CRVENA ZVEZDA ODBRANILA ŽUĆKOVU LEVICU

Finale košarkaškog kupa Srbije

Crvena zvezda MTS-Partizan NIS. 85:68

Završnica finalnog dela kupa Srbije za košarkaše Triglav osiguranje kup Radivoja Koraća i ove godine je igrano u Nisu od četvrt finala uz učešće osam ekipa.

U polufinalu Zvezda bolja od Mege, a Partizan od FMP-a, da bi u finalu dva najbolja srpska tima i ljutih rivala Crvene Zvezde i Partizan videli ubedljivu pobedu i mnogo bolju igru crveno belih kojima je zasluženo pripao pehar pobednika .

MVP turnira i najbolji igrač finalne serije plejmejker Crvene zvezde Nejtan Volters a najbolji strelac Matijas Lesor iz Partizana.

Pre početka finalne utakmice himnu “Bože pravde” izveo je Vojni orkestar kopnene vojske Srbije i hor Studentskog kulturnog centra iz Niša.

I ove godine kao po tradiciji finalni deo tj završnica najmasovnijeg kosarkaskog takmicenja Triglav osiguranje kup Radivoja Koraća igran je u Nisu uz učešće osam ekipa od četvrt finala, preko polufinala i finala.


Pored članova Aba lige Crvene zvezde, Partizana, Mege, FMPa i Borca iz Cacka učešće su uzeli i dve najbolje ekipe iz KLS Radnički iz Kragujevca i Zlatibor iz Cajetine kao i pobednik pret kup takmicenja na teritoriji Srbije ekipa Borca iz Zemuna.

Finalni deo je pobudio veliko interesovanje pa je popularna dvorana Čair u Nišu tokom četiri dana bila uvek dobro popunjena, a finale je igrano u dupke punoj dvorani ispunjenom navijačima i najvatrenijim pristalicama naša dva najpopularnija kluba Zvezde i Partizana.

U četvrt finalnim okršajima postignuti su sledeći rezultati:

1. C.zvezda – Radnički     103:59
2. Mega – Zlatibor              84:57
3. FMP – Borac                  88:77
4. Partizan – Borac            101:48

Nakon ishoda 1/4 okršaja u polufinalu su igrali pobednici i ostvareni su sledeći rezultati:

1. C. Zezda – Mega             72:53
2. Partizan – FMP               92:89

Kao što se i očekivalo pre početka ove završnice u finalu su se našla i igrala dva najbolja i najpopularnija srpska tima Crvena zvezda i Partizan sto je izazvalo veliko interesovanje navijača medija i celokupne sportske javnosti.

Rivalitet ova dva kluba uvek je izazov za njihove pristalice u svim sportovima a u košarci posebno ove godine.
Zvezda je dominantna zadnjih godina na svim poljima dok ce Partizan angažovanjem najboljeg i najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića i dovodjenjem velikog broja stranih igrača pokušati da tu dominaciju prekine i vrati se na pobedničku stazu sa početka ovog veka i vladavine pod obručima crno belih pod vodjstvom tada Dušana Vujoševića.

Prvi pokušaj te zelje je bio svakako da se dođje do trofeja u nacionalnom kupu tj popularne Žućkovev levice koju je Partizan do sada osvajao 15 puta a Zvezda 10 od čega čak 6 puta u poslednjim godinama.

No pokazalo se da su želje jedno a mogućnosti, kvalitet i sve sto isto prati sasvim drugo.
Puleni trenera Dejana Radonjića tj igrača Zvezde superiorno su došli do trofeja i zaslužene pobede koja može se slobodno reci nijednog trenutka nije dolazila u putanje.
Levica ne menja vlasnika.Crvena zvezda je odbranila trofej koji je osvojila prošle godine u Novom sadu a klupske vitrine obogatila je još jednim peharom 11 ukupno namenjenom najboljem u najmasovnijem košarkaškom takmicenju.

