NA RELIJU DAKAR

GABOR SAGMAJSTER

Subotičanin . motociklista,  GABOR SAGMAJSTER je i ove godine  učstvovao na  najpoznatijem svetskom, trideset i devetom po redu,  moto-reliju  DAKAR,  kao jedini vozač iz Srbije. Što je najvažnije reli je Gabor završio bez povrede, koje su ga ranije pratile. U plasmanu je zauzeo sedamdeset i četvrto mesto, što se u svetskoj konkurenciji smatra kao solidan plasman. SAGMAJSTERU je ovo bilo  jubilarno, deseto, učešće na reliju DAKAR.

Predstavnik Srbije GABOR SAGMAJSTER je na reliju DAKAR vozio motor KTM od 450 kubika, star šest godina.

Fizička sprema i  pripremljenost su vaoma važni na ovim relijima kako bi vozač savladao sve poteškoće  i došao do cilja. Vozeći na motoru deset do dvanaest časova GABOR je trku završio čak sedam puta!? A  mnogi su poznatiji i iskusniji vozači zbog napora i  kvarova na motoru morali da odustanu. Na kraju,  trku je završilo tek osamdeset vozača.

GABOR SAGMAJSTER
GABOR SAGMAJSTER

-Država je prepoznala rezultate, koje postižem  i znatno  mi je pomogla, zato sam joj zahvalan – kaže GABOR.

Srpski vozač GABOR SAGMAJSTER je vozio reli DAKAR u pustinjama Argentine, Bolivije i Paragvaja .  Vozilo se po nepoznatim terenima i po pesku čija je ukupna dužina bila preko 9500 kilometara. Svaki vozač mora da bude dobro pripremljen kako bi petnaest dana ostao na motoru i dnevno vozio oko sedmasto do osamsto kilometara!?

GABOR  SAGMAJSTER je startovao sa brojem 72 i kako je rekao to mu je bio srećan broj.

-Kad god sam dobio taj broj trku sam završio i nisam se povredio. Da nisam imao problema sa motorom na početku trke, verujem da bi plasaman bio daleko bolji. Ali  i ovako sam prezadovoljan. U Boliviji na nadmorskoj visini  od 3500 metara imao sam kvar motora, izgubio sam tri četiri sata i zbog toga mi je ove godine nešto slabiji rezultat nego ranijih godina. Za ovakve trke  i napore koji te očekuju treba ne samo velika izdržljivost i dobra fizička priprema, već hrabrost, odlučnost i snalažljivost – rekao  nam je na kraju  GABOR SAGMAJSTER.

Za Srpsku TV Čikago: Zoran JAKŠIĆ

foto: GABOR  SAGMAJSTER privatna arhiva

Nedavne objave