ОПСТАЋЕ ИЗВОРНА СРПСКА ПЕСМА

ЧЕТРНАЕСТИ ФЕСТИВАЛ НАРОДНЕ МУЗИКЕ “ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ” , СЕЋАЊЕ НА ДУЕТ МИЛОШЕВИЋ – АЛЕКСИЋ

За разлику од ранијих, овогодишњи Фестивал народне музике “Златни гласови”, сећање на дует Живка Милошевић – Јелена Алексић у Петровчићу, крај Београда, који је одржан 26. новембра, није протекао у такмичарском тону, већ је имао ревијални карактер. У Дому културе,  где је одржан Фестивал, директор и оснивач ове вредне музичке манифестације, Душко Дуки Јовановић (Радио Београд 202) је одлучио да са своји сарадницима  награди више најпопуларнијих  српских певача, дипломама, трофејем “Златни гласови” и статуама “Београдски победник” за велики допринос у очувању српске народне музике.

ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ

Овогодишњи Фестивал је отворио председник Градске општине Сурчин, Стеван Шуша, све певаче је пратио Оркестар Владимира Тодосијевића, а програм су одлично водили Зорица Зец и Душко Дуки Јовановић. Сва признања за певаче израдила је бесплатно за Фестивал Уметничка ливница “Јеремић” из Београда а техничко-тонску подршку је обезбедио Радио Београд 202.

ВЕРА МАТОВИЋ ОДУШЕВИЛА

Статуу “Београдски победник” за очување изворне народне песме добили су: Вера Матовић, која је својом интерпретацијом и сценским наступом одушевила и дигла на ноге све у Дому културе у Петровчићу. Исту статуу добили су: Андрија Бајић и Раде Јоровић. За четрдесет година бављења музиком статуом Фестивала “Златни гласови” награђени су: Вера Матовић, Раде Петровићи и Ангел Димов, док је Раде Јоровић исто признање добио за  тридесетпетогодишњи естрадни стаж.

ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
ВЕРА МАТОВИЋ
РАДЕ ЈОРИВИЋ
РАДЕ ЈОРИВИЋ
ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
ВЕРА МАТОВИЋ
rade-petrovic1
РАДЕ ПЕТРОВИЋ
andrija-bajic-2
АНДРИЈА БАЈИЋ

У програму је учествовала и Анђелка Говедаровић, најпознатија и најпопуларнија певачица војвођанских народних песама, која је раније добила признања за дугогодишње бављење музиком и очување традиционалне српске песме, затим, Јелица Јанковић, Ђорђе Радосављевић, Раде Гајић и Зоран Живановић. Додељене су и две награде за најслушаније песме изведене прошле године на 13. фестивалу “Златни гласови”. Јелица Јанковић је награђена за песму “Ој, Косово”, а Раде Гајић за нумеру “И ја сам волео”

Током вишегодишњег постојања Фестивал “Златни  глалсови”, поред Петровчића одржаван је још у Петровцу на Млави (три године), Јакову и Алексинцу.

Јелица Јанковић Златни гласови
Јелица Јанковић

Током протеклих година на Фестивалу су учествовала најпознатија имена народне музике, углавном у ревијалном делу, промовишући изворну, традиционалну музику. Многи од њих су награђени управо за неговање народног мелоса, чувајући је тако од заборава. На сцену су излазили: Анђелка Говедаровић, Станиша  Стошић, Мира Васиљевић, Јордан Николић, Милан Бабић, Гордана Стојићевић,  Уснија Реџепова, Јелена Броћић,  Вера Ивковић, Миливоје Бубоња,  Данка Стојиљковић, Беба Тошић, Јасна Ђокић,  Зорица Тодосијевић, Љуба Лукић, Никола Урошевић  Геџа,  Бора  Дрљача,  Бобан Здравковић, Миланче  Радосављевић, Светлана Арсић,  Жика Николић, Славиша Вујић, дует Кевсер Селимова – Ђорђо Желчевски, Снежана Јовановић Шикица,  Миле Ђедовић, Станојка Ћана  Бодирожа, Миљко Витезовић, Стела, Весна Ривас

Златни гласови

Ове године Фестивал “Златни гласови” су помогли Уметничка ливница “Јеремић”, Пољопривредна апотека Ратар дец, Дистрибутер дечје хране КИБИД Земун, Јавно предузеће “Србијашуме”, Пекара “Бата” Бечмен, Културни центар Сурчин, Удружење пензионера Сурчин и Петровчић, Црвени крст Сурчин, Основна школа “Душан Вукасовић Диоген” Бечмен, а  подршку су дали Градска општина Сурчин и Месна заједница Петровчић.

