МЛАДА АТЛЕТИЧАРКА АДРИАНА ВИЛАГОШ НАЈБОЉА НА СВЕТУ

УЗ ЗЛАТО И РЕКОРД ПРВЕНСТВА

Србија има девојку од злата! Њено име је Адриана Вилагош. Има само осамнаест година а својим  резултатима већ је задивила свет. У колумбијском граду Кали на Светском јуниорском првнству у атлетици  српска атлетичарка Адриана је убедљиво трујумфовала у дисциплини – бацање копља, бацивши 63,52 метра. На тај начин је поставила рекорд првенства. Светски  рекорд (63,86 м) јој је измакао за 24  сантиметра. Али, не каје се, има дана за мегдана, каже, можда већ на следећем такмичењу га достигне и престигне. Прилика ће јој ће се указати у Минхену, где се од 15-тог до 21-ог августа одржава Европско првенство у атлетици за сениоре и сениорке на којем ће, иако још јуниорка, учествовати.

Колико је златна Адриана била надмоћна у бацању копља у Калију најбоље говори резултат, другопласирана домаћа атлетичарка, Валентина Бариос бацила је 57,84 м, скоро шест метара мање. Трећа је била Уругвајка, Мануела Ротундо (55,11 м). Да су се којим случајем рачунали и други њени хици, који су били бољи од резултата конкуренткиња, могла је да освоји и сребрну и бронзану меедаљу!?

Иако није имала осамнаст година до сада је Адриана наступила на једном Европском (до 20 година, била друга са резултатом, 60,44 м) и на Светском првенству пре две године (до 20 година, била победник). У конкуренцији сениорки ове године је на престижним Медитеранским играма освојила злато (!?).

Иако је млада (рођена је 2-гог јануара 2004-те године) иза Адриане су импресивни резултати. У конкуренцији млађих јуниорки је власник светског рекорда, њено копље од 500 грама је на првенству Балкана у атлетици у Краљеву прошле године летело до 70,10 м, што је светски рекорд за млађе јуниорке. Сада је ред да обори рекорд за старије јуниорке.

Адриана је из Малог Иђоша где има много младих спортиста, који с е баве  атлетиком. Члан је Женског атлетског клуба из Сенте. Завршила је трећи разред Гимнаазије „Доситеј Обрадовић“ у Бачкој Тополи, одлична је ученица и поред тога што велки део времена проводи на тренинзима, путовањима и такмичењима.

Прошле године ју је Олимпијски комитет Србије прогласио за најбољу младу спортисткињу Србије уручивши јој трофеј „Бобана Момчиловић Величковић“. У конкуренцији најбољих младих спортистиња  у Европи била је друга.

Справа коју баца, копље, кошта од 800 до 1.000 евра. Два квалитетна копља за такмичење јој обезбеђује Српски атлетски  савез, као и додатна копља за тренинг. Бригу о њеној каријери, тренинзима и напретку, поред мајке-тренера Ђерђи, води САС.

Како смо горе написали, иако је још јуниорка Адриана ће наступити у сениорској конкуренцији на Европском  атлетском првенству у Минхену. Амбиције јој нису велике, али како каже њен тренер, мајка, Ђерђи, ово ће бити прилика да осети чари великих такмичења, јер у будућности од ње Србија очекује многе подвиге. Наравно, Адриана ће се трудити да и у Минхену забележи и свој најбољи резултат. Да ли ће он бити довољан да се, иако осамнаестогодишњакиња окити медаљљом, остаје да се види.

Ако буде све текло како треба и ако се буде водила и тренирала правилно, једног дана треба очекивати да заблиста и на сенирској,  европској, светској, али и олимпиској сцени. Што да не? Јер таленат, као што је Адриана Вилагош се, као и наш најбољи тенисер на свету, Новак Ђоковић, једном  рађа у сто година.

Чим се појавали на залетишту и почела да остварује одличне резултате у бацаању копља за њу су биле заинтересоване неке суседне земље како би је  ангажовале  да наступа за њих. Пре свега, Мађарска, па и Хрватска!? Међутим, она и њена мајка Ђерђи све те понуде су одбиле. Разлог је што данас има одличне услове за тренинг и развој у Србији и што наша држава последњих десет година много улаже у спорт, стварајући материјалне услове за младе спортисти како би постизали све боље и боље резултате, на иностраним такмичењима, без обзира да ли су у питању европска и светска првенства, Олимпијске игре или Медитеранске игре.

Сада Адриана Вилагош на сваком такмичењу када победи и освоји златну медаљу са поносом се огрне српском заставом и запева српску химну „Боже правде“.

С обзиром да има само осамнаест година, Адриана има право да за две године поново наступи на јуниорском првенству света. Наравно, очекује се да и трећи пут освоји шампионску титулу, на тај начин ће ући у историју светске атлетике и биће једна од ретких девојака која је на највећим  светским (омладинским) шампионатима освајала две-три златне медаље. Додајмо,  да је  наша млада атлетичарка једна од ретих младих спортисткиња која је ове године одбранила титулу освојивши је на претходном првенству пре две године.

Како је Адриана почела да тренира бацање копља? У прво врееме желелал је да се бави рукометом. Али, убрзо се определила за бацање копља. Помало бизарно звучи да је у прво време за тренинг користила дршку од метле, јер није имала копље!?. Касније, када  је добила копље вежбала је у просторији која није била дужа од 30 м. И када је и та просторија постала премала прешла је да вежба на атлетском стадиону. Током вежбања и тренинга углавном је користила снимке бацача копља, које је налазила на јутјуб каналу!? Данас, уз помоћ свог тренера, мајке Ђерђи, и уз савете искусних тренера за ову дисциплину, може да се похвали да је на најбољем путу да једног дана достигне и светске врхове у сениорској конкуенцији. У јуниорској је већ показала колико зна и може. Златне медаље са светских првенстава и са Медитеранских игара најбољи су доказ.

И зато није никаво чудо што је директор Српског атлетског савеза, Слободан Бранковић, одушевљен досадашњим успесима младе Адриане, изјавио да је она највећи таленат икада у историји српске атлетике!  И селектор српске репрезентације Един Зуковић је презадовољан бисером српске атлетике, Адрианом Вилагош, верује да ће тек у будућности показати свој раскошан талент и постизати одличне резултате.

До сада понос српске атлетике била је скакачица удаљ, Ивана Вулета (и она је била златна на Светском јуниорском  првенству 2008-ме године) наша до сада најуспешнија атлетичарка. Да ли је млада Адриана Вилагош њена наследница, показаће време, које ради за њу. Што се тиче јуниорских светских првенстава боља је од Иване (тада Шпановић), а да ли ће је превазићи и на сениорским, знаће се за коју годину.

Треба запамтити име Адриане Вилагош, јер ћемо ускоро имати прилику да је видимо и на светским, можда и олимпијским постољима. Јер, будућност је њена.

Уз Адриану стасава још један српски атлетски бисер, то је млада скакачица увис, Ангелина Топић, која је у Калију на Светском јуниорском првенству у атлетици била трећа освојивши бронзану медаљу. Ангелина има педигре јер је ћерка познатог атлетског пара Драгутина Топића, шампиона у скоку увис и мајке Биљане, која је била успешна атлетичарка у дисциплини -троскок. Али, о Ангелини Топић, другом приликом.

За Српску ТВ, текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото: Српски атлетски савез и приватна ерхива А. В.

Nedavne objave