УЗОРИ ГЕНЕРАЦИЈАМА

У БЕОГРАДСКОМ ДОМУ ВОЈСКЕ ПРОМОВИСАНА ЈЕ  ЕДИЦИЈА “ВОЈВОДЕ”

Недавно су бројни љубитељи књиге, који су желели да дознају многе појединости везане за живот и дело четворице најславнијих српских војвода (Радомир Путник, Живојин Мишић, Петар Бојовић и Степа Степановић) имали прилику да у Свечаној сали Дома Војске Србије присуствују промоцији значјне, јединствене, eдиција „Војводе“,  дело групе аутора.

Пошто живимо у време када се обележжавају значајни датуми из српске славне историје везани за ослободилачке, отаџбинске ратове, у прилици смо да се подсетимо на личности, које су кројиле нашу историју и допринеле да у Великом рату, оружаном сукобу незабележеном до тада у историји ратовања, изађемо као победници, заједно са савезницима.

knjige-2

Зато не треба много да нас чуди што се поново подсећамо на оне наше јунаке, који су допринели победи, почевши од оног ратника, малог човека, из ровова и првих борбених редова, до војсковођа и команданата. Овог пута у центру пажње биле су славне српске војводе о којима је реч у едицији “Војводе”. Да поновимо, реч је о Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Петру Бојовићу и Живојину Мишићу, који су као команданти у Српској војсци  исписали најсветлије странице наше, српске,  историје у Краљевини Србији. Они су понос српског рода, легенде, које ће вечно живети.

Уз приказе догађаја и личјности на видео биму, о идеји и реализацији значајне едиције “Војводе” и славним српским војводама говорили су: Драгана Марковић, главна уредница издавачке делатности Медија центра „Одбрана“, мр Милош Јанковић, помоћник министра одбране Србије за људске ресурсе, историчар др Миле Бјелајац и пуковник, Стевица Карапанџин, директор Центра “Одбрана”.

publika

Отварајући промоцију, Драгана Марковић је рекла да је намера уредништва била да едиција  “Војводе” буде савремено опремљена у шта верује да се успело, мр Милош Јанковић је говорио о животу и делу Живојина Мишића, а историчачр др Миле Бјелајац је казивао о неким мање познатим детаљима из живота славних војвода у Великом рату. И на крају, пуковник Стевица Карапанџин је истакао да данашњим генерацијама младих официра најславније српске војводе траба да буду узор, да следе  пут којим су ишли. Нове генерације младих треба да негују патриотизам и љубав према Србији и сваког тренутка буду спреме  да се боре за њену слободу и стану на браник Отаџбине. Као што су чинили војводе, Живојин Мишић, Петар Бојовић-, Степа Степановић и Радомир Путник.

У уметничком делу програма учествовали су, драмски сопран, Јелена Радовановић, чланица Опере Народног позоришта у Београду, која је отпевала нумеру “Ово је Србија” и песник Дејан Лазаревић, рецитујући песме “Видовдан на Виду” и “Плава гробница”

За СТВ :  текст и фотографије, Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave