ЈАГОДИНА УГОСТИЛА МОТОРИСТЕ, СВЕТСКИ КРЕМ НА ДВА ТОЧКА

“АНЂЕЛИ ПАКЛА” ПОСТАЈУ “АНЂЕЛИ ПРИЈАТЕЉСТВА”

Четири дана, од 31. маја до 2. јуна Јагодина је била домаћин централне светске прославе, седамдесетe годишњицe познатог удружења моториста “АНЂЕЛИ ПАКЛА” (“HELLS ANGELS”) . У Јагодину, коју после Београда, током године највише посећују тuристи из Србије и света, слило се око три хиљаде и тристо гостију, међу њима хиљаду популарних бајкера, чак из педесет држава, са свих континената! Многи возачи, рекли бисмо, светски бајкерски крем, су дошли у Јагодину са својим породицама.

Домаћин овог атрактивног догађаја била је Скупштина града Јагодине, а бајкери су дошли из многих европских држаава, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Аустралије, Русије … Њих је примио, председник Скупштине града Јагодине и народни посланик у Скупштини Републике Србије, господин Драган Марковић Палма.

Пошто је сам догађај прошао без икаквог инцидента, а притом су гости преме домаћинима били јако дарежљиви оставивши у хотелима, мотелима, приватном смештају, кафићима,  ресторанима позамашну своту девиза,  сви у граду крај Белице могу да трљају руке. Велику корист од моториста-туриста имао је и суседни Крагујевац, јер је у овом граду спавало око три стотине бајкера.

Владимир Петковић представник “Анђала пакла” из Србије рекао је да без помоћи  јагодинске самоуправе не би могао да успе овај величанствени догађај. Велику подршку око саме прославе пружила је бајкекрима српска полиција. Сами бајкери су били веома дисциплиновани, када су се кретали по граду, возили су брзином 10 до 15 километара на сат. Одлазаећи из Јагодине похвалили су домаћине да су били веома љубазни, услужни, дружељувиви. Многи становници су обилазили место где су биле паркиране “паклене машине” и дивили су им се. На стајанци je било  око хиљаду мотоцикала, чија је вредност, како тврде добро упућени, била око 45.000.000 евра! Најскупљи је био “хос бос”, који кошта 127.000 евра! Он има осам цилиндара и 5.000 кубика!

Многи љубитељи мотора о “Анђелима пакла” углавном су слушали лоше приче, али …

– То је утицај Холивуда јер у њиховим филмовима “Анђели пакла” су насилни, лоши момци, силеџије … Међутим, није тако. Најбољи пример су бајкери, који су дошли у Јагодину, они су оповргли те приче –  каже Владимир Петковић.

Током боравка за бајкере је био припремљен богат забавни програм. За њих је у Јагодини наступило двадесет и четири  светски позната бенда. Током боравка имали су прилику да обиђу један од најлепших и најпосећенијих аква-паркова у Србији, па, јединствен, један од седам у Европи, Музеј воштаних фигура, Зоо врт,  излетиште “Поток”,  прави рај за одмор и рекреацију …

Један Американац одлазеђи из Јагодине рекао је да је о Србији имао сасвим другачију слику, а сада се уверио је био у заблуди због лоше пропаганде о нама у свету. Притом је додао да је сада све супротно, нагласивши да је наша земља дивна и да ће настојати да је ускоро поново посети и дуже остане. Американац је био одушевљен пријемом, љубазним домаћина, природним лепотама, аутопутевима, којима су возили, посебно, храном. Многи његови пријатељи, због добре хране, су нам говорили да је скоро свако од њих добио по неколико килограма вишак и да сада морају да се “баце” на дијету!

Многи верују да ће после ове јубиларне посете бајкера Јагодина постати један од светских центара моториста. И сам г. Драган Марковић Палма, каже, ће се постарати да се ова идеја оствари.

– Пошто су бајкери показали сасавим другачиј лица него она о којима круже приче, да су лоши момци и силеџије,  ја сам о њима сада стекао савим други утисак. Сви они се веома дружељубиви и пријатељски расположени, воле да склапају пријатељства, а има их из свих крајева света. Зато сам предложио да они добију други назив “Анђели пријатељства” – казао је г. Драган Марковић Палма.

Колико је овај спектакл бајкера у Јагодини био значајан за град Јагодину најбољи пример је што је долазак светских “Анђела пакла” на моторима био поздрављен великим ватрометом, који је трајао читавих петнаест минута! Када су одлазили уз заглушујући звук мотора бајкери су обећали поновно дружење са Шумадинцима, можда већ најесен, али сасвим сигурно – следеће године.

 

За Српску ТВ Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave