ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ

ЧУВАР ВОЈНИЧКОГ ГРОБЉА НА ЗЕЈТИНЛИКУ

У годинама када обележавамо најважније датуме из Великог рата не може да заборавимо једно име. То је Ђорђе Михаиловић (89 година, рођен је 1. маја 1928. године у Солуну), сигурно најпознатији и најстарији чувар неког војничког гробља на свету, Српског војничког гробља на Зејтинлику у Грчкој, које настало после пробоја Солунског фронта у Великом рату. На вечној стражи је већ педесет и седам година, од 1961. године када је заменио оца Ђуру. А пре оца Ђуре чувар Српског војничког гробља до 1928. године  био је Ђорђетов деда, Саво Маихаилоћ, солунац, Србин, рођен  у Грбљу, код Боке Которске. Три генерације Маихаиловића били су чувари Српског војничког гробља!

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ
ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Званично, пре три године отишао је у пензију. Због тога што Ђорђе нема мушког потомка, њега је пре три године наследио Предраг Недељковић из Краљева, ожњен Гркињом. Ипак, иако  пензионер, Ђорђа посетиоци Српског војничког гробља на Зејтинлику могу и данас видети на овом светом месту. Увек је на услузи свима, који желе да посете гробље и пронађу гроб својих предака, али и спреман да пружи неко обавештење.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ
ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Ђорђе је на Зејтинлику обележавао многе датуме из наше славне историје у Великом рату. Али, облежава и 9. мај Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. А разлог је што се у оквиру Српског војничког гробља из Великог рата налази и партизанско гробље у којем је сахрањено 129 интернираца и заробљеника у Другом светском рату, који су игубили живот у немачким нацистичким логорима у Грчкој.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ
ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Михаиловић, каже, како је имао прилику да на Зејтинлику поздрави руског славног космонаута Јурија Гагарина, па, Алексеја Леонова, човека који је први боравио у свемиру! То не треба никога да чуди јер су се Руси на Солунском фронту, а било их је око 18.000 војника у саставу Руског добровољачког одреда, борили против Немаца, Бугара и Аустро-Угара, заједно са Србима, савезницима, Французима, Енглезима и Италијанима.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ
ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Не треба заборавити, често је говорио Ђорђе, да је руски цар Николај други Романов упутио ултиматум савезницима (Енглеска и Француска) да ће са Немцима потписатри сепаратни споразум уколико не пошаљу помоћ Српској војсци, која се преко Албаније повлачила ка Грчкој.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Током пробоја Солунског фронта поред око 7.500 погинулих српских војника на Зејтинлику су сахрањени посмртни остации других војника из савезничких држава. Своје гробље имају Французи (око 8.000 их је сахрањено на Зејтинлику), Италијани (3.500), Енглези (1.350) и Руси (око 500). Руско војничко гробље се налази у саставу Српског војничког гробља.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Ђорђе Михајловић за свој труд и велико ангажовање током скоро шест деценија на Српском војничком гробљу на Зејтинлику одликован је Орденом Светог Саве првог степена и 2014. године Орденом српске заставе другог степена.  Песник Раша Перић је песму “Маршира сву ноћ” посветио Ђорђу, а 2013. године снимљен је о њему документарни филм “Последњи чувар”.

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ
ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Јунак ове приче често  застаје пред маузолејем, погледа на њему исписиане речи, песника Војислава Илића млађеђг, које одавно зна наизуст.

 

Незнани туђине, када случајно минеш

Поред овог светог заједничког гроба,

Знај овде су нашли вечно уточиште

Највећи јунаци данашњега доба.

Родитељ је њихов: храбри српски народ

Горостас у светској историјској војни

Који је све стазе искушења прошо

И чији су борци дивљења достојни.

Падали су од зрна од глади и жеђи,

Распињани на крст, на Голготе вису

Али чврсту веру у победу крајњу

Никад, ни за часак изгубили нису.

 

– Савез потомака ратника Србије 1912 – 1920. са својим удружењима и члановима током године често обилазе Српско војничко гробље да би се поклонили сенима јунака Великог рата. Ту често имају прилику да се сретну са Ђорђем Михаиловићем. Српска војска заједно са савезницима извршила је пробој Солунског фронта. Притом је  Српска војска, као и у свим биткама у Великом рату, испољила велику одлучност, храброст и снагу сламајући одлучно непријатеље, Немце, Бугаре и Аустро-Угаре. Бежали су из Србије главом без обзира. Вепики успеси Српске војске у Великом рату спадају у наше највеће победе у савременој историји. Нове генерације данас треба да иду путем српских јунака у Великом рату, да се напајају  њиховим подвизима, да следе њихов пример. Млади морају бити свесни да је света обавеза одбрана отаџбине Србије, коју морамо чувати од непријатеља било са које стране он дошао. И да су уверени, да нас ниједан агресор не може  победити док водимо одбрамбени и ослободилачки рат. Више пута је доказано.да су Срби увек били на правој страни, на страни правде и слободе – додаје Љубомир Марковић, председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. који је са својим члановима често одлазио  на Српско војничко гробље на Зејтинлик и био у друштву Ђорђа Михаиловића. – Иако није рођен у Србији, већ у Грчкој, Ђорђе је најбољи пример човека српског родољуба и патриоте, који је провео животни век чувајући српске светиње. И зато му хвала!

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave