САВЕЗ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ 1912 – 1920 У С. МАКЕДОНИЈИ И ГРЧКОЈ

ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА ПРВОГ БАЛКАНСКОГ И ВЕЛИКОГ РАТА

Поводом обележавања значајних историјских догађаја у Великом (Првом светском) рату и прве победе Српске војске Краљевине Србије у Првом балканском рату у Кумановској бици,  од 19-тог до 25-ог септембра Савез потомака ратника Србије 1912 -1920, седам  дана,   организоваће обилазак  значајних историјских места у Северној Македонији и Грчкој. Рута на комеморативне свечаности је: Београд – Куманово – Битољ – Игуменица – Крф – Гувија – Агиос Матеос – Острво Видо – Метеори – Паралија – Солун – Поликастрон – Београд.

Циљ комеморација у Северној Македонији и Грчкој је одавања поште и изражавања захвалности нашим славним прецима, погинулим јунацима, војницима у отаџбинским, ослободилачким ратовима  и савезницима у одбрани наше Србије , чувања светлих традиција наше славне прошлости,  јачања љубави према Отаџбини и нашим традиционалним савезницима. Обележавање  значајних историјских места и догађаја у Великом рату је у исто време допринос у одбрани Отаџбине у савременим условима и очување њене  слободе, независности  и неутралности.

-Током пута у Северну Македонију и Грчку чланови Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 обележиће значајне датуме из наше најсветлије историје и одаће пошту полагањем венаца погинулим јунацима Српске војске и њеним савезницима у Великом рату и Првом балканском рату. Ове године обележава се 110-та годишњица Кумановске и Битољске битке, 106-та година искрцавања Српске војске на острво Крф и 104-та година од пробоја Солунског фронта – каже Милена Харамбашић, генсек Савеза и главна организаторка овог пута на комеморативне свечаности у Северној Макдонији и Грчкој.

Програм обилазак значајних места у Северној Македонији и Грчкој и учешће на комеморацијама и одавању почасти српским палим јунаима у отаџбинским ратовима и савезницима:

ПОНЕДЕЉАК, 19. септембар, полазак аутобусом испред Дома војске Србије у 07.00 часова. Рута Београд – Куманово 395 км и Куманово – Битољ 181 км.

Поводом 110-те годишњице прве победе Српске војске Краљевине Србије у Првом балканском рату, комеморацијом  и полагањем венаца на Спомен-костурници на Зебрњаку  одаће се пошта палим  јунацима, војницима и официрима  Српске војске. Они су својим јуришима и храброшћу до ногу потукли Турску војску у Кумановској бици. На тај начин је  коначно ослобођена  Стара Србија (Косово и Метохија),  а после победе у Битољској бици ослобођена је и Јужна Србија (сада Северна Македонија). Ова победа у исто време означила је почетак краја и пада Османског царства, које је вековима злостављало и освајало Европу. Па, и Србију. За разлику од многих држава, које су трпеле турску хегемонију и зулум, Српска војска Краљевине Србије је прва војна формација у Европи која је устала  против Турске и нанела јој тежак пораз, од којег се више никад није повратила. Тако је престала да постоји  као велика освајачка сила. Слично ће се десити неколико година касније са Аустроугарском монархијом, која је после Солунског фронта 1918-те г. и величанствене победе Српске војске са савезницима престала да постоји као светска сила.  Како многи историчари тврде Кумановска битка је била велика победа Војске Краљевине Србије и враћање дугова за Косовску битку, у којој није било победника.

После краће посете и обилазак Куманова наставља се пут до Битоља. У овом граду планиран је сусрет и дружење са потомцима и нашим пријатељима из Македоније.

УТОРАК, 20-ог септембра у Битољу биће одржане комеморације на Српском војничком гробљу и  Француском војничком гробљу. После комеморације наставак пута до Игуменице (Битољ – Игуменица 309 км), затим следи вожња трајектом 2 часа до Крфа.

СРЕДА, 21. септембар (путовање око 70 км.). После комеморативне свечаности у Ипсосу/Дасија – порта цркве, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михајло“ познатог као „Гвоздени пук“ одржаће се комеморативна свечаност у Гувији код Спомен плоче, на месту искрцавања Српске војске на острво Крф 1916-те. године. Затим следи  комеморативне свечаности код споменика војницима Дринске дивизије у Агиос Матеосу и комеморативна свечаност код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве у Агиос Матеосу. У вечерњим часовима биће одржано традиционално  „Српско-грчко вече на Крфу“.

