BUDUĆNOST JE SVETLA

Zevs na Olimpu, Jokić na Mount Evansu

Za većinu ljudi sport je samo zabava, ali za ljude sa naših prostora sport je nešto što je ušlo duboko u krvotok, uvuklo se pod kožu i postalo deo nacionalnog identiteta. Naši najbolji predstavnici u svetu, naši najpriznatiji i najpoštovaniji ambasadori su svakako naši sportisti. Tu su zbog svog dara, svojih zasluga, svoje strasti i želje da se ime naše zemlje uznese visoko. Onoliko visoko – koliko i sami smatramo i verujemo da to ime zaslužuje da se nađe.

Jedan mladi Somborac u Americi nas čini posebno ponosnim, skromni momak, koji trenutno živi u visokim nadmorskim visinama Denvera, ali ne i sa glavom u oblacima, već s oba stopala čvrsto na zemlji. Sve to nam ga čini dražim i bližim srcu, a to je centar Denver Nuggets-a i budućnost srpske košarke – Nikola Jokić.

Još u prvoj sezoni, trener Majk Meloun je izjavio da je Jokić talentovan igrač, neograničenog potencijala, ali se ni sam Jokić nije nadao da će njegov NBA uspon ići ovim tokom. Priželjkivao je skromno, po svojoj prirodi, da uspona i napretka bude, ali postepenog. Na sreću, njegov talenat nije zanemaren. Ove sezone Nikola Jokić je pozlatio svaki minut proveden na terenu i u potpunosti opravdao očekivanja i poverenje svog trenera. Trener Majk Meloun ima samo reči hvale za našeg mladog centra. Košarka je svakako promenila svoje lice tokom poslednje decenije, ali Jokić igra – kako košarku budućnosti, tako i onu dobru, staru, kakvu smo voleli da pratimo i gledamo kada je NBA bio na svom vrhuncu.

Trener Meloun ne krije da Jokića smatra za jednog od retkih i najboljih među centarima današnjice, barem kada govorimo o osećaju za asistenciju, što je osobina sasvim drugog tipa igrača i sasvim druge pozicije u timu. Meloun ističe da Jokić to duguje osnovama koje je stekao u mlađim danima kada je igrao kao plejmejker. Ne krije trener Meloun zadovoljstvo nad magičinim asistencijama i smatra da Jokić čini da i igrači oko njega budu bolji. Jokićeve asistencije i razigravanja često podsete na dodavanja velikog Medžika Džonsona i nije neskromno porediti ih. Ni igrači nisu ravnodušni na ovakvu igru, te Meloun dodaje da saigrači to izuzetno cene, jer znaju da kada krenu u kontranapad, kada izgrade poziciju, da će, ukoliko bude prilike za to – biti nagrađeni nesebičnim Jokićevim dodavanjem.

Svemu ovome kada dodajemo odlične skakačke sposobnosti i izvsnost u realizaciji napada, slobodno možemo reći da se radi o jednom posebnom igraču, kompletnom, kakvog danas retko viđamo. Sve je na njegovoj strani – talenat, karakter, mladost.

Ono što Meloun zamera Jokiću, jesu faulovi, za koje smatra da odgovaraju evropskom sistemu košarke, ali da u NBA ligi mora da se igra pametnije i gleda šira slika. No, Meloun dodaje i priznaje da je ljudski i normalno da igrač pravi faulove u fazi utakmice kada su ovlada umor i kada opadne koncentracija.

Od početka ove sezone Jokić obara sopstvene rekorde i pomera granice. Prethodne sezone je postavio lični rekord od 17 skokova na jednog utakmici (protiv Portlanda), te se nadamo da će ove sezone nadmašiti ovu brojku, a više puta je ovog meseca postigao 27 poena, što je za sada Jokićev lični rekord. Protiv Dalasa je postigao i devet asistencija, što su sve izvrsne brojke, naročito ako uzmem u obzir da govorimo o najjačoj ligi sveta, a da je Jokiću svega dvadeset i jedna godina. Bilo bi lepo videti, a bogme i biće lepo gledati kako će tek igrati kada ojača i sazri kao igrač. Ono, na čemu svakako treba dodatnog rada – jeste odbrana. Manje faulova, više blokada. No nema sumnje da će Jokić napredovati i na ovom polju.

Postojale su glasine i opravdana nadanja sprskog dela navijača da će doći do trejda Jokića u Sakramento Kingse, gde bi pod patronatom Divca, Jokić dobio još više prostora u igri i prilike da uči od jednog od najvećih srpskih košarkaša ikada. Naime, verovalo se da će doći do razmene igrača, te da bi u zamenu za Demarkusa Kazinsa (DeMarcus Cousins), jednog od najtalentovanijih centara NBA lige, Jokić kao deo paketa krenuo put Kalifornije. Kazinsu ističe ugovor uskoro i smatra se da bi najpametniji potez uprave Sakramenta bio da bude razmene igrača, jer se ne zna da li će Kazins staviti paraf na produžetak saradnje. Put Denvera u paketu bi mogao da krene i Rudi Gej (Rudy Gay), a uz Jokića u Sakramento bi najverovatnije pošao i Kennet Faried. No, za sada je najkontretniji Boston u svojim planovima oko Kazinsa, mada i sam  Divac javnosti negira mogućnost prelaska Kazinsa u neki drugi klub. Ostaje da vidimo i da se nadamo. Ukoliko bi došlo do sličnog scenarija, Jokić bi u Kingsima igrao uz Bogdana Bogdanovića koji će se u budućnosti priključiti ovom timu, što bi bio novi srpski tandem u Kingsima.

Do kraja decembra Denver će igrati više utakmica, a svakako ne treba propustiti duel sa Minesotom, gde će se susreti naša dva igrača, Jokić i Bjelica. Jokićeve partije su svakako nešto što treba pratiti u budućnosti. Zapravo, to je karijera koju treba pratiti. Ukoliko niste do sada pratili naše momke u NBA ligi, prava je prilika da počnete sa pružanjem podrške, jer vas nikako neće razočarati, niti će vas ostaviti oborene glave.

za STV Ratko Petrović

foto youtube printscreen

posetite kategoriju sport na linku https://srpskatelevizija.com/category/sport/

Nedavne objave