ZAVRŠENO RUKOMETNO PRVENSTVO SRBIJE ZA ŽENE

ŽRK CRVENA ZVEZDA PRVI PUT ŠAMPION

Nakon dve finalne utakmice Plejofa sa Železničarom iz Indjije rukometašice Crvene zvezde ostvarile obe pobede i prvi put u svojoj istoriji osvojili šampionsku titulu.Obzirom da su pre izvesnog vremena osvojile i domaći kup ovaj popularni sportski kolektiv sezonu završava duplom krunom.Veliki i ambiciozni planovi novog rukovodstva na čelu sa predsednikom Stojanom Vujkom u vezi sa nastupajućom sezonom i takmičenjima koja predstoje pre svega na evropskoj sceni.

Prvi put od svoga osnivanja ženski rukometni klub Crvena zvezda je postala prvak države a uz to je  i pobednik kupa pa u svojim vitrinama ove godine ima dva najvrednija pehara u domaćim takmičenjima.Veliki je to uspeh za crveno bele uzimajući u obzir da godinama unazad nije bilo značajnijih uspeha ovog kluba čak naprotiv.

Tim je tavorio u takmičenjima i ligama u kojima je igrao od zonske preko druge do prve lige bez značajnije uloge u svim tim takmičenjima i više je imao u svim tim ligama epizodnu ulogu, bez ambicija i mogućnosti za neki značajniji rezultat i neko veće ostvarenje.

Medjutim od prošle godine dolaskom novog rukovodstva sa predsednikom Stojanom Vujkom stvari se menjaju iz korena.

Već na startu novi predsednik je najavio borbu za trofeje uz obezbedjenje maksimalnih uslova za rad i takmičenje koji su danas na nivou vodećih evropskih ekipa.

U tom smislu i ekipa je znatno kadrovski ojačana, dovedena je nova skoro kompletna postava igračica medju kojima i nekoliko njih  koje imaju i internacionalno iskustvo kao i novi trener nekadašnji selektor reprezentacije Srbije Saša Bošković.

Crvena zvezda trenutno ima šest reprezentativki Srbije (Stamenić,Garović,Rančić,Simić,Veličković,Mančić) pa se sa pravom govori o dobrom kvalitetu ekipe koja ima veliku perspektivu uzimajući u obzir da su većina igračica vrlo mlade i da je budućnost pred njima.

Ako se tome doda da se mnogo ulaže u omladinsku školu koja je potpuno reorganizovana i postavljna na najstručninim osnovama  sa pravom se može reći da se u ovom rukometnom  kolektivu zaista dobro radi sa svim kategorijama i da je budućnost kluba stvarno ružičasta u vremenu očajnih rezultara reprezentacije i potpunom krahu zenskog rukometa na ovim prostorima kako u reprezentativnom tako i klupskom smislu u zadnjim godinama .

Da li je ekipa Crvene zvezde svetlo na kraju tunela koje se pojavljuje koja će na neki način povratiti taj zenski srpski rukomet pokazaće vreme ali ambiciozno rukovodstvo i predsednuk Vujko najavljuju već velike  i vrlo smele projekte  za start nove sezone kako na domaćoj sceni tako i pre svega u evropskim takmičenjima uz  značajna pojačanja igračkog kadra kako bi klub imao mnogo veću ulogu u internacionalnim utakmicama i ostvario rezultate koji će biti putokaz preporoda ovog kluba i našeg rukometa uopšte.

Kraj ovogodišnje sezone kao što je rečeno obekežen je duplom krunom .

Prvo je osvojen kup pošto je u finalu pobedjen Železničar u finalu igranom u Indjiji na terenu protivnika ,što je bio prvi pehar i nagoveštaj uspešne sezone.

Nakon toga u domaćem prvenstvu u regularnom delu osvojeno je prvo mesto i obezbedjena pol pozicija pred start polufinala Plejofa.

To polufinale je igrano sa Medicinarom iz Šapca gde su u dve dobijene utakmuce na svome terenu i terenu protivnika došli do finala u kome ih je cekala ekipa Železničara iz Indjije, protivnik sa kojim je igrano i finale kupa a koji je u polufinalu ekiminisao prošlogodišnjeg šampiona ekipu Jagodine iz istoimenog mesta.

Posle dve utakmice rukometašice Crvene zvezde su bile oba puta bolje u prvoj u svojoj dvorani na Banjici 30:28 i u drugoj na terenu protivnika u Indjiji 36:32 što im je omogućilo da rezultatom 2:0 u pobedama dodju do šampionskog pehara i titule najbolje ženske rukometne ekipe Srbije za sezonu 2023/2024.

Crvena zvezda je i na prvoj i drugoj utakmici bila sve vreme u vodjstvu potpuno zaluženo došla do pobeda u oba susreta i sa pravom opravdala ulogu favorita koju je imala pre početka finalne serije koja se igrala na dve dobijene utakmuce, što su beogradjanke rešile upravo u dva meča te za trećim nije bilo potrebe.

Po završetku druge utakmice i osvajanja titule u Indjiji nove šampionke su titulu proslavile uz veliku radost i emocije izmedju sebe  a zatim sa stručnim štabom i svojim simpatizerima koji su ih bodrili za vreme odigravanja ove druge utakmice finala Plejofa u dvorani u Indjiji.

Nakon toga se pristupilo dodeli medalja i pehara igračicama i timova finalista Plejofa rukometnig prvenstva Srbije za žene za sezonu 2023/2024.

Klubovi su dali svoja mišljenja za idealnu postavu sezone a sabiranjem njihovih glasova dobijena je idealna sedmorka a nju čine četiri igračice Crvene zveude i tri igračice Železničara.

Rukometašice Jagodine prošlogodišnje šampionke sezonu su završile na trećem mestu pobedom u malom finalu nad ekipom Medicinara u svojim redovima imaju igračicu sa najviše osvojenih  MVP priznanja u ovoj sezoni.Aneta Adzić je  ćak devet puta proglašena za igraćicu utakmice a ovaj ućinak joj je  doneo i zvanje MVP igrača za sezonu 2023/2024.

Njaboljim pojedincima nagrade su uručili  Željko Radojević rukovodilac sportskog sektora RSS I Rajko Prodanović generalni sekretar Rukometnog saveza Vojvodine.

Posle  toga je proglašen i udealni tim tj idealna sedmorka šampionata u koje su ušle igračice timova finalista Plejofa a čine ga:

Golman         Gordana Petković            Crvena zvezda

Desno krilo   Nataša Lovrić                   Železnučar

Desni bek      Sara Garović                    Crvena zvezda

Srednji bek    Una Obrenović               Železnučar

Levi bek         Teodora Veličković        Crvena zvezda

Levo krilo       Aleksandra Stamenić    Crvena zvezda

Pivot               Jelena Agbaba                Železničar

Medalje igračicama poraženig finaliste i stručnom štabu iste ekipe kao i medalje pobedničkoj ekipi predali su Milena Delić predsednik Upravnog odbora RSS i Dejan Milenkovic član komisije za takmičenje RSS, dok je pehar kapitenu pobedničke ekipe i novog šampiona Srbije ekipi Crvene zvezde i njenom kapitenu Akeksandri Stamenić predala je takodje predsednica Upravnog odbora RSS Milena Delić.

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto:ŽRK Crvena zvezda-

Nedavne objave