Moćno i ubedljivo je Zvezda izgledala tokom celog meča, snažno u odbrani, efikasno sadržajno i veoma precizno u napadu ,tako da nije ostavila nimalo sansi protivniku da uopšte dođje i blizu preokreta i šanse za pobedu.
Sam pocetak meča i vodjstvo Zvezde od čak 10:0 kao da je predodredio ceo tok meča jer je vodjstvo uvek bilo na strani crveno belih.
Razlika je išla i do više od dvadest poena suficita već posle prvog
poluvremena 49:28, a bilo je kasnije i u nastavku tj u drugom
poluvremenui veća od toga, tako da Partizan do kraja meca nije mogao da dođje u situaciji da meč preokrene i zaustavi ubedljivu efikasnu i kvalitetnu igru protivnika.

Partizan nije nikako uspevao da odgovori na Zvezdinu dobru igru i celo vreme je bio moze se slobodno reci u podredjenom položaju.
Glavne zvezde tima Panter i Ledej bili su potpuno zaustavljeni od odbrane protivnika a ostali igrači takodje nisu bili na većem nivou.
Pokušavao je Obradović izmenama i taj autima da nekako uspori i neutrališe protvnika ali ništa nije uspevalo.

Na drugoj strani Radonjić je izmenama uspevao da održi dobar i visok ritam igre uz odličnu igru svakog pojedinca kojom je mleo protivnika od samog početka i održavao ostvarenu razliku iz poluvremena ili je čak u nekim momentima i povećavao i od svakog igrača izvlačio maksimum i ono sto je želeo.

Nije bilo slabe tačke kod crveno belih a neki su bili i iznad ocekivanja pre svih Marković koji je od dolaska odigrao najbolju partiju kako u odbrani tako i u napadu gde je bio vrlo efikasan sa 13 poena od čega čak tri trojke.
Pored njega igrom su se posebno istakli Kalinić sa 15 Volters sa 14 i Holins sa 15 poena poena mada su i ostali dali svoj puni doprinos na svim poljima kako odbrane tako i napada.

Zvezda je dakle bila dominantna ,superiorna ,bolja i kvalitetnija u svakom pogledu i više nego zasluženo trijumfovala bad večitim rivalom ostavljajući istog pred velikom dilemom i razmišljanjem da li u ovakvom odnosu snaga.

Partizan može biti konkurentan u nastavku borbi u ABA ligi gde su ove dve ekipe uz podgoricku Buducnist glavni kandidatu za osvajanje titule pobednika i ucesca od naredne godine u Euro ligi.

Na kraju krajnji rezultat je bio 85:68 za Crvenu zvezdu koja je time osvojila kup i pokazala da je u ovom momentu kvalitetnija i bolja od svoga velikog rivala i da su njene šanse da i ove godine bude pobednik ABA lige u odnosu na Partizan i ostale konkurente pre svih Buducnost
i Cedevitu daleko realnije veće i objektivno vrlo konkretne zbog svega vidjenog u niškom Čairu a i utakmicama u kojima nastupa u zadnjem vremenu u Euro ligi.

Nakon završetka finala nastupilo je veliko slavlje igrača u crveno belim dresovima i njihovog rukovodstva zajedno sa velikim brojem simpatizera istog kluba koji su bili prisutni u niškoj dvorani kao i milionima onih uz male ekrane u Srbiji i dijaspori.
Pre nego sto je Branko Lazić kapiten Crvene zvezde ispred tima i nekoliko hiljada navijača primio pehar pobednika iz ruku predsednika KSS Predraga Danilovića proglašeni su najbolji pojedinci finala.

MVP priznanje za najboljeg i najkorisnijeg igrača pripalo je Nejtu Voltersu igraču Zvezde dok je najbolji strelac bio Matijas Lesor igrač Partizana NIS.
Obojici je priznanje uručio dr Goran Stevanović koji je dva puta tokom pandemije bio upravnik Kovid bolnice na Čairu u Nišu, a pomenuti igrači su dobili i nagrade od direktora Kompanije SK Rizort Gorana Karadzica.

