MAJDANPEK – CENTAR UMETNOSTI U ISTOČNOJ SRBIJI

KULTURA

MAJDANPEK  – CENTAR UMETNOSTI U ISTOČNOJ SRBIJI

 Majdanpek
U Velikoj galeriji , 14. aprila 2018 godine, otvorena je XVI Međunarodna izložba „Žene slikari“ i traje do 14. maja 2018. Zastupljene umetničke kategorije su slikarstvo, grafika, skulptura i digital art. Na izložbi učestvuje 106 umetnica sa 174 rada iz 6 zemalja: Holandija, Meksiko, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Entuzijazam i ljubav prema umetnosti najviše se izražava u malim sredinama, kao što se i velika umetnost najviše potvrđuje u malom formatu. Suptilnost i potreba za kreativnim izražavanjem posebno je istaknuta kod žena. Da li priprema hranu, da li se bavi ručnim radom ili uređenjem doma, žena ispoljava svoj kreativni duh.

 

Pre 16 godina, grupa žena slikara organizovala je u Centru za kulturu Majdanpek osmomartovsku izložbu „Žene slikari“. Inicijator i organizator je bila učiteljica i slikarka, Ljiljana Stevanović uz podršku Udruženja za Majdanpek. Svake naredne godine, broj učesnica izložbe se povećavao.

Za vreme trajanja izložbe Ljiljana je organizovala Malu školu slikanja u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola opštine Majdanpek. Rukovodilac je bila Ljiljana a kasnije i drugi organizatori izložbe iz Centra za kulturu. Radovi umetnica su inspiracija za dečje radove. Deca sama biraju rad koji će ne samo reprodukovati već dodati i svoj doživljaj umetničkog rada. Po završetku izložbe organizuje se izložba radova Male škole slikanja.

Prilikom otvaranja izložbe organizuje se Okrugli sto gde kulturni poslenici razmenjuju svoja iskustva i daju ideje. Takođe, posetiocima otvaranja izložbe omogućeno je da obiđu grad, posete muzej, crkvu, rudnik bakra i čuvenu Rajkovu pećinu.

Od 2006. godine izložba prerasta u međunarodnu. Značajne nagrade i pohvale umetnicama su velika podrška a dobitnica Velike nagrade izložbe ima mogućnost da samostalno izloži svoje radove u Centru za kulturu.

Izložbe prate nekoliko udruženja žena iz opštine Majdanpek koja svojim rukotvorinama i proizvodima domaće, narodne, zdrave hrane dopunjuju doživljaj ispoljavanja ženskog kreativnog duha.

U Centru za kulturu je Art klub u kome se održavaju koncerti mnogih muzičara iz zemlje i inostranstva. Pored Velike galerije u holu Centra je i Mala galerija u kojoj izlažu eminentni umetnici prema godišnjem programu izlaganja.

 

Vrata umetnosti je otvorio i hotel „Golden Inn“. Poslednjih godina u velikom holu organizuje se Međunarodna izložba „Umetnost u minijaturi“. U toku je konkurs za devetu izložbu koja će se  održati u septembru 2018. godine.

 

 

 

Udruženje „MajdanArt“, čiji je osnivač i predsednik ekonomista i slikar Zoran Mitrović, značajno doprinosi promociji umetnosti, kulture i turizma. Pored izložbe „Umetnost u minijaturi“ Udruženje organizuje predavanja i edukativne radionice primenjene umetnosti i zlatarstva.

 

Zoran Mitrović
 Rad Centra za kulturu i svih udruženja građana ima veliku podršku Opštine Majdanpek na zadovoljstvo svih žitelja ovog lepog grada.
Foto: Ljiljana Stevanović, Zoran Mitrović i Gradimir Bogdanović
                                                        Za SRPSKU TELEVIZIJU USA priredila: Nadica Janić

 

                                                                                            Urednik Veroljub Milošević

 

 

Nedavne objave