BITI ILI NE BITI… ZA ČETVRTFINALE

Koliko je sreća bila naklonjena crveno-belima tokom žreba, toliko nije tokom susreta u Glazgovu.

Na stadionu, na kome Crvena zvezda nikad nije ostvarila trijumf, ili uspela, makar, da sačuva svoju mrežu, pa čak i tokom zlatne generacije koja je osvojila najvredniji evropski trofej, provela se ovaj put kao “bosa po trnju” tokom prvog susreta osmine finala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja. Da li će se poput feniksa izdići u revanšu, znaćemo u četvrtak, kasno uveče po srednjeevropskom vremenu.
Sijao je Dejan Stanković na konferenciji nakon izvlačenja parova, gde je Rendžers bio najmanje zvučno ime, uz napomenu da je predosetio da će nam upravo Škoti biti protivnik za najboljih osam. Pripremio je dobro utakmicu, otišao sa igračima za Glazgov pun samopouzdanja nakon dobijenog derbija, i sve je mirisalo na jedan povoljan rezultat kojim smo se svi nekako nadali. Čak je tako i krenulo. “Blickrig” i brza šansa koja se završila poništenim pogotkom za naš tim, samo je podigla nivo očekivanja kod Zvezdinih navijača, koji su već polako počeli da razmišljaju koji bi nam protivnik bio idealan u narednoj rundi.
Ali, onda su “kola krenula nizbrdo”. Neshvatljivo neoprezan start Srnića i dosudjen penal nakon VAR-a, nekako su podigli Škote, koji ni iz čega dolaze do vodjstva. Tavernije za 1:0.
Nije Zvezda pala, Katai još jednom trese mrežu, ali opet milimetarski nedozvoljena pozicija, koju VAR, još jednom, rešava u korist domaćina.
Prekidi, koje smo verovatno apsolvirali, skenirajući ih, izazivali su glavobolje kod Stankovića i u odbrani, ali i u napadu. Nakon prvog centaršuta u naš kazneni prostor, Eraković, nekako stegnuto i uplašeno, izbija loptu, svega par metara od sebe, pravo u noge Morelosu, koji pronalazi put do mreže nemoćnog Borjana i dovodi Rendžerse do prednosti od 2:0.
Nisu se crveno-beli igrači ni tada predali, imali su šta da pokažu. A, penal koji je Katai ubrzo promašio, i tako nakon dva nepriznata gola izrastao u pravog tragičara, mogao je dosta toga da promeni.
Nadali smo se da će to prvo poluvreme, u kojem samo nismo imali sreće biti poništeno u drugih 45 minuta, medjutim, dobili smo još jednu loptu u Borjanovu mrežu i to opet nakon prekida i skoka Baloguna, medju trojicom naših igrača.
Ne znam, da li ima smisla pominjati, da smo postigli još jedan pogodak, ali da nam ofsajdi i VAR to veče nisu išli na ruku. Linija domaće odbrane je zaista funkcionisala besprekorno, a vremešni MekGregor je bio nesavladiv, pa o nerealizovanim, takoreći, stoprocentnim šansama, ne vredi ni trošiti reči.
Neko ko nije gledao utakmicu, rekao bi “rutinski – 3:0”, ali realno gledajući, naši fudbaleri su prikazali mnogo više od Škota, i zbog nedostatka sportske sreće i nekoliko nepromišljenih i loših poteza, morali pognute glave da napuste Ibrox Park.
“Policajci” već slave prolazak u naredno kolo. Djovani Van Bronhorst poziva na oprez. Ali, Stanković i fudbaleri Crvene Zvezde imaju poslednju reč.
“Nada poslednja umire”, a u četvrtak u 18:45 po lokalnom vremenu, crveno-beli će na rasprodatom “Rajku Mitiću” (popularnoj Marakani), pokušati da naprave podvig.
Stanković, već iskazani strateg, ovde mora igrati otvorenih karata. Filozofija je jasna. Zvezda mora postići pogodak što pre. Tako da možemo očekivati i dva špica od samog starta, odnosno da u timu uz Ohija budu ili Ben ili Pavkov.
Igrač koji je, nekako, izrastao u heroja velikih mečeva, i koji je u poslednjem prvenstvenom susretu, pogotkom vratio tim na vrh tabele, će verovatno i ovaj put biti pod budnim okom javnosti, a Zvezdi će doprineti njegova visina i skočnost, kako u napadu, tako i u odbrani.
S’ druge strane, “Magiko” Katai, nije imao svoj dan na stadionu Rendžersa, a promašeni penal verovatno njega najviše i boli. Medjutim, svi znamo da je on igrač od koga se najviše očekuje i sigurno da će njegova lucidnost i nepredvidljivost u paru sa Ivanićem biti Stankovićev najveći adut.
Ako na sve to dodamo i neumornog Kangu, koji ukoliko bude imao svoj dan, a znamo kako može napraviti veliki problem i odbrani i golmanu gostujuće ekipe, to znači da Zvezda zasigurno ne preti “praznim puškama” i da izvesna nada postoji.
Problem u prvom meču je predstavljala odbrana, pogotovu nakon prekida i to je problem za koji Dejan Stanković mora pronaći rešenje. Borjan, Dragović i Sanogo su igrači od kojih mnogo zavisi, ali i ostatak tima mora da funkcioniše “kao jedan”.
Ukoliko se kockice poklope, fudbaleri srpskog prvaka bi, konačno, nakon dugo godina, prošli u 1/4 finale nekog velikog evropskog takmičenja.
Grmeće sa tribina u četvrtak veče. Stadion će biti “krcat”. Atmosfera će sigurno biti sjajna. A, da li će to biti dovoljno da se protivniku “oduzmu noge”, ostaje da sačekamo i vidimo.
Klub je već izdao saopštenje da se navijači moraju ponašati u skladu sa propisima, da ne bi došlo do potencijalne kazne.
Ekipa iz Glazgova je nakon susreta sa našim šampionom sa 3:0 u nedelju savladala i škotski Dandi u okviru domaćeg kupa, pa tako u dobrom raspoloženju stižu na megdan u srpsku prestonicu. Rendžers se posledni put iz Beograda vratio neporažen (0:0, 2007.), a poslednji put od Zvezde su primili gol tokom remija 1:1 u Glazgovu (1990.), tj. poslednji put su i izgubili upravo te godine, tako da navijači sigurno priželjkuju sličnu utakmicu i rezultat (3:0).
Interesantno je da su u posledna dva navrata, ekipe, koje su prošle dalje, nakon medjusobnog duela, stizale do finala. Rendžers je svoje izgubio u okviru Kupa UEFA (2008.) od ekipe ruskog Zenita, a Zvezda je osvojila za sada svoju jedinu evro titulu (1991.)
Pa, neka i sada bude tako… Zvezdo, srećno!
Text: Oliver Vuković
Foto i video arhiva

Nedavne objave