ŽREB ZA SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU – KATAR 2022

Na ceremoniji u Dohi, nakon izvlačenja kuglica, Srbija je dobila protivnike sa kojima će odmeriti snage tokom Svetskog prvenstva krajem godine.

Sudbina se ponovo poigrala i ako je sve izgledalo kao prvoaprilska šala, rešila da još jednom ukrstimo koplja sa Brazilom i Švajcarskom, a uz njih i sa selekcijom Kameruna, pa ćemo tako sa ‘Kariokama’ igrati dve uzastopne utakmice tokom dva Svetska prvenstva. A, kako su nam uz njih, možda i veći dužnici Švajcarci, ispada da i nije loše da se nakon izvučenih pouka revanširamo.

Svakako da reprezentacija Srbije sa Draganom Stojkovićem drugačije izgleda, ali iskreno govoreći, grupa nije ni malo laka. Znajući naš mentalitet, da možemo svakoga da pobedimo, ali i od svakoga da izgubimo, svemu se treba nadati.

Ipak, da krenemo od početka.

REKAPITULACIJA

Srbija je nakon neuspešnog i bolnog poraza u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo, promenila selektora i tokom perioda Covid-a krenula kroz novi ciklus kvalifikacija nekako tiho, pez pompe i prevelikih očekivanja. Pa, čak i startni dobri rezultati i optimizam selektora Stojkovića, koji je garantovao plasman na završni turnir, nisu izazivali nikakvu euforiju u javnosti. Medjutim, kako je vreme odmicalo, niko nije mogao ostati ravnodušan na partije koje je pružala reprezentacije Srbije.

Poslednja utakmica, u Portugaliji, koja je i odvela našu ekipu na najveću fudbalsku smotru, a ne u baraž protiv izuzetno jakih reprezentacija, izrodila je junake i pokazala karakter momaka koji će braniti boje naše zemlje medju 32 najbolje selekcije na svetu.

Do početka žreba, Srbija je u medjuvremenu odigrala dve prijateljske utakmice – protiv komšija iz Madjarske i polufinalista EURO-a, reprezentacije Danske, i uz polovican uspeh, pokazala da selektoru predstoji još rada kako bi “složio sve kockice” i pokušao da izbori vrhunski rezultat u Kataru.

DEJA VU

Da podsetimo, na Mondijalu u Rusiji 2018.godine, volja žreba je bila takva da se ukrstimo sa najboljim selekcijama Kostarike, Švajcarske i Brazila. A, malo je falilo da i ovaj put bude tako, sudeći po tome da je i reprezentacija Kameruna došla iz četvrtog šešira, gde je potencijalni učesnik bila i Kostarika.

Naša ekipa je zbog bodovnog koeficijenta bila svrstana u treći šešir, a nakon što je izvučena kuglica sa imenom SRBIJA, bilo je jasno da ćemo biti smešteni u grupu G gde su već bili rasporedjeni timovi Brazila (prvi šešir) i Švajcarske (drugi šešir). Na kraju, kao poslednjeg učesnika, Bora Milutinović je u našu grupu smestio selekciju Kameruna, tako da raspored utakmica naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu izgleda ovako:

24.novembar  SRBIJA – BRAZIL

28.novembar  SRBIJA – KAMERUN

02.decembar  SRBIJA – ŠVAJCARSKA

PROTIVNICI

O selekciji Brazila nije potrebno trošiti reči. Višestruki svetski šampion. Do sada pet titula, što je ujedno i najveći broj osvojenih šampionata. Medjutim, na novu titulu čekaju od 2002.godine. Predhodno Svetsko prvenstvo su nakon prvog mesta u grupi, turnir završili u četvrtfinalu, porazom od kasnije trećeplasirane Belgije. Nakon toga su izgubili u finalu Copa America od Argentine, da bi kvalifikacije za Katar završili ubedljivo prvi na Južnoameričkom kontinentu. Brazil će kao i uvek sloviti za jednog od favorita za najviši cilj, a selektor Tite će ovaj put imati daleko iskusniju i uigraniju selekciju, predvodjenu Neimarom, Kutinjom, Tiago Silvom, Dani Alvešom, Vinisiusem, Kazemirom, Rafinjom, Gabrijel Žezusom i mnogim drugim velikim igračima.

