PUT KROZ RUSIJU I MONGOLIJU MOTORCIKLOM STARIM 35 GODINA

HRABAR PODUHVAT, 17800 KILOMETARA ZA 30 DANA

Borivoje Vlaisavljević je jednostavan čovek, motociklista iz Vršca, iz Srbije.  Buca Gedeon, mnogi ga tako znaju. Pre svega zaljubljenik u motocikle, poznavalac tehnike, dobar crtač i dizajner, shvata neophodnost kretanja, upoznavanja…

Dve noći u Kjahti

Jedan od retkih koji se usudio na put dug 17800 kilometara i to ni manje ni više nego Hondom starom 35 godina je Borivije. Krenuo je iz Vršca pa preko Mongolije i Rusije na drugi kraj sveta.

   Borivoje je utiske sa tog putovanja koje je trajalo 30 dana opisao u svojoj novoj knjizi “Dve noći u Kjahti”. Inače ovo je njegova treća knjiga.

Enciklopediju putopis definiše ovako: Književna vrsta u kojoj autor iznosi svoje utiske o predelima kroz koje putuje. Putopis nije puko nabrajanje onoga što je putopisac video, već se u njemu prepoznaje, umetnička sklonost, stav  prema životu I kultura onoga koji piše..

Dve noći u Kjahti

Putovanje motociklom ima neko mistično, terapeutsko dejstvo. Naročito ako putujete sami, starim motociklom. Svaki motociklista, putnik, trebalo bi da ima neku svoju geografiju podeljenu u dve grupe.. Prva grupa se sastoji od mesta, gradova, planina, reka, pustinja, ljudi, koje povezuju tragovi guma njegovog motocikla…. I ona druga, do kojih tragovi tek treba da stignu.

“Benzinska stanica na transsibirskom traktu, na putu M53, negde između Krasnojarska i Irkutska. Transsibirska pruga i pruga Vršac -Bela Crkva…. Osećaj vezivnog tkiva između makro i mikro geografija, ima blagotvorno dejstvo,kako na um tako I na telo. Takođe taj osećaj povezanosti neprekidno stvara energiju za motivacioni motor koji vas pokreće I čini da svaki izlazak sunca kod vas budi želju da se krene dalje.” -iz knjige “Dve noći u Kjahti”

knjiga se može kupiti na linku http://www.dvenociukjahti.com/index.html

Nedavne objave