БАЛКАНСКИ РАТОВИ И ВЕЛИКИ РАТ У ДЕЛИМА ПИСАЦА

ИЗ АКТИВНОСТИ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА САВЕЗА УДРУЖЕЊЕ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ 1912.-1920.

При крају сваке године Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. год. организује представљање свих књижевних издања, која су током минуле године угледала светло дана, а дела су чланова Савеза широм Србије. Овог пута теме  књига везане су за  обележавања стогодишњице завршетка Велкиког рата а углавном се односе на  догађаје и личности из Првог и Другог балканског рата и Великог рата.

БАЛКАНСКИ РАТОВИ И ВЕЛИКИ РАТ У ДЕЛИМА ПИСАЦА

– Ове године бележимо велику активност чланова нашег Савеза, који су дали огроман допринос да  својим делима обележе најсветлије тренутке српске новије историје,  који се односе на балканске  ратове и Први светски рат. Међу деветнаест издања имали смо романе, стручну литературу која се бавила историографијом, књиге поезије … Свако од аутора имао је прилику да каже нешто о свом књижевном делу, да истакне разлог зашто се одлучио да му тема писање буде време у којем је Србија доживљавала најдраматичније тренутке у својој новијој историји. Ово је у ствари и подстрек за све оне којима су теме ослободилачки  балкански ратови и Велики рат  да наставе писати, истражују, како би генерацијама које долазе оставили у зоаставштини многе догађаје и личности који су обележили то доба и дали снажан печат једном историјском јуначком времену. Та дела, која одишу родољубљем и патриотизмом напајају нас поносом,  али показују нам и пут куда треба да идемо даље и како треба да се боримо како бисмо сачували слободу. правду и достојанство Србије и у овом бурном историјском тренутку – рекао нам је, Љубомир Марковић, председник Републичког обора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. г .

БАЛКАНСКИ РАТОВИ И ВЕЛИКИ РАТ У ДЕЛИМА ПИСАЦА БАЛКАНСКИ РАТОВИ И ВЕЛИКИ РАТ У ДЕЛИМА ПИСАЦА

Током двочасовне књижевне трибине, 15. децембра, у Дому Војске Србије, господин Љубомир Марковић је свим ауторима уручио признања за уложени труд и афирмисање догађаја и личности из балканских ратова и Великог рата.

 

Тог дана предствљена су следећа дела:

 

– “Ужички крај и Стари Влах у балканским  ратовима 1912 – 1913. г”  – аутори учесници округлог стола, издавач: Градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912.-1920. Ужице.

– “Ратничке традиције Срба” – проф. Ђорђе Станић, генерал у пензији. Издавач: Савез удружења потомака ратника Србије (СУПРС) 1912.-1920.

– “Српска деца на олтару Отаџбине” – Војкан Николић. ЛИО Горњи Милановац.

– “Спооменица ратника Р. Влаховића” – Милан Вујичић. Удружење потомака ратника Србије (УПРС) 1912. – 1920.

– “Милошево, насеобина удовица” – Милош Мељнац. “Прометеј”, Нови Сад.

– “Одисеја сећања и осећања”. – Слободан Момировић. СУПРС 1912.-1920.

– “Видовдански цвет” – зборник родољубиве поезије” – песници у Браничевском округу. УПРС 1912.-1920 Браничечвског округа..

– Докле само” – Живота Пушкин Марковић. “Партенон” Београд.

– Песме – Драган Јеличић. Организација резервних војних старешина Србије.

– “Звезда као судбина” – Милан Вујичић.

– Ратни дневник старог ратника Гвоздена Радосављевића “Земљу оре зрно од граната” – Приредио за штампу, Никола Миловановић.

– “Успомена једног Борчанина” – Драгослав Јовичић Уча. Центар за културу Барајево.

– Скице записа хаибуна и хаику песама – Бранка Гостовић. Хаику удружење Србије и Црне Горе.

– “Војвода Мишић” – Надежда Стевановић.

– “Колубара српска Марна” – Милосоав Недић. “Беолетра” Бежанијска коса, Београд.

БАЛКАНСКИ РАТОВИ И ВЕЛИКИ РАТ У ДЕЛИМА ПИСАЦА

На трибини била су предсављена дела која обраћују и неке новије теме после Другог светског рата, а то су:

– “Хегемонистичка политика и стратегије безбедности САД после Другог светског рата –  Вукота М. Вртикапа. Удружење писаца “Поета”.

– “Губици Оружаних   снага СФРЈ у оружаним сукобима у 1991. г и до јуна 1999. г”. – Милисиав Секулић, генерал у пензији.

Предсављена је и књига здравица и беседа “Здрав Србине, мој поносу” коју је приредио Драгиша Симић, а издавач је Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић”.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

 

погледајте и друге чланке везане за историју у категорији Историја на линку

https://srpskatelevizija.com/category/istorija/

Nedavne objave