ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА ОБНОВУ ХРАМА У НИКШИЋУ

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА ОБНОВУ САБОРНОГ ХРАМА СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У НИКШИЋУ

У Београду је  22. фебруара одржан хуманитарни концерт са  циљем прикупљања новчаних средстава за обнову Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу. Ова Светиња има велику важност за саборност српског народа не само у Црној гори већ и шире где живе Срби. Концерт је одржан у Руском дому, који је био домаћин овом јединственом хуманитарном скупу. Прикупљена средства су уплаћена на жиро-рачун  Епархије Будимљанско-никшићке за обнову Саборне цркве у Никшићу.

Догађај је одржан у организацији Удружења „Православна нит“ из Београда, а овом догађају присуствовали су Његово преосвештенство епископ рашко-призренски г. Теодосије, игуман манастира Велика Ремета архимандрит Стефан, игуман манастира Карно архимандрит Лука, архијерејски намесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Бобан Јокић, протојереј Миодраг Тодоровић, јереј Лука Цицмил, председник Општине Никшић Марко Ковачевић, многобројно свештенство и монаштво из више епархија Српске православне цркве као и представници јавног, културног и политичког живота Србије и Црне Горе.

У име Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Никшић, сабранима се обратио протојереј Миодраг Тодоровић.

Концерт богатог културно-уметничког програма окупио је на сцени Руског дома врсне извођаче традиционалне и духовне музике из Србије и Црне Горе као и фолклорне ансамбле. У програму су учествовали: деца Џудо клуба „Православна нит“ (отпевали молитву „Оче наш“), протојереј Миодраг Тодоровић, Павел Бушев, народни гуслар Александар Таушан, Асим Сарван уз пратњу Хора „Свети Ђорђе“, отац Лука Цицмил, Алекса Недељковић, дуети, Небојша Мастиловић и Владимир Антић, Матија и Матеја Мирковић, трио „Вечност“, Ангелина Ђорић члан „Православна нит“, Ана Ивановић и Хор “Све Ђорђе“, Хор „Сретење“ и музички састав „Православна нит“, Јована Новаковић, Милица Досковић, Марко  Качаревић и састав „Радионов“, Дубравка Лонцовић и групе „Антерија“, Маријана Шофран, Никола Мићовић, Хор манастира Богородице Тројеручице и АКУД „Бранко Крсмановић“.

Организатор овог хуманитарног концерта била је госпођа Винка Радовић председница Удружења „Правослана нит“ у сарадњи са Руским домом. Г. Винка Радовић је добила благослов од Његове светости патријарха српског господина Порфирија и епископа будимљанско-никшићког владике Методија да може њено Удружење „Православна нит“ организовати сличне  хуманиатне концерте у Србији, Црној Гори и у региону са којих ће се прикупљена новчана средства уплаћивати за обнову Саборног храма Св. Василија Острошког.

Саборна светиња Храм Светог Василија Острошког у Никшићу подигнута је 1895. године одлуком кнеза Николе I Петровића Његоша у спомен на српске јунаке из Старе Херцеговине, Црне Горе, Србије и руске добровољце, који су се у Херцеговчком устанку (1876 – 1878), познатији као Невесињска пушка, борили и гинули у ослободилачком рату против Турака.

Битке са Турцима у околини Невесиња,  на Вучјем Долу, Седлу … изнедрили су многе српске јунаке, међу њима, Јована Гутића, Симона Зечевића, Петра Радовића, Трипка Грубачића, Перу Тунгуза, Мићу Љубибратића, Стојана Ковачевића, Петра Петровића … Устанак у Невесињу се пренео на целу Стару Херцеговину, на невесињски крај, Гацко, Билеће … Рат Срба у Хергеговини је много утицао и на Србе у Србији, који су истовремено кренули у рат против Турака (1876 – 1878). Кончно ослобођење Србије од Турака дошло је тек 1912. г. после победе над Османским царством у Првом балканском рату. Срби у Босни и Херцеговини, после ратовања са Турцима, нису имали много среће. Берлинским уговором 1878. г, одлуком великих сила, Турска је напустила БиХ, али, после одласка Османлија окупирани су од Аустроугарске. Срби у БиХ коначно су дочекали слободу по завршештку Великог (Првог) светског рата када је Српска војска са савезницима победила 1918. г.  у ослободилачом рату против Аустроугарске, Немачке и Бугарске. Након проглашења победе 11. новембра 1918. г. створена је Југославија у коју су ушли и сви Срби ван Србије.

Пројектант цркве је  познати руски архитекта Михаил Тимофејевич Преображенски – личност богате биографије, аутор јавних и верских објеката у Русији и иностранству. Пројектована по византијском узору, духовну покровитељку Никшића красе иконе које су дар српском народу Светог Синода Руске православне цркве.

Они, који желе или су у могућности да помогну обнову Саборног храма Свети Василије Отрошки могу новчана средства  уплатити на динарски рачун из Србије:

жиро рачун – Епархија Будимљанско-никшићка са назнаком за обнову Саборне цркве у Никшићу 200 – 2723110114033 – 21  Поштанска штедионица. Уплата из ЦГ НЛБ банка  530-16453-27. Девизни рачун је: IBAN code ME25530065080005011659, Name (име) SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA NIKŠIĆ

Accound number (račun):  06-508-0005011.6  Swift code (bank) NLB Montenegro AD MNBAMEPG Posrednička banka za plaćanje: LHB AG Frankfurt, Nemačka, Swift: LHBIDEFF accound numbe (račun)r: 0009520016 (EUR).

 

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, Слађана Тошић (са концерта) и архива Саборне цркве у Никшићу

Nedavne objave