КОЊИЧКЕ ТРКЕ У ШАПЦУ

У недељу је одржан тркачки дан на хиподрому у Шапцу.

КОЊИЧКЕ ТРКЕ У ШАПЦУ

Недеља на хиподрому у Шапцу, важан дан за одгајиваче, тренере, јахаче, организаторе и посетиоце. Дан без победника и поражених, јер је најзначајнију победу и најпрестижнију награду, тога дана, освојио коњички спорт Србије. Посетио сам Шабац са намером да проведем један угодан дан, снимим бар једну несвакидашњу фотографију и успоставим контак са неким за неку будућу новинарску причу.

Шабачки хиподром је зелена оаза у самом граду, имате осећај да сте у парку, са довољно паркинг места за учеснике и посетиоце, лепо уређен и добро одржаван, угоститељски објекти архитектонски и позиционо се уклапају у амбијент, обезбеђење неупадљиво обавља своју функцију, организација такмичења професионална и ненаметљива. За разлику од већине манифестација и спортских приредби широм Србије које су се претвориле у сеоске вашаре, шапчани су успели да одрже спортско такмичење које у сваком погледу може служити за пример. Томе је допринела публика коју чине првенствено љубитељи коња уз незаобилазне познаваоце и занесењаке коњичког спорта, ентузијасти свих генерација, без наметљивих и екстравагантних припадника саомопрокламоване и новокомпоноване, такозване друштвене елите.

Причљиви шмекер, са каубојским шеширом на глави, упознао ме је са старим одгајивачем коња Милошем Берићем из Маова, од кога сам позван у посету, уколико желим да сазнам причу о коњима, тркама и како је то некад` било.

Наравно, историји припада Коло јахача „Кнез Михаило“, касније Дриносавско коло јахача и њихова нова застава – поклон краља Петра II Карађорђевића, освећена на Ђурђевдан 1938.године, Панта Куртовић и његов брат од стрица Милосав, од старина чувени Јеврем Обреновић код кога су се у коњушници могле видети јасле од мермера у облику шкољке и коњ Ждралин јунака Милоша Поцерца.

Тркачки дан, а они нашли да на хиподрому купају коња и тако ми, игром судбине, омогућили да снимим ону моју „једну несвакидашњу фотографију“.

На тај мајски недељни дан, присетио сам се прочитаног новинарског записа „Шабачког гласника“ из 1931. године: „ На тркалишту је за трке било све прелепо уређено, и хиподром заузима прво место међу хиподромима у нашој земљи. Не би се много претерало, када би се поновиле речи једног одгајивача са стране, који је приликом једне своје посете шабачком хиподрому рекао:„ Па, ово изгледа као да сам у Енглеској, рецимо у Ливерпулу или у Епсому!“ И данас је тако, можда само мени, непоправљивом сањару и романтичару.


Za STV USA tekst i foto :Siniša Mijatović

Nedavne objave