ФИЛМ “САНТА МАРИЈА ДЕЛА САЛУТЕ”

НАЈВЕЋА СРПСКА ЉУБАВНА ПРИЧА

Петнаестог децембра у београдском биоскопу “Рода” приказан  је за новинаре домаћи уметнички филм “Санта Марија дела Салуте“, за који се верује да ће бити хит и пунити дворане. А разлог је, поред одличне глимачке екипе, публика у биоскопским салама имаће прилику да на платну виде једну од највећих српских љубавних прича, љубав између познатог песника Лазара Лазе Костића (1841 – 1910) и Ленке Дунђерски, кћерке богатог велепоседника Лазара Дунђерског.

И после више од сто година, љубавна прича Лазара Костића и Ленке Дунђерски привлачи и даље пажњу јавности. Филм “Санта Марија дела Салуте” оживљава  тему те велике, племените, вечне љубави између њих двоје, у њему ће глелдоци имати прилику да виде            узбудљиву, интигрантну, интересантну, емотивну причу једног од највећих песника српске књижевности и двадесет и девет година млађе, прелепе Ленке Дунђрски.

После пројекције за медије, новинарима се обратио један од највећих српских режисера, Здравко Шотра, који је написао и сценарио. За писање сценарија, како је рекао Шотра, није имао проблема, користио се аутентичним догађајима и писаним  документима и књигама, које су иза себе оставили многи Костићеви савременици, међу њима и књижевник Симо Матавуљ. Све те истините приче Здравко је сакупио и преточио у филм, који је обелоданио многе бурне догађаје из живота великог песника и представио људе, који су га окруживали за живота. Наравно, у филму ће бити на најбољи начин испричана и његова велика љубав према Ленки, која се трагично завршила.

Поред Шотре новинарима се обратила млада и веома талентована глумица, главни лик у филму, Тамара Алексић, која је сјајно одиграла улогу Ленке Дунђерски. Поред одличне роле Војина Ћетковића, који игра једног од највећих српских песника, Лазу Костића, морамо истаћи младу, чудесно лепу и даровиту Тамару, која својом глумом никог не оставља равнодушним. Њен шарм, младост, непосредност и сигурност пред камере је доказ да је српски филм добио још једну сјајну глумицу пред којом је блистава каријера.

Новинарима су се обратиле и глумице Нела Михајловић и Слобода Мићаловић, па, колге, Небојша Илић и  Александар Ђурица. Конференцији за медије је присуствовало још неколико актера филма “Санта Марија дела Салуте”, млада глумица Маја Шиповац, која у филму игра најбољу другарицу Ленке Дунђерски, композитор Војкан Борисављевић и други.

Иако се ради о веома захтевном пројекту, снимање филма је трајало само три месеца, почело 1. августа, а завршило се 4. новембра ове године. У њему игра чак 160 глумаца. Као што смо написали, главне улоге су поверене Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих двоје у филму глуме још: Дејан Луткић, Слобода Мићаловић, Александар Ђурица, Небојша Илић, Небојша Дугалић, Јоаким Тасић, Нела Михајловић, Срђан Тимаров, Миодраг Крстовић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Небојша Кундачина, Радоје Чупић, Милица Грујичић, Маја Шиповац …

У реализацији филма, уз режисера и сценаристе Здравко Шотра споменућемо: Војислава Војкана Борисављевића (компоновао музику), па, Веселка Крчмара и Дарка Станојева (директори фотографије), Иванку Крстовић (костим), Дејана Анђелковића (сценографија), Дубравку Бушатлију (маска) и Петра Путниковића (монтажа)

Снимање филма било је у Београду, Венецији, Новом Саду, Вршцу, Сомбору, Сремским Карловцима, Бару, Котору, на Цетињу, на више од сто и педесет локација

10-pres-konferencija-1

Премијера филма “Санта Марија дела Салуте” је 20. децембра у Центру “Сава”, а у биоскопима почиње да се приказује од 21. децембра. Филм је рађен у копродукцији “Вижнтим” и Радио телевизије Београд. Извршни продуценти су: Драган Ђурковић и Дејан Луткић. Дистрибутер филма је “Арт Виста”.

За СТВ  Зоран ЈАКШИЋ

foto Зоран ЈАКШИЋ

посетите категорију филмови серије и позоришта на линку

https://srpskatelevizija.com/category/filmovi-i-serije/

Nedavne objave