FUDBAL -PARTIZANU DUPLA KRUNA

Odigrano finale fudbalskog kupa Srbije

Partizanu dupla kruna

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA   1:0 (1:0)

 

U još jednom večitom derbiju ovoga puta u finalu fudbalskog kupa Srbije za sezonu 2016/2017 igrači Partizana bolji od svojih rivala i pobedom od  1: 0 osvojili fudbalski kup Srbije,Pobedonosni gol postigao Milenković u 41 minutu igre. Ovo je šesti trofej fudbalera iz Humske od postanka Srbije kao samostalne države i šesta dupla kruna ukupno . Kako  su samo pre nedelju dana u tek završenom šampionatu Srbije postal i pobednici nacionalnog prvenstva tj klupski  šampioni , osvajanje duple krune je potvrda dominacije  pulena Marka Nikolića u prethodnoj godini

Na kraju fudbalske sezone u Srbiji  kao i u većini zemalja u Evropi odigrano je i finale nacionalnog kupa u kome su se posle petnaest godina u borbi za ovaj trofej ponovo našli večiti rivali fudbaleri beogradskih crno i crveno belih odnosno Partizana i Crvene zvezde.

Obzirom da su fudbaleri Crvene zvezde u samom finišu proteklog nacionalnog prvenstva završenog pre nedelju dana posle ubedljivog vođstva tokom cele sezone prokockali isto i prepustili šampionsku titulu fudbalerima Partizana ovo finale je bila prava šansa za revanš novom šampionu, a sdruge strane fudbalerima Partizana prilika da pokažu da su zasluženo postali šampioni  i da trijumfom u kupu potvrde tu  svoju vrednost

Uzimajući u obzir gore rečeno jasno je da motivi nisu nedostajali ni jednim ni drugima pa je finale kupa bilo na neki način i pitanje direktnog prestiža  i konkretne i trenutne vrednsti ekipa jednih u odnosu na druge, Očekivala se dobra i kvalitetna utakmica puna dobrih akcija, poteza, akcija i  golova i dobre dinamike neizvesne igre  do samog kraja.

Kada se posle završenog duela napravi jedna kratka retrospektiva duela možemo reći da je ovo bio jedan od boljih derbija neizvestan do samoga kraja i samo je više golova nedostajalo da se upotpuni lepa slika o ovoj utakmici.

Fudbaleri Crvene zvezde su od samog početka krenuli dosta ofanzivno i može se reći tokom celog meča imali veću inicijativu, loptu više u posedu, ali su fudbaleri Partizana bili mnogo konkretniji i stvorili  više dobrih i izglednijih prilika od kojih su samo jednu realizovali. Posle kornera u 41 minutu Milenković je bio prisebniji od odbrambenih igrača Zvezde i izvanrednim skok šutem glavom matirao nemoćnog Kahrimana koji se posle duže vremena ponovo vratio na gol crveno belih.

Sve bi možda već od početka krenulo drugim tokom da je najbolji srpski sudija  Milorad Mažic koji je sudio ovo finale svirao po mnogima očigledan penal posle prekršaja defanzivca Partizana  Ostojića nad centarforom crveno belih Boaćijem  pre samim golom Partizana  već u trećem minutu.

Mazic je samo odmahnuo rukom  a upravo ovaj  moment i jedan sličan u drugom poluvremenu kada su crveno beli opet tražili  jedanaesterac zbog prkršaja nad Milićem u šesnaestercu Partizana  bio je povod za žestok revolt rukovodstva Zvezde posle utakmice i napada na sve i svakoga od sudije Mažića do predsednika FSS Kokeze i njegovih saradnika, i neprisustvovanja  zajedničkoj konfereneciji za medije trenera ovog kluba..

Umesto toga oni su na svome stadionu organizovali svoju konferenciju u kome je direktor Terzić žestoko isprozivao FSS Srbije na čelu sa Kokezom predsednikom istog, njegove saradniike i sudiju Mažica koji je po njemu režirao finale i tendeciozno vodio isto.  

Da li su crveno beli u pravu ili ne to je sada stvar za analizu onih  koji treba da se bave time , finale kupa je  završena priča finale kupa je bilo i prošlo.

