TASTE OF SERBIA FESTIVAL NA PALMER SKVERU U ČIKAGU

Tradicionalno, polovinom septembra , već više godina unazad srpska zajednica i parohijani crkve Sv. Hristovog Vaskrsenja na Palmer skveru u Čikagu organizuju festival koji okuplja mnoge. Ni na ovogodišnjem Taste of Serbia festivalu nije izostao prijatan i gostoljubiv odnos, dobra srpska hrana, muzika i kulturni program. Kako navodi predsednik crkve Dejan Antić, svaki naš festival je mogućnost da predstavimo komšija različitih  nacionalnosti ono najbolje što Srbija ima, hranu, muziku, veru, običaje i kulturu.

Starešina hrama protojerej Luka Lukić zadovoljan je što je vreme poslužilo i poseta festivalu bila veoma dobra, takođe posebno mu je veliko zadovoljstvo što među amerikancima ima i onih koji se interesuju za pravoslavnu veru, posećuju svetu liturgiju, zele da slave slavu i krste se pa sa njima može da porazgovara i upozna ih sa pravosavljem.

Ovde se okupljaju sve generacije, sklapaju se poznanastva i među starijima i među decom. Sve je na dobrovoljnoj i volonterskoj osnovi što ponekad izgleda čudno amerikancima koji čuju da neko radi na roštilju, sprema kolače ili je u šanku tokom celog festivala i to besplatno. Na festivalu je predstavljena izložba pod nazivom “Teslina Soba” koja je prošla veoma zapaženo, radovi, spisi, nacrti i fotografije našeg velikana Nikole Tesle uskoro će biti kao stalna postavka u jednoj od prostorija ove crkve.

U svakom slučaju pored promocije Srbije, cilj parohijana i svih koji pomažu festival na bilo koji način je i pomoć crkvi i opstanku pravoslavne vere u srpskoj zajednici u Čikagu.

Tokom proteklog perioda  stekli su se uslovi i skupila sredstva da se unutrašnjost objekta i sala renoviraju a u planu su i još mnogi projekti koji će parohijanima ove crkve pored bogomolje pružiti  i mesto gde će imaju i savremeniji prostor za svečanosti,folklor, sport i zabavu.

TASTE OF SERBIA – VIDEO 

FOTO GALERIJA LINK

Taste of Serbia Palmer Square Chicago 2022

autor :STV

Photos : Sasa Lukic Srpska Televizija USA

 

Nedavne objave