Švajcarska je nakon prolaska grupe, pre četiri godine u Rusiji, zahvaljujući, po nama, neopravdanoj pobedi protiv naše selekcije, ispala u razigravanju od reprezentacije Švedske, a na Evropskom prvenstvu je ostavila odličan utisak izbacivši čak i favorizovanu Francusku. Medjutim, u nastavku nije imala sreće u penal seriji protiv Španije i za malo je ostala bez polufinala. Seriju dobrih rezultata nastavila je potom u kvalifikacionim utakmicama za plasman u Katar, gde je iza sebe ostavila evropskog šampiona Italiju, koja je nakon doigravanja ostala bez plasmana na završni turnir. Švajcarci takodje imaju iskusnu, uigranu i čvrstu ekipu, tako da ni ovaj susret sa njima neće biti ni malo lak. Golovi Džake i Šaćirija i dalje bole, a upravo će ti igrači uz Seferovića, biti najveći adut novog selektora Murata Jakina.

Kamerun, iako dolazi iz najslabijeg šešira, ni malo nije naivan protivnik. Već godinama “Lavovi” slove za jednu od najboljih Afričkih ekipa, a iako nisu bili učesnici poslednjeg Svetskog prenstva, utisak su popravili na Afričkom završnom turniru, gde su nesrećno, nakon penala, ostali bez finala. Medjutim, sreća im je zato bila saveznik u poslednjem minutu baraža za odlazak na Mondijal, kada su postigli gol protiv selekcije Alžira i tako se plasirali. Kamerun predvodi selektor Song, a najveće zvezde tima su Čupo-Moting i Abubakar.

OČEKIVANJA

Selektor Stojković je prisustvovao žrebu i nakon izvlačenja izneo svoje mišljenje o protivnicima: “Teška grupa, imamo rivale koje moramo da respektujemo, ali pre svega moramo da respektujemo sami sebe. Pred nama je prvo mini turnir, tri utakmice koje moramo da odigramo na najvećem nivou. U svakom slučaju teška grupa, ali mi se ne bojimo, želimo izazov i mislim da ćemo uspeti. Mnogo se radujem što igramo protiv Brazila. Ko god da dođe na stadion, uživaće.

Sve ekipe su su kvalitetne, sve ekipe su jake, moćne, imaju svoj potencijal, ali ima i Srbija. Tako da, videćemo. Hoćemo plasman u nokaut fazu. Kao što smo kvalifikacije odradili u velikom maniru, tako moramo biti spremni i za ovaj mini turnir. Imamo svoj cilj i učinićemo sve da dođemo do njega, bez obzira kako se zovu rivali.”

Reklo bi se, realna izjava. Selektor sigurno ima poverenja u naše momke, a samopouzdanje koje im je ulio mnogo znači. Čak je i “šamar” koji je došao od Danaca, stigao u pravo vreme, kao otrežnjenje. Našoj selekciji se za sada ne daju prevelike šanse za prolazak dalje, ali do tada ima dosta vremena i sigurno je da Srbija neće u Katar otići da puca iz “praznih pušaka”. Tadić, Vlahović, Mitrović i Milinković-Savić su garant efikasnog napada, a na Piksiju je da još malo “zategne” poslednju liniju, gde trenutno “škripi”, jer dosta igrača ne igra u svojim klubovima. Ipak, novembar je ni blizu, ni daleko. Taman dovoljno vremena da se tim uigra, a prava prilika za to biće takmičenje u Ligi nacija koja počinje u junu.

Dakle, “Orlovi” turnir otvaraju protiv Brazila, četiri dana kasnije igraju protiv Kameruna, o za kraj takmičenja po grupama nadamo se revanšu Švajcarcima. Ukoliko prodjemo dalje, vrlo je moguć ponovni susret sa reprezentacijom Portugala. Ali, otom-potom.

Nedavne objave