НА РТС КРЕЋЕ ТВ СЕРИЈА

САНТА МАРИЈА ДЕЛА САЛУТЕ

После  филма “Санта Марија дела салуте”, који је насловљен по истоветној поеми једног од најбољих и највећих српских песника Лазара Лазе Костића (1841. – 1910.) у Србији је и још неким суседним земљама доживео велики успех, од 11. марта (суботом) почиње да се емитује на Радио телевизији Србије  и ТВ серија од 11 епизода.

То је романсирана прича преточена у ТВ серију о Лази Костићу, једном од назначајнијих српских поета и есејисте у другој половини деветнаестог и почетком двадесетог века, о његовој великој и страсној  љубави са младом Ленком Дунђерски, кћерком велепоседника Лазара Дунђерског. Костић је  био свестран, не само песник, већ и књижевник, публициста, новинар, политичар, револиционар … Када је букнула љубав између Лазе и Ленке,  Костић је превалио педесету годину, а Ленка је била двадесетогодишњакиња. Нажалост, као по неком неписаном правилу, све велике љубави се завршавају трагично. Тако је било и са Лазом и Ленком, српском верзијом Ромеа и Јулије. Због Ленке, Лаза је ускратио љубав тада познатој француској глумици Сари Бернар.

ТВ серија “Санта Марија дела салуте” је биографска прича о Лази Костићу, у њој се могу сагледати друштвене прилике, које су биле у то време у Србији и у Српској Војводини.  .

 

За песму “Санта Марија дела салуте”, коју је спевао Лаза Костић а наслов  послужио као лајтмотив за серију, кажу, да је једна од најлепших написаних у српској литератури. Немирног духа, поносан, стално у покрету, песник после смрти младе и лепе Ленке наставља да живи, али у подсвести често му је у мислима, пати због неостварене љубави, која је, уместо срећног, имала трагичан крај.

У ТВ серији “Санта Марија дела салуте” гледаоци РТС имаће прилику да се упознају са бројним значајним личностима и временом у којем је живео Лаза Костић. То су људи из државног, политичког и културног живота Србије, Српске Војводине, Црне Горе … Лаза је имао прилику да се 1892. спријатељи са великим српским научником Николом Теслом. Због реакационарне српске власти Костић се пет година склонио у Црној Гори на позив краља Николе I Петровића Његоша.

 

Познато је да је Лаза Костић био следбеник Светозара Милетића (1826. – 1901.), политичара, социјалисте и револуциоинара, који се борио за ослобођење Српске Војводине од Аустро-Угарске и за уједињење са Србијом. Костић је био један од оснивача Матице Српске у Новом Саду, када се 1864. године преселила ова значајна српска културна установа из Пеште у град на Дунаву. Интелектуалац, образован, песник Лазар Костић, је имао и част да буде први предводилац дела великог енглеског песника и писца, Вилијама Шекспира.

Режисер серије “Санта Марија дела салуте” је познати српски уметник, Здравко Шотра, који је љубитеље филма и ТВ до сада обрадовао бројним остварењима,  многа су ушла у антологију српске кинематографије и .телевизије. Сам Шотра, каже, да је три године изучавао занимљив живот и дело Лазе Костића, који је имао веома динамичан и буран живот. Поред тога, имао је  доста записа Лазиних савременика, који су писали о Костићу. Тако да са обимном грађом за писање сценарија, није имао проблема. За реализацију ТВ серије имао чак тринаест-четрнаест верзија. Костић је један од првих српских интелектуалаца, који се бавио политиком. Био је модеран поета, у својим песмама играо се речима. У зрелим годинама среће младу Ленку, која га на пречац осваја, њен лик носиће до краја живота, живеће са њом у машти. Захваљуjући Ленки Дунђерски испеваo je једну од најлепших пeсама у српској поезији, “Санта Марија дела салуте”

 

Пишући сценарио о Лази Костићу, Здравко Шотра, није имао шта да измишља, само је слагао коцкице, све у животу великог песника било је као на филму. Реализација ове серије урађена је по истинитим мотивима и стварним догађајима, па је зато још значајнија за културну баштину и политичку историју српског народа тога времена.

Уредник серије је Милош М. Радовић. Режисер Здравко Шотра  је аутор више познатих филмова (“Игмански марш”, “Бој на Косову”, “Зона Замфирова”, “Ивкова слава”, “Пљачка Трећег рајха” …) и ТВ серија, које убрајају међу најгледанијим на РТС, као што су, култна, “Више од игре”, па, “Браћа по матери”, новије серије, “Где цвета лимун жут”, “Рањени орао”. “Грех моје мајке”, “Непобедиво срце” … Извршна продукција је поверена  “Вижн тиму”, а продукција РТС.

У ТВ серији, која је окупила око 160 глумаца свих генерација, главне роле имају Војин Ћетковић (Лаза Костић) и Тамара Алексић (Ленка Дунђерски). Поред њих двоје, играју још: Светлана Бојковић, Дејан Луткић, Нела Михаиловић, Александар Грујица, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Воја Брајовић, Предраг Ејдус, Небојша Кундачина, Миодраг Крстовић, Александар Берчек, Небојша Дугалић, Јоаким Тасић, Небојша Илић, Срђан Тимаров, Маја Шиповац, Милица Грујичић, Раде Чупић, Љубомир Булајић,  … Многе личности у ТВ серији, уметници и политичари, нису измишљене, оне су стварно постојале, историјске, живеле  су и деловале у Лазином времену, дружиле су се са  њим.

Глумац Војин Ћетковић је је пре три године добио улогу Лазе Костиће, све време се припремао за снимање, ролу је, ако је судити по приказаном филму, сјајно одиграо. И млада Тамара Алексић је била одлична на филму, а свој велики таленат сигурно ће потврдиити и у серији.

Главни уредник Културно-уметничког програма РТС, Небојша Брадић је прошле године на једној конференцији за новинаре рекао да ће ТВ серија “Санта Марија дела салуте” пренети гледоцима једну занимљиву епизоду из српске истирије и велику љубавну причу Лазе Костића и Ленке Дунђерски. Нагласио је и  да РТС има важну улогу у неговању правих вредности, које позитивно утичу на формирање укуса гледелаца, посебно на оне млађе.

Сада гледаоцима, љубитељима  ТВ серија, остварење “Санта Марија дела салуте” на РТС,  предстоји да у једанаест епизода, од 11. марта, само уживају у  истинитој причи из бурног живота песника и есејисте Лазара Лазе Костића.

 

За СТВ: Зоран ЈАКШИЋ

foto: privatna arhiva

Nedavne objave