Kada se uzmu  sve činjenice sa ovoga meča mora se konstatovati da je pobeda Partizana potpuno zaslužena i da je plod organizovanije timske igre u kome je bez obzira na inicijativu protivnika  stvoreno mnogo više  pravih i zrelih šansi pred  golom Kahrimana te da je Marko Nikolić odlično pripremio svoju ekipu za jedan ovakav meč u kome je znao da neće bito mnogo golova i da samo jedan gol može odlučiti pobednika što se  na kraju pokazalo i kao prava prognoza.

Partizan se ograničio na elastičnu dobranu koristećui svaku priliku da brzim kontranapadima ugrozi odbranu Crvene zvezde koju i onako ne odlikuje hitrina već naprotiv ,pa je zato i stvorio neke vrlo izgledne prilike preko Leonarda ,Djurdjevića i jankvioća  koje su ostale neiskorišćene.Delovao je mnogo ubedljivije i konkretnije tokom celog meča, nijednog momenta njegovi igrači  nisu gubili glavu a posle postignutog gola još više su dobili na samopouzdanju i u tom ritmu izdržali do kraja meča.

 

Ono što je krasilo  pulene trenera Nikolića tokom cele sezone  na ovom i svim ostalim mečevima od kada je on trener  je shvatanje igre,  pre svega velika borbenost htenje i želja  za golom u svakom momentu  meča  bez obzira da li protivnik vodi ili su oni u vodjstvu da li je to početak ili kraj meča igra se agresivno i maksimalno koncetrisano  na svaku loptu uvek za gol više.

To je na kraju i donelo veliki uspeh ovoj ekipi, uspeh u koji je malo ko verovao ponajmanje njihovi ljuti rivali iz Ljutice Bogdana.Ali fudbal je nepredvidljiv i igra se do kraja i na kraju se pišu i osvajaju i titule i pehari,  te je u ovom slučaju Partizan veliki pobednik a Crvena zvezda  veliki i neočekivani gubitnik.

Crvena zvezda je prividno u meč ušla sa više inicijative, ali ista nije krunisana golom tokom celog susreta .Sve je teklo dobro do na dvadsesetak metara od gola Partizana ali tu kao da je nestajalo ideje igračima i nije biklo kreativca koji bi to bolje osmislio ,a sdruge strane dobrog realizatora za okončanje  bilo kakve dobre akcije. Desetine centaršuteva je otišlo bez ikakve opasnosti po gol protivnika pa se ne zna da li je u pitanju dekoncentracija ili neznanje kako Plavšića tako i Petkovića ,Srnića,Andjlkovića ili Kange koje nije primetno samo na ovoj već i na velikom broju prethodnih utakmica.

Pokazala je Zvezda ipak da nema izrađeni kvalitet da pojedimim igračima nije ni mesto u klubu po svome znanju da su stranci sem Donalda i donekle Le Taleka velika zabluda i potpuno pogrešna investicija  kao što je i bila   politika dovodjenja igrača od kojih su mnogi i pre vremena završili svoj boravak u ovom klubu,  te da se uz to i mnogima od naših domaćih igrača treba zahvaliti jer više niti mogu niti imaju znanje kvaliteta i fizičkih miogučnosti  za klub iole ozbiljnijih ambicijha i manjih od Zvezde.

 Partizan je pobednik i osvajač duple krune što je veliki uspeh ovog tima iz Humske  i  po onome što je prethodilo finišu i kraju sezone  neočekivani shod .Veliki je to trijumf svih fudbalera Partizana i njihovog  trenera Marka Nikolića koji je izgleda i jedini verovao da može do ovakvog razvoja situacije na kraju fudbalske i takmičarske sezone u Srbiji.

Divan dekor na stadionu Partizana upotpunili su i  navijači i jednog i drugog tima zastavana, parolama i neizbežnom koreografijom i pirotehnikom.Pored oko 25,000 gledalaca bilo je prisutn i veliki broj organa reda. I pored toga bilo je nekoliko incidenata na samom stadionu i van njega ali su isti vrlo brzo neutralisani,.

Po završetku utakmice veliki pehar je iz ruku Ivice Kralja člana rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije primio je kapiten Partizana Saša Ilić dok je medalje pobedjenim  igračima iz FK Crvena zvezda delio bivši igrač ovog kluba Stanislav Karasi a medalje pobednicima Momčilo Vukoticć legenda crno belih

Pre početka ceremionije proglašenja pobednika i podele pehara Igrači crveno belih su na veoma fer , korektan  i sportski način  u špaliru ispratili pobednike iz tabora rivala do svečane bine i prijema pehara. To je ostavilo jako dobru i sportski upečatljivu sliku za svakog prisutnog na stadionu Partizana koji je ostao da vidi ceremniju prioglašenja  pobednika u kome su sasvim očekivano bile u većini navijači Partizana dok su ovi drugi napustili svoje tribine, odmah po završetku meča.

