СЛАЂАНА ЗАРИЋ, АУТОРКА ДОКУМЕНТАРНИХ ФИЛМОВА СВЕДОК ИСТОРИЈЕ

НАГРАДА ОД БРИТАНСАКЕ ИМПЕРИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Слађана Зарић, новинарка Радио-телевизије Србије, је је једна од најпознатијих ауторки документарних филмова, у њима се појављује често као сценариста, у многим случајевима и као режисер. До сада је више пута награђивана, а за највреднија признања сматра добијену медаљу Британске империје (British Empire Medal –BEM) и медаља за заслуге, која јој је доделила Влада Републике Србије. Награду Британске импеприје је добила за документарни  филм „Заборављени адмирал Ернест Трубриџ“ („The Forgotten Admiral Trougrgde“) којег је релизовала 2017. г. То је прича о енглеском адмиралу, који је дошао 1915. г. у Србију као шеф британске војне мисије, када је Српска војска водила одсудну битку за Београд у Великом рату против Аустрoугарске и Немачке. За пружену помоћ Српској војсци у отаџбинском рату адмирал је вишестрко награђиван војним и цивилним одликовањима и признањима.

Ова изузетна новинарка своје истраживачко новинарство и рад на документарном филму започела је 2006. г. филмом „Патријарх Павле – Живот о јеванђељу“ o Његовој светости српском патријарху г. Павлу. Следеће године је снимила потресан филм „Лет у смтрт“, који говори о пилоту Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког авијатичарскоg пука, који је погинуо у НАТО агресији. Бавила се често темама из Велког рата, тако су настали документарци: „Србија у Великом  рату“, 2014, „Срби на Крфу – Сто година од албанске голготе“, 2016, „Стварање Краљевине СХС“, 2018. Слађана Зарић се бавила бројним темама из Другог светског рата („Дианина деца“,2018) која говоре о страдању српске деце у логорима Јасеновца, „Човек, који је Хитлеру рекео – не“, 2021, па, и оним из протеклог рата деведесетих на простоорима СФРЈ („Злочин без казне – Страдање Срба у средњем Подрињу“, 2016, „Сребрничка поља смрти“, 2010, „Коридор“, 2021).

Рођена на Косову и Метохији, Слађана Зарић, ауторка документарних филмова је и сведок историје, бавила се и темама, које се тичу историјских догађаја на територији српске јужне покрајине. Посебно оне, које  су се дешавали током 1999. године. То су: „Ратне приче са Кошара“, 2019, „Ратне приче са Паштрика“, 2019.  Њено капитално дело су четири документарана филма из серијала „Досије Косово“, која  говоре о страдању Срба, Рома и других неалабанаца пре, током и после рата 1999. г. на простору Косова и Метохије.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото,  архива СПЦ и Фејсбук

Nedavne objave