NOVAK ZAPOČEO ODBRANU TITULE U PARIZU

ROLAN GAROS – DRUGI GREN SLEM U SEZONI

Vlaga i vrućina. Gužva na sve strane. Lepe devojke u skupocenoj garderobi. Crvena, prepoznatljiva šljaka. I naravno, pogled na Ajfelov toranj.

Tako u najkraćem izgleda početak Gren slem turnira u Parizu.

NOVAK ZAPOČEO ODBRANU TITULE U PARIZU

Iako su tereni pariske šljake bili okupirani još tokom predhodne sedmice, gde se naši nižerangirani teniseri nisu ni malo proslavili, jer niko od njih nije uspeo da se dokopa glavnog žreba, pravo takmičenje započelo je juče i danas, mečevima prvoga kola. Nakon jučerašnjeg ispadanja Dušana Lajovića, današnji uspeh je bio polovičan, iako smo realno očekivali više.

Jedina naša predstavnica, u konkurenciji dama, Jelena Janković, izgubila je neočekivano sa 2:0 (6:2 7:5) od malo poznate Holandjanke Ričel Hogenkamp, koja je stigla iz kvalifikacija.

Jankovićeva je nakon meča izjavila da kod nje ne postoji više volja i žar na terenu kao nekad i s’obzirom da kuburi sa povredama već neko vreme, možda nesvesno i najavila da će možda uskoro krenuti stopama Ane Ivanović, tj. povući se iz tenisa. Videćemo…

Takodje, svoje učešće u singlu, okončao je i Janko Tipsarević, porazom od 3:1 (4:6 7:6 6:2 6:2) na startu turnira od Žoaa Souze. Brazilac je tako sprečio srpski okršaj u drugom kolu, kome smo se svi nadali.

Tipsarević je nakon dugog oporavka od povrede konačno počeo da pronalazi pravi ritam, ali ga je prošlonedeljna upala pluća onemogućila da pruži svoj maksimum u Parizu. I tačno se videlo na terenu da nema više od snage za dva seta. Medjutim, nadamo se da je ovo tek zalet za Janka, jer njemu odgovarajuće tvrde podloge tek predstoje u nastavku sezone.

Ipak, ni Jelena, ni Janko neće reći zbogom Parizu, jer svoje takmičenje na turniru nastavljaju u konkurenciji dublova.

Najbolje rangirana naša dva igrača, nisu imala previše problema sa prvim protivnicima. Viktor Troicki je sa 3:0 (7:6 6:4 6:0) bio bolji od ruskog tenisera Jevgenija Donskoja, ali treba pomenuti podatak da je zahvaljujući izuzetnom servisu, srpski teniser, spasao čak 17 brejk lopti. Ta činjenica je verovatno uticala i na igru ruskog tenisera, koji se potpuno predao u trećem setu.

U narednom kolu Viktora čeka Gruzijac Basilašvili, koji je, može se reći, neočekivano iznenadio domaćeg igrača Žila Simona. 

Medjutim, najviše pažnje prvoga dana, kako za francusku publiku i fanove, tako i za čitavu srpsku javnost, izazvao je meč najboljeg srpskog tenisera i branioca titule u Parizu, Novaka Djokovića.

Pobeda na startu turnira od 3:0 (6:3 6:4 6:2) protiv solidnog Španca Granoljersa, sa primetnim oscilacijama tokom igre, ostaće zabeležena kao prvi zvanični meč koji je Novak odigrao, pod dirigentskom palicom nekadašnjeg teniskog asa, Andrea Agasija. Saradnja nekadašnjeg i skorašnjeg broja 1, izazvala je veliko interesovanje kako kod ljubitelja tenisa, tako i kod predstavnika medija, pa je Novak na konferenciji za štampu, više odgovarao na pitanja o Agasiju, nego o samom meču. Amerikanac će samo tokom prve sedmice biti uz Novaka na turniru, a koliko će njegovi saveti uticati na povratak Djokovićeve forme od pre godinu dana, i da li će se saradnja nastaviti nakon turnira, ukoliko urodi plodom, pokazaće vreme. Ipak, marketinški gledano, mora se priznati da je naš teniser napravio pravi pogodak u odabiru novog trenera. 

TOK MEČA:

Djoković je odlično započeo duel. Bez izgubljenog poena osvojio je prvi gem na svoj servis, a onda nastavio u sličnom ritmu, oduzevši servis protivniku. Iako su mnogi tada pomislili da će ovo biti igra mačke i miša, i da će meč kratko trajati, naredni gem je sve razuverio, u kome Španac vraća brejk. Medjutim, ponovo ne koristi svoj servis, što je Novak iskoristio i set priveo kraju za 1:0 (6:3).

Drugi set je protekao u sličnom izdanju. Odmah brejk Srbina na startu, a zatim još jedan za vodjstvo od 4:1. I opet prilikom pomisli da je set rešen, Granoljers vraća neizvesnost osvajanjem poena, prvo na Djokovićev, a zatim i na svoj servis za 4:3. Medjutim, za više nije imao snage. Novak preuzima igru i rutinski stiže do 6:4 i vodjstva od 2:0 u setovima.

Novak Djokovic Rolan Garos

Tradicija se nastavila i u trećem setu. Ponovo brejk i nakon toga ribrejk. Iako je na terenu sve prštalo od snaznih udaraca, imali smo utisak da pratimo rezultat nekog ženskog tenis meča, jer su serveri bili u problemu da sačuvaju svoj servis. Djoković uzima i naredna dva brejka, ali uspeva da izmedju iskoristi i svoj servis. Na 4:1 Španac ipak vraća jedan brejk, ali ga ponovo ne kapitalizuje. Novak se odlepljuje na 5:2, da bi nakon toga i okončao meč sa ubedljivih 3:0 (6:3 6:4 6:2).

Gledajuci rezultat ne deluje da je Novak imao previše problema, medjutim može zabrinuti podatak da je Španac čak četiri puta oduzeo servis našem teniseru. Upravo to je Djoković i zamerio sebi nakon meča, smatrajući da je loše servirao. Na pitanja novinara u vezi načina rada i treninga sa novim trenerom, srpski teniser da je odgovorio da mu Agasi mnogo pomaže na psihološkom planu, kako tokom meča, tako i van njega, sa osvrtom na dodatne tehničke detalje.

Nismo imali priliku da čujemo Agasijevo mišljenje o svemu tome, ali je dan ranije na treningu sa Djokovićem izgledao prilično zadovoljan i raspoložen. Nema sumnje da mu je prijao povratak na parisku šljaku.

Tokom meča izmedju Djokovića i Granoljersa, bivši Novakov trener Boris Beker, došao je do lože našeg tenisera, kako bi se pozdravio sa Agasijem. Lep gest Nemca, sa kojim je upravo Novak prošle godine uspeo da osvoji Rolan Garos.

Djokovića u nerednom kolu očekuje Brazilac Žoao Souza, koji je danas protiv Tipsarevića pokazao da je nezgodan na šljaci. Ipak branilac titule je veliki favorit i očekujemo još jednu njegovu pobedu.

Oliver Vukovic

Iz Pariza sa Rolan Garosa: Oliver Vuković

foto: Oliver Vukovic

Nedavne objave