У БЕОГРАДУ ОДРЖАН 47. ФЕСТ

ПОБЕДНИЦИ ФИЛМОВИ: „ДИВЉИНА“ И „СЛУЧАЈ МАКАВЕЈЕВ …“

Четрдесет и седми Међународни филмски фестивал, ФЕСТ ,  у којем су се филмови такмичили у два такмичарка програма, а трајао је од 22. фебруара до 3. марта, завршен је у Центру „Сава“ свечаном церемонијом уручивањем награда најбољим филмским остарењима и ауторима.

Најбољи филм Главног такмичарског програма, самим  тим  и награда  „Београдски победник“, међу 14 остварења, припала је филму „Дивљина“ („Wildlife“) , америчког режисера Пола Дејноа. Награда жирија (Горан Богдан, Нада Шаргин, Јоана Уричару, Бојан Вулетић и Сања Вејновић) отишла филму „Црни анђео“ („El Angel“),  који је режирао Луис Ортега из Аргентине. За најбољу режију награђена је Надин Лабаки за филм „Капернаум“, а за најбољи сренариј Иван Салај за филм „Осми повереник“. Најбољу женску улогу остварила је Грасијела Борхес, играјући у филму „Спокој“ Пабла Трапера. Награду за најбољу мушку улогу добио је Матеј Земљич, који је глумио у остварењу „Последице“ Дарка Штантеа. Признање за најбољег дебитанта добио је Заин Ал Рафеа, који је глумио у филму „Капернаум“.

 

У другом такмичарском програму, Српски филм (Србија и пријатељи) петочлани жири (Јао Ванг, Лазар БОдирожа, Милан Марић, Данијел Раафаелић, Алберт Видершпил) у конкуренцији 13 остварења, одлучио је да се „Београдски победник“ додели документаро-играном филму „Случај Макавејев или процес у београдској сали“ редитеља Горана Радовановића. Награда жирија је додељена Ивану Марковићу, директору фотографије у филму „“Био сам код куће, али“, Ангеле Шанелец,  који је у Берлину освојио „Сребрног медведа“ за најбоњу режију.  Признање за најбољу режију припала је Боби Јелчићу за филм „Сам  самцат“. Најбољи сценарио, по мишљењу жирија, написао је Миха Мацини („Избрисана“), за најбољу глумицу проглашена је Снежана Богдановић („Шавовои“), најбољи дебитант је режисерка филма „Алекси“, Барбара Векарић.

На 47. ФЕСТ-у додељене су још неколико престижних признања. Награда критичара „Небојша Ђукелић“ добио филм „Шавови“,  „Политикина“ награда „Милутин Чолић“припала је филму „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“. Најтраженији филм ове године било је остварење Јоргоса Лантимоса „Миљеница“, које је добило награду публике (Most wanted Gorki list movie award). Жири ФЕДЕОРА  је доделио награду филму „Капернаум“, жири ФИПРЕСЦИ дао је признање филмовима „Капернаум“ и „Шавови“,  а „Мерлинка награда“ за најбољи „Queer film“  отишла је филму „Дивљи“.

На овогодишњем 47. ФЕСТ-у приказано је премијерно 125 филмова. ФЕСТ је отоврио филм „Миљеница“, а затворио филм „Они“  познатог италијанског режисера Паола Сорентина. Поред два такмичарка програма публика у преко десет београских биоскопских дворана имала је прилику да види још неколико занимљивих програма, Докуфест (Документарни филмови), Фокус Европа,  на којем су се приказала око тридесет филмова, углавном страних продукција, па Гала ФЕСТ … Светске премијерем многи филмови су дожевели на овом престижном београдском Међународном филмском фестивалу,  ФЕСТ-у,  који скоро пет деценија окупља најпознатије планетарне филмске свараоце и глумце.

Првог дана ФЕСТ-а публици се поклонио енглески глумац,  продуцент и режисер Рејфу Фајнс, велики српски пријатељ, који има и наш пасош. Фајнс је представио свој филм „Бела врана“, који говори о великом совјетском балетану, Рудолфу Нурејеву. У овом филму, који је делом сниман у Србији, играју познети глумци, Адел Ексарчашулос, Сергеј Полуњин, Олег Ивењко, па, наши, Небојша Дугалић, Радислав Рале Миленковић и други. Рејфу Фејнсу је додељено и признање  „Београдски победник“ за досадашње филмско стваралаштво.

Још један британски глумц, Џејсон Ајзакс, дочекан је у Београду овацијама. Ајзакс, кога памтимо из филмова „Патриоти“, „Армагедон“, о Харију Потеру … ,  игра  једну од главних улога у филму режисера Ентонија Мараса „Хотел Мумбај“, који говори о терористичком нападу 2008. године када је у „Таџ Махал Палас хотелу“ страдало више од петсто људи.  Занимљиво је, што после пројекције филма „Хотел Мумбај“ није се само поклонио публици већ је са њом остао скоро сат времена да разговара, размењује мишљење … По овом ће Џејсон Ајзакс остати упамћен као човек који је испраћен са сцене са највећим поштовањем и овацијама!

beograd 22.02.2019. svecano otvoren 47 fest u velikoj dvorani sava centra. foto dusan milenkovic

Још један филмски великан, Душан Макавејев, који је 25. јануара ове године  отишао у легенду, доживео је почаст на  овогодишњи ФЕСТ-у.  Макавејев је творац познатог „црног таласа“,  у српском филму створио је више култних филмова, као што су: „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“, „Невиност без заштите“, „Мистерија организма“, Човек није тица“ … У склопу такмичарског програма, Српски филм,  приказан је документарно-играни филм о њему „Случај Макавејев или процес у београдској сали“, који је освојио „Београдског победника“.

Beograd 03.03.2019. Fest 2019, veceras svecano zatvoren 47 Fest dodelom nagrada. foto Dusan Milenkovic

У главном програму ван конкуренције гледоцима ФЕСТ-а приказан је филм светског познатог режисера, Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот“, који  говори о последњем председнику Уругваја, Хозеу Пепепу Мухики, јединственом и скромном човеку, који се строго држао својих уверења, истовремено прихватајући промене.

Председник овогодишњег 46. Одбора ФЕСТ-а био је Иван Карл, а уметнички директор Југослав Пантелић.

Посебне похвале ораганизатор овогодишњег Међународног филмског фестивала, ФЕСТ-а,  који је сигурно најзначајнија филмска манифестација на Балкану а спада и међу најбољим и  најорганизованијим у Европи, која добија сваке године високе оцене, заслужује за услове, које је створио за рад новинара. Некадашња дворана Дома синдиката (сада Комбанк дворана) пружила је одличне услове за рад „седме силе“ На истом спрату (првом) налазила се сала за конференције и сала за приказивање филмова за новинаре. Колеге новинари, фоторепортери и сниматељи имали су одличне услове за рад. Иако је Центар „Сава“ био центар где су се одржавале најзначајније филмске пројекције и представили бројни награђени аутори и глумци, некадашњи Дом синдиката, после реновирања и са светским изгедом и условима за пројекције, пружио је новинарима услове за рад, који заслужују највишу оцену.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: ФЕСТ

Nedavne objave