Na organizovanoj konferenciji posle meča na stadionu Partizana pojavili su se samo predstavnici Partizana na čelu sa trenerom Nikolićem dok nije bilo predstavnika Crvene zvezde iz nepoznatih razloga kako je rekao portparol FSS Milan Vuković., neiformisan o onome kako su se poneli u Zvezdi posle završetka meča, i svoje konferencije na Marakani.

Prema očekivanju Marko Nikolić je bio oduševljen kako igrom svoje ekipe i trijumfom tako i osvojenom duplom krunom što je njemu prvi veliki uspeh te vrste :

Partizan je osvojio duplu krunu i tu nema nikakve eksluzive.Ponosan sam na sve svoje igrače koji su najzaslužniji za ovaj veliki uspeh.Čestitam i divnoj našoj publici koja je prepoznala sav naš trud i uspeh koji je sa njime došao.Dobili smo tri derbija i jedan igrali nerešeno dovoljno da se vidi na čijoj je strani kvalitet.Partizan je najbolji tu nema dileme više za nikoga. Ovo je bo jedan od boljih i kvalitetnijih derbija.Puno je bilo ritma tokom celog meča dosta akcija i dosta naših šansi. Mislim da smo mogli da rešimo meč mnogo ranije ali nismo iskoristili šanse,Odužili smo se publici ispunili njihove želje i sada je na redu da nas oni  u narednim utakmicama podrže u još većem broju “, rekao je tvorac ovog velikog trijumfa mladi trener Marko Nikolić.

Jedan od junaka finalne utakmice je i golman Partizana Nemanja Stevaniović koji je nakon dugog čekanja i prelaska iz Čukaričkog dobio šansu posle povrede Kljajevića i doprineo velikom trijumfu pre svega čudesnom odbranom slobodnjaka u poslednjem minute meča kada je šut Milijaša sa 18 metara zaustavio na akrobatski način izvadivši loptu iz samog ugla sprečivši pre kraja  izjednačenje rivala  i nakon toga produžetak meča:.

Uspevali smo iz utakmice u utakmicu da pružmo sve bolje partije na kraju dodjemo do duple krune.Drago mi je da sam svojim odbranama pogotovo onoj u poslednjoj minuti finala doprineo velikom trijumfu. Možda je ta u poslednjem minuti i bila ključna  za ishod ovog finala. Proradio je  instikt ocenio sam gde će Milijaš šutirati krenuo u taj ugao zaustavio udarac u 90 i kada je odmah posle toga Mažić odsvirao kraj mojoj sreći nije bilo kraja. Nadam se da je ovo samo početak naših uspeha i da će ih u narednom period biti još”

završio je svoju misao mladi golman Partizana i budućavelika nada Nemanja Stebvanović.

 

Finale fudbalskog kupa Srbije za sezonu 2016/2017

PARTIZAN -CRVENA ZVEZDA    1: 0    (1: 0)

Igrano na stadionu Partizana. Gledalaca 25.000. Sudija Miliorad Mažić iz Vrbasa. Pomoćnici Milovan Ristić iz Beograda i Dalibor Djurdjević iz Kruševca. Žuti kartoni : Ostojić, Vuličević, Leonardo ,El Munir, Janković i Djuričković iz Partizana i Donald i Plavšić iz Crvene zvezde.

 

PARTIZAN :

Stevanović, Vuluičević, El Munir ,Ostojić ,Milenkjović ,Jankovic od 86  Ilić, Jevtović, Kosović ,Mihajlović, od 65 Djuričković, Djurdjević ,Leonardo ,od 84 Radin

CRVENA ZVEZDA:

Kahriman, Petković ,Andjelkobvić, Le Talek ,Luković ,Donald, Ristić ,od 86 Milijaš, Plavšić ,od 69 Vujaklija, Kanga, Srnić, od 60 Milić, i Boaći

 

                                                                                                                                                                                              

ZA STV USA           Tekst    RAJKO  DELIBAŠIĆ

                                                                                   Foto     MIROSLAV RAJLIĆ

Editing by Veroljub Milošević

Nedavne objave