Ко је био Јанис Јанулис, којем Срби деценијама уназад одају почаст? Јанис Јанулис је био српски добротвор и грчки сељак на Крфу, који је јануара 1916-те године уступио своје имање на селу Дринској дивизији да на њему подигне логор. После албанске голготе на Јанисовом имању су се опорављали српски јунаци, преживели и рањени. На његовој земљи је сахрањено 560 војника. Касније су њихова тела есхумирана и пренесена на острво Видо. Потомци и наследници Јанулисови нису никад ту парцелу обрађивали. На том месту су у знак захвалности Јанису Јанулису  преживели српски војници и официри Дринске дивизије подигли смоненик на којем су исписани стихови поручника, песника Владимира Станимировића, који гласе:

На хумкама у туђини неће српско цвеће нићи.

Поручите нашој деци нећемо им никад стићи!

Позравите Отаџнину, пољубите родну груду!

Спомен борбе за слободу нека ове хумке буду!

На предњој страни споменика стоји само велики крст, са друга бочне стране уклесан је држвни грб Краљевине Србије, као и посвета која гласи „Дринци својим друговима“. Током опораавка Српске војске на Крфу, врховни командант, регент Александар Карађорђевић је 17-тог маја 1916-те г. је открио спомениик.

ЧЕТВРТАК, 22. септембар (путовање око 35 км). Централна државна комеморативна свечаност  одржаће се на острву Видо у 11.00 часова а церемонија полагања венаца у Маузолеју на острву Видо у 11.15 часова. Затим следи церемонија полагања венаца на Морнаричком крсту (11.45 часова). Биће организовано и испловљавање на пучину и полагање венаца на отвореном мору у „Плаву гробницу“. Предвиђено је да се обиђе Српска кућа  у 13.30 часова.

ПЕТАК, 23. септембар: (пут Крф – Паралија 369 км.)  После вожње трајектом од Крфа до Игуменице наставља се пут према граду Каламбака, који се налази у подножју комплекса манастира Метеора. Биће организован обилазак једног од манастира на Метеорима или „Висећих стена“ . То је скуп више православних манастира који су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој, после Свете горе. После обиласка манастира  следи наставак путовања ка долини Темпа и обилазак цркве Св. Петке. На крају дана долазак смештај и ноћење у Паралији.

СУБОТА, 24. септембар (путовање Паралија – Солун – Паралија 144 км.). Тог дана предвиђен је пут до Солуна и учешће на комеморацијама на Зејтинлику по државном протоколу.  После разгледања Солуна, цркве Св. Димитрија, Аристотеловог трга, Беле куле следи повратак у Паралију.

НЕДЕЉА, 25. септембар: (пут Паралија – Београд 663 км.). При повратку за Београд предвиђен је одлазак спомен-обележја на Поликастрону и учешће на заједничкој комеморацији свих делегација земаља Савезница  поводом 104-те годишњице пробоја Солунског фронта 1918.године. По одласку са Поликастрона преко Ђевђелије  путује се до Удова где ће се положити венци у спомен-костурници.

После Удова наставља се путем до Скопља, па, преко Ниша до Београда. Долазак у Београд предвиђен је у вечерњим часовима.

За све оне који желе да присуствују овим догађајима, организатор овог путовања, Републички одбор Савеза (председник Иван Стратимировић) издао је саопштење, која гласи:

-Пријаве за путовање са личним подацима (фотокопија прве стране пасоша), достављати РО Савеза, до 10.септембра 2022.године.

-Савез обезбеђује организацију, посете, комеморације и друге активности по програму.

-Агенција, која врши превоз и брине се о смештају, обезбеђује: превоз комфорним стандардним аутобусом туристичке класе (ТВ, ДВД, клима), смештај у хотелима са три звездице са 6 полупансиона, (вечерама и доручцима) у Битољу 1 преноћиште, на Крфу 3, у Паралији 2, затим карте за трајект Игуменица – Крф – Игуменица,   бродић Крф – острво Видо – Крф и услуге стручног лиценцираног туристичког водича.

Цена аранжмана је 390 евра (са тендецијом смањења) у динарској противвредности на дан уплате уз могућност плаћања на 4 рате депоновањем чекова пре поласка на пут. Цена аранжмана не обухвата: међународно путно здравствено осигурање, доплату за једнокреветну собу, улазнице за Метеоре.

За сва остала питања обраћати се Републичком одбору савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920.  Фиксни телефон/факс: + 381.11.3344721 (Милена Харамбашић) и мобилни телефон: +381.065.3344721 и. мејл: sprs1912-1920@mts.rs

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave