ИЗАБРАН 46-ТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ПОРФИРИЈЕ, БОГУ ХВАЛА, ДОСТОЈАН ТРОНА

По први пут Свети архијерејски сабор Српске православне цркве у крити Храма Светог Саве у Београду изабрао је 18. фебруара .  46-тог патријарха СПЦ. То је досадашњи митрополит Загребачко-љубљански г. Порфирије. Нови патријарх се бирао између три имена, митрополита.

Његова светост патријарх  српски г. Порфирије је рођен 22. јула 1961. године у Бечеју, као прво од троје деце родитеља Радивоја и Радојке Перић, који су после Другог рата у познатој „Осмој офанзиви“ доселили из Босне и Херцеговине у Војводину, тачније из села Осиње, крај Дервенте.

По рођењу, на крштењу добио је име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а гимназију „Јован Јованаовић Змај“ у Новом Саду 1980. године. Нови патријарх је најпре студио археологију  на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а касније је прешао на Боогослвски факултет Српске православне цркве. Дипломирао је богословију 1987. г. када је имао двадесет и шест година.

Нови патријарх српски г. Порфирије замонашен је на Косову и Метохији у манастиру Високи Дечани. По завршетку Богословског факултета отишао је на постдипломске студије у Грчу (Атина) где је био до 1990. године.

После благослова епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990. г. је отишао у манастир Ковиљ где је 21. новембра исте године рукоположен у чин јеромонаха СПЦ. Свети архијерејски сабор СПЦ на свом редовном заседању је 14. маја 1999. године га је изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Године 2004-те је на Богословском факултету УБ одбранио докторску дисертацију на тему „Могућост познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста“.

Од 29. јула 2008-ме године био је председник Савета Републичке радиодифузне агенција (РРА), да би у времену 2010 – 2011. г. био епископ војни, а каксније и координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Пре него што ће постати патријарх српски, његову светост г. Порфирија јс Свети архијеријски сабор СПЦ 24. маја 2014. године изабрао за митрополита загребачко-љувљанског.

Став патријарха Порфирија о српској светињи Косову и Метоохији је јасан, он сматра да је Космет више од мита. Мит је ствар имагинације, а Косово и Метохија је наш завет, ствар идентитета српског народа. Наш витални интерес је сачувати Косово и Метохију и његове светиње, као саставни део Републике Србије. Уколико бисмо изгубили КиМ изгубили бисмо и темељ српске државе, наше постојања, а то значи да у губитку и предаји КиМ  наш народ нема будућност, нестао би. Г. Порфирије сматра да су Косово и Метохија и Српска православна црква вертикала српског народа, која даје смисао прошлости и  садашњости, али без које нема будућност. Притом наглашава, да СПЦ не гаји непријатељство према било којој вери, нацији, већ хоће само да сачува оно што је наше вековима, темељ српске државе, где је створене и настала.

Пошто је изабран за новог патријарха г. Порфирије је обукао зелену одору, која је симбол наде на вечно блаженство стечено заслугом Исуса Христа и дар Светог Духа. На главу је ставио црну капу уместо беле. Црна капа је симбол светосавског учења и пута, а бела  Цариградске патријаршије. На тај начин нови патријарх српски г. Порфирије је послао поруку  да ће остати на путу учења првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, Светог Саве.

И раније, на својим честим иступањима у медијима јасно је ставио до знања  да СПЦ  остаје самостална, као раније, али, доследна у  сарадњи са званичним државним институцијама у чему ће  и он наставити ту традицију. Увођење у трон је извршен 19. фебруара у Саборној цркви у Београду, а свечени чин устоличења, по традицији, биће у Пећкој патријаршији.

 

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, архива СПЦ и Танјуг

Nedavne objave