НАГРАДА „МОМО КАПОР“ – ДР НЕЛЕТУ КАРАЈЛИЋУ

КЊИГА „СОЛУНСКА 28“ ДЕО „БЕОГРАДСКЕ ТРИЛОГИЈЕ“

У Београду у Скупштини града 8. aприла je уручена традиционална награда „Момо Капор“, коју је свестрани Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, добио за роман „Солунска 28“. У жирију, који је доделио награду „Момо Капор“ били су: књижевници Вуле Жулић и Мухарем Баздуљ иновинарака и уредница Медија центра „Одбрана“, Драгана Марковић. Награду, коју чини плакета са мотивима школице и новчане награде (200.000 РСД, спонзор Пошта Србије) је свачано уручио Др Нелету Карајлићу познати српски песник и књижжевник Матија Бећковић. У образложењу жирија је речено:

-Реч је о првом делу амбициозно замишљене трилогије, у којој Др Неле Карајлић намерава да, причајући причу о једној дорћолској адреси, исприча узбидљиву повест о судбини Београда и његових житеља у предратним, ратним и поратним временима. После аутобиографске књиге „Фајронт у Сарајеву“, која је пре три године у Србији била бестрелер, роман „Солунска 28“ је друго његово дело. Иначе, Др Неле је познати музичар, лансирао је нов музички правас – нови примитивизам, а био је оснивач познате сарајевске рок-група „Забрањено пушење“. По доласку у Београд због ратних дешавања у Сарајеви 1992. године дуго је сарађивао са познатим филмским ствараоцем светског гласа Емиром Кустурицом.

Годинама је био члан музичке трупе: Емир Кустурица и „The No Smoking Orchestra“и путовао светом. Мултимедијални Др Карајлић компоновао је музику за флм Емира Кустурице „Црна мачка, бели мачор“, био је глумац, режисер и сценариста ТВ серија на РТС „Сложна браћа“, написао је криминалистичку књигу „ФБИ – Никола Тесла“ по којој је изведен позоришни комад у Београду, Новом Саду и Бањалуци. У ТВ серијалу „Надреална ТВ“ био је глумац, режисер и косценариста. Наступио је и у панк- опери „Дом за вешање“, која је рађена по мотивима истоименог филма. Актери ове несвакидашње панк-опере доживели су велике овације на премијери у Паризу а касније и у Београду у Центру „Сава“. У обраћању присутним у Скупштини града Београда и у свом стилу после примања награде Др Неле Карајлић је рекао:

-Вероватно је дошло време да ми престари за рокенролом а премлади за умирање уђемо међу оне које називамо књижевницима и да у тој бранши добијамо награде. Лед је пробио Боб Дилан, који је добио Нобелову награду а ја му се придружујем са Момином.Разлика је само у томе што награда, коју ја имам, носи име човека који је генерације својим делима чинио срећнијим , док је Бобова награда названа по оном који је измислио средство за уништавање.

Познати срспки писац, Момчило Момо Капор, који је рођен у Сарајеву (8. април 1937. – 3. март 2010, Београд) је својевремено написао у Београду „Сарајевску трилогију“, а сада Др Неле Карајлић намарава да напиша „Београдску трилогију“. Књига „Солунска 28“ је прва из те трилогије. Иако су различите генерације (Др Неле је рођан у Сарајеву 1962. г. и Момо Капор у истом граду, али 1937. ) обојица имају сличну судбину. И Момо Капор и Др Неле Карајлић су због неслагања са властима, напустили Сарајево. Момо због комуниста, а Др Неле због муслиманских националиста.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран
ЈАКШИЋ

Nedavne objave