VELIKAN SRPSKOG SLIKARSTVA

Srpski slikar iz Šida rame uz rame sa Pikasom i Kandinskim

Ukoliko bismo pitali većinu Srba koji je to naš slikar izlagan sa velikanima poput Pabla Pikasa, Kandinskog, Klea, čije su to izložbe otvarane i održane u Njujorku, Rimu, Parizu, Amsterdamu, Milanu i drugim velikim gradovima, nažalost – malo ko bi se setio imena Ilije Bašičevića Bosilja, srpskog slikara iz Šida. Sve vezano za ovog slikara je neobično, sve je tako upečatljivo (baš kao i njegovo slikarstvo) i ne bi smelo da nam dozvoli da zaboravimo na njega.

Ilija Bašičević Bosilj
Ilija Bašičević Bosilj

Bosilj je rođen 1895. godine u Šidu, kao deveto i kao neželjeno dete svoje porodice. Osuđen je od strane ustaša 1942. na smrt, zbog čega je morao da ode u Beč, a kada se posle rata vratio u zemlju, imao je probleme sa komunističkom vlašću. Takođe, jedan je od retkih koji je morao da dokazuje svoj rad javno. Naime, optužen da nije autor svojih dela Ilija je u Zagrebu 1965. godine pred predstavnicima medija dokazivao svoj način stvaranja i autorstvo.

Bosilj jeste umetnik bez formalnog umetničkog obrazovanja, ali upravo to što Bosilj nema školovanu ruku, ne znači da je siromašniji, već naprotiv – da je imao prilike da ostane u potpunosti svoj. Svaki umetnik je onoliko velik, koliko je svoj. Koliko ume da pronađe svoj jezik. Sve ostalo se zanatski može izučiti, skoro svim ostalim se može ovladati.

Svet ima mesto za Bosilja, svrstava u jednog od  najboljih slikara onoga što je Jean Dubuffet  nazvao art brute (umetnost van okvira ustaljenih i/ili trenutnih kriterijuma i pravaca), dok je pitanje imamo li, a i koje smo mesto odredili za ovog velikog umetnika u našem slikarstvu.

bosilj-2
Ilija Bašičević Bosilj

1971. godine osnovan je Ilijanum, Ilijin muzej u Šidu, koji čuva 317 Ilijinih slika, kao i dela manjeg broja autora sa prostora bivše Jugoslavije, Nemačke, Poljske, Francuske, Holadnije i SAD-a, što je izuzetna prilika da se bolje upoznate sa delom a i životom ovog umetnika.

bosilj-3
Ilija Bašičević Bosilj

Jedan zanimljiv priča se dogodila  u hotelu Interkontinental u Ženevi. Kada je Karlo Ponti, ušetao u lobi hotela, susreo se sa Ilijiinim slikama, koje su ga očarale već pri prvom pogledu. Oduševljen, želeo je da otkupi sve, međutim uspeo je da kupi samo 7, od kojih su neke završile kao poklon Sofiji Loren koja mu je u tom trenutku podarila sina.

 

 

za STV Ratko Petrović

posetite kategoriju tradicije i običaji na linku https://srpskatelevizija.com/category/tradicija-i-obicaji/

Nedavne objave