САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА – ПРОМОВИСАНА ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

МАРКО ЂУРИЋ ЛОМИО СЛАВСКИ КОЛАЧ

На овогодишњем 11. Сајму етно хране и пића који је одржан у Београду, од 23. до 26. новембра посебан догађај је био промоција традиције и културе јужне српске покрајине, Косоова и Метохије. Овој свчаности је присуствовао Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ са својим сарадницима. Господин Ђурић је дошао у етно-штанд, који је опремио Драгиша Симић, председник Удружења за очување традиције и обичаја “Прела и посела”, дочекан домаћинским славским обичајем уз жито, погачу и со.

4-djuric-lomio-slavski-kolac

Гости и бројна публика у Београдском сајму је имала прилику да на етно-штанду упознају познатог призренског филигранисту, Зорана Андрића, који је уживо показао дорађивање накита над пламеном, затим, Весну Манитијашевић, која производи сјајне етно-костиме са косовско-метохијским мотивима. Њене костиме су носиле лепе и атрактивне манекенке маркетиншке агенције “Ајтуај” из Београда (директорка Јелена Добрић Тадић), Татјана Живковић, Биљана Јакшић, Александра Станишић, Сара Лацковић, Јована Недовић  …Присутни су видели и филм о КиМ, који је радило Јавно предизеће Мрежа Мост. као подршка Канцеларији за КиМ, Иван Манчић је представио и говорио о сајту агропортал  (израдила Бизнис академија из Ниша), који  је намењен свим пољопривредницима из Србије, а посебно за оне који живе и раде на КиМ.

img_0218vesna-manitijasevc-sa-manakenkom-jovanom
ETNO SAJAM HRANE I PIĆA

На овој веома посећеној промоцији обратио се присутним, поздравио их и похвалио све, који су учествовали у овој успешној промоцији, господин Марко Ђурић. Др Мирјана Менковић, директорка Етнографског музеје у Београду, говорила је о нематеријалној културној баштини и наслеђу на КиМ. Посебну пажњу је привукао најбољи српски здравичар,  Драгиша Симић, председник Удружења српске традиције и обичаја “Прела и поосела”, који је извео део  рецитала Добриице Ћосића “Славска молитва” и одржао кратку здравицу. Госпоодин Ђурић је на крају промоције традиционално на српски начин са Драгишом Симићем ломио славки колач.

img_0115-marko-djuric

Велики допринос  овој свечаности је дала и позната певачица традиционалне народне музике са Косова и Метохије, Милица Милисављевић Дугалић. Она је сјајно најпре извела песме: “Сву ноћ ми биљбиљ препевава”, Славуј пиле не пој рано”, а касније, “Удаде се Јагодо Живка Сиринићка”,  “Густа ми магла паднала” и још неке нумере.

2-milica-dugalic1

img_0231dragisa-simic-sa-manekenkama
ETNO SAJAM HRANE I PIĆA – DRAGIŠA SIMIĆ

1-kosovke-devojke

 

за Српску Телевизију текст и фото Зоран Јакшић

посетите категорију привреда на линку https://srpskatelevizija.com/category/privreda/ 

Nedavne objave