ДУШКО ЈОВАНОВИЋ “МОЗАК” ФЕСТИВАЛА

Директор и оснивач Фестивала “Златни гласови”, Душко Јовановић, иако је запослен у Радио Београду 202, нашао је времена и за још неке активности у ГО Сурчин и МЗ Петровчић. Јовановић је један од најактивнијих људи у хуманитарним акцијама, а дао је велики доприност када је у питању екологија и уређење животне средине. Немерљиву је имао улогу  враћајући на јавну сцену заборављене многе вредности народне музике, које су биле потиснуте надолазећим естрадним шундом и кичом. Афирмисао је традиционалу српску музику, а многим певачима који су остали верни изворном мелосу дао је шансу да је поново изведу на Фестивалу “!Златни гласови”.

ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
ДУШКО ЈОВАНОВИЋ И ЈЕЛИЦА ЈАНКОВИЋ

– Када сам се носио мишљу да покренем Фестивал “Златни гласови” послужио сам се идејом и да оживим успомену на легендарни дует Живка Милошевић – Јелена Алексић, које су пронеле славу српске изворне музике широм Србије и света. Чланица дуета Живка Милошевић, потиче из Петровчића  па је то био један од разлога, а у знак поштовања према њој и Јелени,  да Фестивал носи и њихово име. Дует Милошевић – Алексић за фонотеку Радио Београда имају снимљене око 160 традиционалних и новокомпонованих песама у духу изворне музике. То је непроцњиво благо за српску музику, Фестивалом  смо на тај начин одали поштовање и показали да нису заборављене  Ја се борим да традиционална српска песма и она која се ствара у духу изворне музике мора да опстане. Јер музика је идентитет једног народа,  ако ње нестане – нестаће и народ – каже Душко Јовановић.

ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
РАДЕ ПЕТРОВИЋ

Интересантно да овог познатог хуманитарца, борца за очување животне средине,  активисту и промотера народне музике, одговорни људи из ГО Сурчин и МЗ Петровчић често, намерно или “случајно”, заботављају да похвале или награде за самопрегоран рад. Можда је за злу Душкову судбину крива честа смена политичара, који би требало да вреднују његов рад, или је у питању људска немарност – на знамо. Али знамо да је Душко Јовановић за свој вишегодишњи рад заслужио макар похвалу, а да не кажемо и нешто више.

РАДЕ ЈОРИВИЋ
РАДЕ ЈОРИВИЋ

– Све ће то народ позлатити – рекао нам је помало иронично Душко Јовановић, мозак Фестивала “Златни гласови” цитирајући наслов приповетке Лазе Лазаревића и већ почео да припрема програм за следећу петнаесту манифестацију.

ФЕСТИВАЛ ЗЛАТНИ ГЛАСОВИ
АНГЕЛ ДИМОВ

– Ако будем имао добру подршку одговорних људи културног и музичког миљеа биће то фантастичан, неазбораван јубиларни, Фестивал. “Златни гласови”, сећање на дует Милошевић – Алексић. Биће много лепих изненађењa и емоција  Поздрављам се са Фестивалом “Златни гласови”  стаљам тачку на њега, гасим га!?. За ових петнаест година уложио сам много труда, дао сам више њему него себи и својој породиици. Ред је да се и ја одморим – отворио нам је душу Душко Јовановић.

Међу медијским покровитељима Фестивала “Златни гласови 2016” у Петровчићу била је и наша Српска ТВ iz Čikaga!

Текст и фотографије за СТВ: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave