ПЕЂА ШУШКАВЧЕВИЋ ГЛУМАЦ ИЗ ПОДГОРИЦЕ

УРНЕБЕСНИМ КОМЕДИЈАМА ОБАРА РЕКОРДЕ У ГЛЕДАНОСТИ

Пеђа Шушкавчевић из Подгорице није само један од најпопуларнијих глумаца-комичара у Црној Гори већ и у бившим ју-републикама, у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској … Овај врсан глумац-комичар, члан Црногорског народног позоришта, који је на даскамо што живот значи, пуних тридесет и седам година, има иза себе уметничка остварења на којима би могли да му многи позавиде. Пеђа Шушкавчевић је постао најпознатији играјући у монодрамама и хит-представама, комедијама: „Секс трафикинг“, „Брачне авантуре“, „Покојник“, „Имаш жену, немаш брак“, а посебно је остао запамћен љубитељима театра по урнебесној комедији, „Црногорац у кревету“, која је досада доживела на стотине извођења, бележећи рекорде у посетама и поред тога што се изводи скоро три деценије у бившим југословенским репубикама, па и ван њених граница. Многи је сврставају у најгледанију комедију нарави свих свремена. То су комидије у којима он игра главне улоге и пише текст.

-Хумор и шала су лек за душу. У времену у којем живимо овакве представе су неопходне, пуне су емоција и енергије. После једне представе, „Црногорац у кревету“, „Секс трафикинг“, „Имаш жену, немаш брак“ … аплауза, одушевљене публике и реакције гледалаца, кад се  спусти завеса, сви се боље осећају, као да су били код терапеута. Зато људи воле да долазе на представе у којима је хумор у првом плану. Да је комедија лек за човека и да људи највише воле хумор најбољи је пример Бранислав Нушић, по чијим књижевним делима се и данас изводе најпосећеније позоришне предстве  –каже  најпопуларнији црногорски глумац, Пеђа Шушкавчевић, који велике заслуге за дуговечно приказивање комада „Црногорац у кревету“ приписујуе главном јунаку Петку јер својим хумором карактеристичан за људе из Црне Горе изазива салве одушевљења и громогласне аплаузе публике од Ђевђелије до Триглава.

Гостујући у Београду у Дому синдиката, па, у Театру „Вук“ и у још бројним домовима културе имао је на десетине предсстава пред београдском публиком која га посебно уважава и цени. У Црној Гори нема места, па, ни села у којем он није гостовао, играо је у Подгорици (безброј пута), Никшићу, Бару, Пљевљима, Колашину, Будви …  У Босни и Херцеговини је гостовао скоро у свим градовима, Сарајеву, Приједору, Мостару, Гацку,  Бугојну, Требињу, Тузли … За сваку представу тражила се карта више, а многи нису имали срећу да до ње дођу па су морали да чекају другу прилику. У Хрватској, у Сплиту имао је 14 распродатих представа, а гледало га је 6.000 љубитеља комедија. У Славонском Броду имао је 1.200 посетилаца, гостовао је у Ријеци, Сињу, Вараждину, Винковцима, Великој Горици, Шибенику. У Загребу је гостовао у познатој сали „Лисински“ где  су најавили представу „Црногорац у кревету“ да је најпопуларнија и најгледанија хит-комедија у Хрватској! Представом је стигао чак до Цеља (Совенија).

Поред Пеђе Шушкавчевића у представи је некад играла Јасмина Стоиљковић, а последњих година му се придружују, како-кад,  Ана Шимунџа Селски, Оливера Вуковић, Беба Латиновић.

Иза себе овај глумац-комичар има на стотине наступа.  И свугде где је гостовао примљен је одлично, а распродате сале неколико дана уочи  представа најбољи је доказ квалитета његових представа.

Колико је глумац Пеђа Шушкавчевић цењен у свету глуме најбољи доказ што се његово име и дело налази међу глумачким великанима у Музеју позоришне уметности Србије.

Моментално Пеђа Шушкавчевић игра монокомедију „Имаш жену, немаш брак“. По самом наслову, који је јако интригантан, већ у почетку привукла је велику пажњу. Ово је, како истиче Шушкавчечвић, истинита прича, која је престављена на комичан начин.

-Монокомедија „Имаш жену, немаш брак“ је, заиста, урнебесна и реалнаа слика нашег данашњег начина живљења. Да ли се данас заиста тешко одржава брак и  због чега? И зашто га треба избегавати? На духовит и комичан начин, народним, једноставним речима, представљам публици. Ово је, искрена, права и отворена прича о браку. Након школовања, запослења, долази време за брак на веома занимљив начин – каже глумац-комичар Пеђа Шушкавчевић.

Током представе извођач искрено представља свој брак, какав је био, како је „пукао“, кроз што је све морао да прође.Тема је јако блиска данашњем начину живота, јер, како каже, пре брака треба добро отворити очи, а онда их – затворити!

Да ли је брак књига, која се радо чита у почетку, врло ретко у другом издању кад застари, а након тога губи сваку вредност? Да ли је брак нешто због чега се неко увек каје, било да га склопи или не – пита се глумац. После разлаза свако иде својим путем и води свој начин живота.

Како након браколома главни и једини актер ове позоришне предстве наставља да живи, могу да виде посетиоци монокомедије „Имаш жену, немаш брак“. После представе многи се питају: да ли сви мушкарци после раставе брака  настављају свој живот као главни актер представе или дугачије?

Тема ове представе  је савремена, на модеран начин говори о животу у данашњем времену, свима нам је јако блика. Ово је представа која  отворено говори о браку. Зато је треба обавезно погледати.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, З. Ј и архива П. Ш.

Nedavne objave