TITOV DVORAC NA MENHETNU PRODAT ZA 50 MILIONA DOLARA U KEŠU – VILA IZ POZLAĆENOG DOBA NA 9 NIVOA

VILA NA 5 AVENIJI SA 32 SOBE I 12 KUPATILA

Jedna od vila iz pozlaćenog doba u Njujorku prodata je prvi put u 76 godina u ugovoru od 50 miliona dolara, u gotovini, rekao je agent Tristan Harper iz Daglasa Elimana. Vila je jedna od najstarijih u Njujorku  koju je 1946 godine kupila Jugoslavija od porodice Vanderbilt.

photo Scott Wintrow/Douglas Elliman Realty

Vila The Beaux-Arts mansion — koja je nekada bila u vlasništvu člana porodice Vanderbilt, a nedavno je bila pod okupacijom Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama — bila je na listi od 50 miliona dolara i godinama je bila na tržištu i van njega. Prodavci su grupa od pet evropskih zemalja koje su nasledile imovinu posle raspada Jugoslavije 1990-ih, pokazuju evidencije.

Smešten na Petoj aveniji, vila se prostire na oko 20.000 kvadratnih metara, navodi se na listi. Dizajniran oko 1905. godine od strane Varren & Vetmore, arhitektonske firme iza Grand Central Terminala, kuću je kasnije kupila Emili Vanderbilt Vajt, unuka Kornelijusa Vanderbilta, prema dokumentima podnetim Komisiji za očuvanje znamenitosti grada Njujorka. Njeno imanje ga je prodalo jugoslovenskoj vladi 1946. godine.

Photo Profimedia

Rezidencija u stilu Beauk Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove. U vreme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila tajna soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Nakon raspada Jugoslavije tokom 1990-ih, vilu je nasledilo pet država naslednica — Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija — koje su pristale da raspodeljuju jugoslovensku imovinu prema sporazumu potpisanom na početku, prema dokumentima UN. Grupa je takođe prodala zadrugu u 730 Park Avenue za više od 12 miliona dolara 2018. godine, pokazuju zapisi. „Dok je bio komunista, Tito je imao veoma dobar ukus za nekretnine“, rekao je gospodin Harper o bivšem jugoslovenskom lideru Josipu Brozu Titu.

izvori: mansionglobal.com

Novosti.rs

 

Nedavne objave