У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЕДИЈА ЦЕНТРА “ОДБРАНА“

СТО ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА

У свечаној сали Дома Војске Србије 24. јануара је облележена 140. годишњица  Медија центра „Одбрана“ у знак сећања на дан када је 1879. године изашао из штампе први број војног листа „РАТНИК“. Поред министра одбране, Александра Вулина свечаности је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић,  представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни сарадници и пријатељи Медија центра „Одбрана“.

Директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица Карапанџин истакао је да резултати које су постигнути у овој медијској установи јасно говоре да је она достојан наследник листа „Ратник“.

-Сумирајући резултате обележавања века од победе у Великом рату, с поносом истичемо да смо у предходне четири године учинили много за обнову сећања на оно што се заборавити не сме. Није само реч о доприносу саопштавања истине о временима јунаштва и незбележеног патриотизма, већ и о борби против ревизије историје  и наглашавању потребе да се вредности , које су нам оставили стари ратници, уграде у идентитет савремене Војске Србије, о чему посебно сведоче изложба „Дијанина деца“ и едиција „Ратник“- рекао је пуковник Карапанџин.

Честитајући празик припадницима Медија центра „Одбрана“, министар одбране Александар Вулин је рекео да 140 година војне штампе је јубилеј врхунских професионалаца, који су знали своју војску, који су знали свој занат, али и који су волели своју војску изнанд свега и били уз њу у свим временима.

 

-Нико није могао да каже са сигурношћу где престаје војска а где почиње народ. Никад нико у историји српског народа није могао сасвим да одвоји војника од цивила када дођу тешка времена, јер народ који је трајао тих 140 година, о коме су писали, јесте био војска. Тако је било и тако ће бити … рекао је министар Вулин.

Ове године обележавамо двадесет година од НАТО агресије. Без стида и страха  сећаћемо се сваког дана, онако  како је било, јер немамо чега да се стидимо нити плашимо, јер нисмо се бојали ни тада.

Посебно признање су добили новинари дневног листа „Политика“ , Тома Тодоровић, Мирослав Лазански и Милан Галовић за тему недеље, „Деветнаест година од Кумановског споразума“. Текст је објављен 10. јуна 2018. године. Плакета Министарства одбране уручена је најбољем  сараднику МЦ „Одбрана“,  академском сликару Предрагу Ђаковићу за реализацију изложбе „Голгота и васкрс“. Добили су признање и: проф. др Мирјана Зорић за новинско-информативну делатност, за област промоције, Иван Мангов, архитекта изложбе „Дијанина деца“, као и проф. др Александар Животић, аутор неколико вежних историографских књига из области издавачке делатности.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото, Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave