KONFERENCIJA NOVINARA

Sedma Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

(Beograd, 27. decembra 2016.)

I ove godine, uz pomoć kolega iz Udruženja novinara Srbije, održana je sada već tradicionalna Konferencija novinara i medija iz rasejanja – prilika da se izmenjuju iskustva, međusobno požalimo na uslove ali uvek i da se pohvalimo novim idejama, projektima, planovima ili do sada ostvarenim željama i namerama.
Sve prisutne pozdravila je Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije a novinarima iz rasejanja, gostima i prisutnim medijima, obratili su se Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Državni sekretar za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović.

dacic-smailovic-brajovic

PPV i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, između ostalog, istakao je i …da zaštita prava i interesa svojih državljana u inostranstvu i unapređenje odnosa dijaspore i matice predstavlja ne samo ustavnu obavezu Srbije, već je i jedan od njenih prioriteta…i, kako je rekao ,,medijsko delovanje srpskog naroda izvan granica Srbije je od izuzetne važnosti u trenutku kada se svet suočava sa veoma složenom političkom i ekonomskom situacijom i kompleksnim bezbednosnim izazovima”.

dacic-smailovic-brajovic
Nino Brajović

Naš kolega i vredni saradnik, danas na funkciji državnog sekretara za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja, Nino Brajović potsetio je prisutne da UNS, u saradanji sa Upravom za dijasporu i Srbima u regionu, realizuje ove susrete i da se kroz program prakse novinara srpskih medija i predstavnika srpskih organizacija regiona prošlo je ukupno 19 polaznika, dok je onlajn škola veb novinarstva u dva ciklusa (2014. i 2016.) imala ukupno 25 polaznika iz dijaspore.
Već 1. Februara 2017.godine, saopštio je Brajović, trebalo bi da se raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija u regionu, dodajući da je za 2017. Godinu za to bilo opredeljeno 20 miliona dinara, a prethodne godine 18 miliona dinara.

Na kraju prvog dela, gosti su pozdravili učesnike poželevši im uspešan nastavak konferencije i srećne predstojeće praznike.

prisutni-gosti-1
Na kraju prvog dela ,,nestalo” je i (oko) 8 tv ekipa ali su ostale kolege iz radija i štampanih medija koje su sa pažnjom pratile zanimljiva i isnpirativna saopštenja i izveštaje na ,,panelu”.
Konstatovano je da se medijski prostori sve više zauzima internet ali i da se dobar deo naših medija u rasejanju prilagođava i osvaja ovaj novi medijski prostor. ,,Onlajn” kapaciteti sve više doprinose radu organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu i njihovoj ulozi u informisanju, očuvanju jezika i pisma, i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu.

prisutni-snimatelji

Dragocene informacije saopštavali su Dragan Hamović, specijalni savetnik ministra kulture i informisanja, o akciji „Negujmo srpski jezik“, Jelena Petković, novinarka ,,Frankfurtskix vesti” predstavila projekat „Učimo ćirilicu“. a Milada Popović, glavna i odgovorna urednica Prvog programa radija Radio-televizije Vojvodine govorila je o radijskom i televizijskom programu za Srbe u regionu i dijaspori.

DianaMirjana čvorić GubelćU nastavku govorili su i Diana Kondić-Đurić u ime Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i Mirjana Čvorić Gubelić ,,Srpske nedeljne novine” – Mađarska, Saša Pešić ,,svisrbiuparizu.com”, Francuska, Žarko Nikolić ,,srbtel.mk”, Makedonija, Đorđe Brujić ,,srpskenovinecg.com”, Crna Gora, Dragan Krošnjar, Krajiški kulturni centar „Sveti Sava“ Republika Srpska – BiH, Predrag Karasović ,,Teslina naučna fondacija” SAD, Ivan Zeljković, ,,nasbiro.com” , Ujedinjeni Arapski emirati.
Elemente zanimljive i važne teme ,,Jačanja onlajn kapaciteta medija organizacija u udruženja Srba u regionu i dijaspori” saopštili su Nikolina Mijatović Popović, Pavle Zlatić i Veroljub Zmijanac koji je, na kraju Konferencije održao i radionicu na temu ,,Upotreba fejsbuka – kako da organizacije i udruženja Srba u rasejanju iskoriste ,,fejsbuk” sa sopstvenu aktivaciju i afirmaciju”.

ucesnici-a1

br-5
pres

Ove godine nisu isticane primedbe na skromne fondove koji putem godišnjih konkursa podržavaju pojedine aktivnosti organizacija, udruženja i naših medija u rasejanju. Ipak, utisak je da entuzijazam, posvećenost angažovanju u organizacijama, udruženjima i medijima, patriotizam pa, zašto da ne, i inat, nisu kadri da prate brzometni razvoj novih oblika, vrsta i sadržaja novih i sve važnijih vrsta informativne tehnologije. Još više razumevanja i snažnija podrška neophodna je da se (organizacije, udruženja) naši mediji u inostranstvu pripreme za praćenje novih tehnika pre svega međusobne komunikacije ali i održe na svetskom ,,tržištu” informacija.

 

 

za SrpskuTeleviziju Srđan Ilić režiser

edit Veroljub m.

 

Beograd, Srbija

foto Veroljub m.

Poslovni Savet Privredne Komore Srbije

 

Nedavne objave