Zlatne medalje košarkašima Crvene zvezde MTS dodelili su direktor Triglav osiguranja generalnog sponzora KSS Dragan Marković i potpredsednik KSS za takmičenje Dušan Projovič,dok su srebrene medalje košarkašima Partizana MTS dodelili gradski većnik Aleksandar Stojičić i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

Neposredno posle završetka finala i obavljene ceremonije proglašenja pobednika i dodele medalja na konferenciji za štampu zabeležili smo izjave trenera obe ekipe.

Trener Partizana MTS bio je sigurno nezadovoljan ali je sportski čestitao protivniku i konstatovao da je bio bolji i zasluzeno slavio;

Čestitam protivniku na igri i pobedi. Oni su iskusniji i znaju kako se igraju ovakva finala.Moji igrači su izgoreli u želji i nisu bili na nivou na kojem je trebalo da budu.Nadam se da će im ovo biti dobro iskustvo a mi moramo dobro da razmislimo zašto smo veceras izgledali ovako i bili inferiorni tokom većeg dela meča. Želim da se zahvalim našim navijačima na podršci koji su i pored poraza do kraja bili sa nama. I pored ovakve igre i rezultata i ubedljive pobede rivala nadam se da će ovo finale da nam pomogne u svakom pogledu jer svako iskustvo ma kako bilo pomaže” rekao je u obraćanju medijima trofejni stručnjak Željko Obradović.

Trener crveno belih Radonjić pobednika ovog finala bio je vidno raspoložen i zadovoljan kako pobedom tako i kontinuitetom igara u finalnoj seriji,
Dobro smo skautirali protivnika, krenuli od starta vrlo sigurno, tako da smo do poluvremena ostvarili razliku koja nam je omogucila da mirnije igramo u nastavku i držimo utakmicu pod kontrolom do kraja. Od početka godine smo kuburili sa povredama igrača i bolestima izazvanom Kovidom tako da nismo bili u mogucnosti da budemo zajedno treniramo i pripremamo se sto se odrazilo na neke utakmice pre svega Euro lige.
Na ovaj turnir smo došli u prilično dobrom stanju i spremni u svakom pogledu pa smo odigrali ceo turnir dobro i kvalitetno pa je moje zadovoljstvo time još veće.
Ne bih apostrofirao nijednog pojedinca svi su bili na nivou i očekujem da u istom ritmu nastavimo dalje okršaje u Euro ligi i vrlo važnim utakmicama
u Aba ligi i njenoj završnici.
Ovo je već prošlost moramo misliti na ono što dolazi.Čeka nas Pao pa Fenerbahče i sve naredne utakmice koje slede i to je ono o čemu već moramo da razmišljamo a ovo smo finale i ovu pobedu već arhivirali

završio je svoje izlaganje pod svodovima sportske dvorane Čair u Nišu najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde i njen sadašnji strateg Dejan Radonjić.

Crvena zvezda MTS – Partizan NIS.

85:68 20:13, 29:15, 18:18, 18:22

Dvorana Čair. Gledalaca 5000. Sudije: Jovčić, Juras i Glišić. Osvojene lopte Zvezda 8, Partizan 10. Izgubljene lopte Zvezda 16, Partizan 17. Asistencije Zvezda 22, Partizan 12. Lične greške Zvezda 22, Partizan 21.

Crvena Zvezda:

Volters 14, Davidovac3, Kalinić 18, Holins 15, Kuzmić 5, Lazarević, Mitrović 4, Lazić, Dobric 9, Ivanovic 4, Marković 13 i Vajt.

Partizan:

Panter 14, Kuruc 9, Ledej 10, Avramović 4, Koprivica,Vukčević, Zagorac, Dangubić, Miletić, Mur 11, Lesor 19 i Trifunovic 1.

Za STV USA
Rajko Delibašić
Foto KSS

Nedavne objave