ZIMSKE ČAROLIJE NA KOPAONIKU

OD MODE DO IZBORA ZA MIS

Jedinstvena dvodnevna manifestacija 3. “Zimske čarolije Kopaonik 2018.” održana je nedavno u apart hotelu Kopaonik u Brzeću. Organizator je bila Agencija “Favorit” iz Aranđelovca, suorganizator Turistička organizacija Opštine Brus, a izvršni producent Goran Kovačević. Program “Čarolija” se sastojao od manifestacija: “Kopaonik fashion day”, Etno veče “Kopaoničko poselo” i izbora “Mis kraljica snega 2018”. Svi učesnici su posetili vrh Kopaonika kada su se vozili žičarom, obišli su i  Pančićev vrh. Za njih je bio priređen i koktel u restoranu “Salaš 137”.

Prvog  dana u sklopu Etno večeri snimnjena je specijalne TV emisija “Kopaoničko poselo” uz učesće preko 100 izvođača Iz čitave Srbije. Iste večeri je održana je i etno-modna revija dizajnerke Dragane Mijatović Petrović iz Kručevca.

– Ko ne čuva svoju tradiciju, kulturno nasleđe,  običaje, brzo izgubi svoj identitet, nestaje kao narod sa geografske karte sveta – kaže Dragana.

“Kopaoničko poselo “ je otvoreno novoustanovljenom himnom posela “Kuće male krečene u belo”.  Nju su otpevali svi učesnici programa, a predvodio ih je poznati šumadijski pevač narodnih melodija Dragiša Simić, koji je među prvima lansirao ovu pesme pre nekoliko desetina decenija kada je počela svoj život. U “Poselu” su uzeli učešće još:  etno grupa “Brus” iz Brusa,  Kulturno-umetničko društvo ”Brvenica” Račka, izvorna pevačka grupa “Sretenjske zore” Ranilovic, Opština Aranđelovac, KUD ”Đoka Pavlović” Beograd,  pevačka grupa “Lazarice”  Krusevac, KUD ”Treće doba” Kosjerić, izvorna pevačka grupa “Slavuj” Sevojno,  folklorni ansabl “Dankovo” Paraćin, narodni guslar Vukomir Sćekić, Bjelo polje (Crna Gora), Tanja Bošković pevačica vlaških pesama iz Petrovca na Mlavi, gajdaš Tomislav Đurin iz Zrenjanina (KUD  “Veseli Banaćani”),  pevačka grupa Udruženja penzionera Opštine Aranđelovac, izvorna pevačka grupa “Zvuci Kadinjače”  Zaglavak, Dragiša Simić, zdravičar, predsednik Udruženja čuvara srpskih običaja i tradicije “Prela I posela”, Mionica. Simić je predstavio i knjigu “Zdrav Srbine moj ponosu” u kojoj su sakljupljene najlepše srpske zdravice. Autor TV emisije “Kopaoničko poselo” i voditelj programa bio je Goran Kovačević.  Da sve bude u etno-stilu  pobrinuli su se svojim ručnim radovima članovi KUD “Brvenica” Raška i KUD ”Treće doba”. Bila je priređena i izložba etno-hrane i pića, ”Jastrebačka priča” iz Beograda, a za degustaciju vina iz župskog kraja bila je zaduzena vinarija “Živković” iz Tršca. 

Drugog dana, u večernjim satima, održan je tradicionalni izbor “Mis kraljica snega”. Žiri, koji je odlučiovao o plasmanu devojaka bio je u sastavu:  Saša Rajić, predsednik žirija, članovi:  Andrija Era Ojdanić, Dragoljub Markovic, Olga Nikolić, Slobodan Bibo Ivanović, Miroslav Đorđević, Bojan Stanisavljević, Ljubomir Jovanović Zlaja. Žiri nije imao nimalo lak posao da među 10 finalistkinja odabere onu najlepšu koja će poneti laskavu titulu, krunu i lentu, kao i vredne nagrade.

“Mis kraljica snega 2018.”. postala je Sandra Đuričić iz Kraljeva, prva pratilja bila je Marijana Stojković iz Beograda, druga pratilja Melisa Melić iz Beograda, top-model Anđela Jovanović iz Topole, “lice godine” bila je Marina Gavrilović iz Bajine Bašta, “mis šarma” – Marija Čitaković  iz Lazarevca, “mis medija” –  Milica Đorđević iz Rače.

Za dobar stimung I prijatnu atmosveru, pored Ere Ojdanića, bio je zadužen pevač Mirko Lazić i njegov orkestar “Fleš”. Program je vodio, Goran Kovačević.

Ekskluzivni partner 3. “Zimskih čarolija Kopaonik 2018.” bila je Turistička agencija  “Stella Maris” Beograd, a prijatelji izbora Opština Brus i apart hotel Kopaonik Brzeće.

Pobednica izbora Sandra Đuričić je dobila: putovanje u Italiju gde će posetiti Trst, Venezju i Veronu, dar MOESIA SPORT TS DOO iz Niša, poklon vaučer u vrednosti 15.000,00 RSD dar butika “Veš za tebe” iz Čačka, poklon paket “Jastrebačka priča”, vino Vinarije “Živković”, Tržac i novčanu nagradu.

 

 

Medijski pokrovitelji bili su : Srpska Televizija iz Čikaga (SAD),  RTV Brus, Portal T …

 

Za Srpsku TV Čikago: Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave