ПЕДЕСЕТИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ

ГРАН ПРИ  ФЕСТИВАЛА ЗА ФИЛМ „СТРАХИЊА БАНОВИЋ“

Јубиларни 50-ти филмски фестивал у Сопоту СОФЕСТ, који је одржан од 4-тог до 10-тог јула у реализацији продукције Ценра београдских фестивала уз  сарадњу Центра за културу Сопот завршен је свечаом доделом признања за најбољи филм, глуму и режију. Жири такмичарског дела програма, који је одлучивао о наградама био је: Снежана Богдановић, глумица (председница жирија), Андреј Шепетковски, глумац и Раденко Ранковић, професор Факултета драмских уметности.

Гран при Фестивала  добио је филм „Страхиња Бановић“. У образложењу жирија каже се да је филм љубавна прича о опроштају, која главног јунака поистовећује са једним од најлепше  писаних ликова у нашој епској поезији. Радња је смештена у једном од избегличких кампова а режисер Стефан Арсенијевић, који је лично примио награду, се истовемено у филму бави и великом мигрантском кризом, једној од највећих у новој  историји.

Награду за најбољу режију је добио Душан Милић за филм „Мрак“, који се бави савременом темом и додирује све оне који саосећају са данашњим  судбинама Срба на Косову и Метохији. Филм „Мрак“ је потресна прича о српском народу, који деценијама трпи терор шиптара, угрожавајући им живот и егзистенцију. И то у срцу цивилизоване и демократске Европе,  која се прави да је глува и слепа и не мари за судбину Срба. И таквој Европи Србија хрли, која као да не жели да пружи руку спасаа и помоћи. Филм „Мрак“ би требало да види сваки Србин, али, и они који се боре у свету за хумане вредности, људска права, слободу и правду. Овај филм би требало послати на све светске фестивале, да га виде. Он ће сигурно остати и као документ једног времена, које још увек траје, то је време  страдања и патње Срба на Косову и Метохији. Користимо прилику да напишемо и да се запитамо зашто се наши уметници до сада мало бавили темом страдања Срба на Космету? Ко им је забрањивао? Да ли ћемо после „Мрака“ имати више снимљених филмских остварења који ће се бавити савременом темом, српског страдања на КиМ. Или ће нмас поново покрити мрак?

-Никада нисам добио лепшу награду од ове. Ова нарада је прави Српски Оскар. Посебно се захваљујем жирију, који је препознао наш тежак рад. Надам се да ће филм остати да живи у барем срспкој публици – рекао је режисер филма „Мрак“ Душан Милић примајући престижну награду.

Награду „Мира Ступца“ за најбољу женску улогу примила је глумица Сања Марковић, која је играла у филму „Тома“. Он говори о бурном и занимљивом животу певача Томи Здравковић, који је још за живота постао легенда. По мишљењу жирија млада глумица Сања Марковић са изузетном прецизношћу, уз тоталну транформацију, фино изнијансираним средствима  и несвакидашњим шармом  дубоко је оживела лик Томине брижне  и намучене  жене. Њена Гоца, Томина жена, је за кратко време постала наша вољена рођака, племенита комшиница, коју  као да смо одувек познавали.

Награда „Бата  Живојиновић“ за мушку улогу припала је глумцу  Петру Бенчини. Ову награду је Бенчина добио за сјајну одиграну улогу доктора у филму „Тома“.

-Овај филм, ова улога и ова награда ће нас зааувек везивати – реко је Петар Бенчина примајући награду „Бата Живојиновић“.

И публика на овогишњем 50-том филмском фестивалу Софест у Сопоту имала је свога победника. То је филм „Усековање“. Награда жирија публике за најбољи филм додељена је  продуценту дебитантског филма „Усековање“ „Кошутњак филму“ за остварење – „Усековање“. Филм је  режирао Синиша Цветић у којем главне улоге играју Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж.  Награду је предала Нада Савкић, предсдница жирија.

Филм „Усековање“ од самог почетка има веома тежак задатак, покушава да пружи одговоре на тешка и мучна питања, која представљају непремостиве прпреке друштва у којем живимо и који џвојим духовитим и оригиналним дијалозима суптилно испоручује поруке  и отклања депресивне теме , наводи актере филма и нас на размишљање.

Зоран Јанковић, као продуцент „Кошутњак филма“ до сада добио за продукцију за два ранија филма две награде. За филм „Усековање“ му је трећа награда коју је добио као продуцент.

Током седмодневног трајања фестивала у Сопоту приказано је тридесет и три филмских осварења,  двадесет и осам играних филмова и пет за децу. Поред горе споменутих филмова публика је видела: „Нечита крв – грех предака“, „Није лоше бити човек“, „Кључ“, „Девојка са Космаја“, „Страх од лептира“, Плави цвет“, „Александар од Југославије“ и  друге.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: СОФЕСТ

Nedavne objave