ODIGRANO PRVO KOLO SVIH EVROPSKIH KLUBSKIH TAKMIČENJA

Loš dan i  porazi srpskih klubova

U prvom kolu evropskih klubskih takmučenja u fudbalu  sva  tri srpska kluba poražena u gostima sa identičnim rezultatom 3:1, Crvena zvezda u ligi prvaka u Mančesteru od Sitija, TSC u ligi Evrope od Vest hema u Londonu i Čukarički u Budimpešti od Ferencvaroša.

Neuspesi srpskih klubova ove godine se nastavljaju što može biti itekako važno od narednih   sezona  kada se bude obračunavao ovogodišnji koeficijent a do sada je odigrano čak 13  urakmuca i samo je  jedna ukupno dobijena.

Nakon više runda kvalifikacija na svim nivoima posle završetka istih počele su  utakmice grupne faze u sva tri evropska klupska takmičenja.

U startu Srbija je imala pet klubova u  kvalifikacijama ali je Vojvodina otpala posle prvog kola porazima u oba meca  od kiparskog Apoela dok je Partizan posle prolaska prvog kola i eliminacije azerbejdzanskog Sabaha u drugom kolu ispao od danskkg Nojderslanda porazom takodje na obe utakmuce i kuci i u gostima.

Nakon završetka svih utakmica kvaklifikacionih rundi ovogodisnja evropska  klupska takmičenja  u okviru svih liga i grupa započela  su ovog utorka, srede i cetvrtka utakmicama prvog kola.

Tri srpska predstavnika će učestvivati u okviru jedne od grupa i to u Ligi prvaka – Crvena zvezda, Lige Evrope TSC iz Bačke Topole i beogradski Čukarički u Ligi konferencije.

 

Liga prvaka:

 

Voljom žreba Crvena zvezda je dobila vrlo tešku grupu u kojoj je evropski šampion Mančester siti, vice prvak Nemačke Lajcpig i vrlo dobra ekipa Jang bojsa šampiona Švajcarske.

Već u prvom kolu ove nedelje crveno beli su gostovali upravo Mančester sitiju i doživeli obzirom na kvalitet protivnika i sve ostalo podnošljiv poraz od 3:1.

Dosta dobro  se Zvezda držala u susretu sa velikim protivnikom štiteći  pre svega svoj gol  defanzvnom taktikom kao jedinim načinom da se odupre toj moćnoj mašineriji  iz Mančestera.

Zahvaljujućj toj borbenosti i pre svega izvanrednim odbranama novog golmana Omrija Glazera beogradski klub u prvom poluvremenu nije primio gol.

Naprotiv u zadnjem minutu prvog poluvremena posle izvarednog kontranapada desnokrilni napadač crveno belih  Osman Bukari je pretrčao odbranu gostiju izbio sam pred golmana Edisona i hladnokrvno ga savladao za veiko zvezdino vodjstvo i  rezululta prvog poluvremena Mančester siti – Crvena zvezda 0:1.

Rezultat u koji niko nije verovao, i sa nestrpljenjem se očekivalo drugo poluvreme u nekoj potajnoj nadi da se može napraviti  senzacija.

Ali vrlo bzo već u drugom minutu nastavka Mančester je izjednačio. Posle odlične akcije napadačkog reda Haland je uposlio Akvareza ovaj je zaobišao Glazera i  postigao pogodak za poravnjanje rezultata.

Crveno beli su i posle toga uspešno odolevali protivniku da bi u 60  minuti posle izvedenog slobodnog udarca  opet Alvareza do tada najbolji pojedinac  na terenu golman Glazer pogrešio promašio loptu   pokušavajući da je boksuje i koja  je posle njegove loše intervencije završila u golu čime je protivnik poveo sa 2:1 sto je u tom momentu već bio nagoveštaj lošeg kraja i poraza.

Siti je i dalje držao inicijativu ne dozvolivši beogradjanima da dodju do igre i neke šanse pa su   u  73 minuti preko Rodrija povećali vodjstvo na 3:1 što je bio i konačan rezultat ove utakmuce.

Bio je to sudar ipak dva neravnopravna pritivnika jer je kvalitet Sitija piznat širom sveta i trenutno su sigurno najbolja ne samo evropska nego i svetska klupska ekipa.

Pokušala je Zvezda da se suprostavi takvom protivniku na jedino moguci način defanzivnom varijnantom ali rekli smo ipak je bilo teško očekivati da se na takav način i protiv takvog protivnika može postići povoljan rezultat.

Zato, možemo reći da se naši fudbaleri nisu obrukali dali su maksimum u sudaru sa tako velikim protivnikom i ovaj poraz se može smatrati podnošljivim.

Šansa za bodove  i prolaz dalje koja garantuju prva dva mesta na tabeli posle odigranih šest kola po grupama  se mora tražiti u preostalim  utakmicama u susretu sa Jang bojsom i Lajpcigom koji su ostali učesnuci grupe i sledeći protivnici Crvene zvezde prvi Jang bojs u Beigradu već 04 oktobra.

U mecu ovog prvog kola u sudaru Jang bojsa i Lajpciga u Bernu bili su bolji  gosti iz Lajpciga rezultatom 3:1 i na taj nacin nagovestili da će uz Siti biti najozbiljniji kandidat za prve dve pozicije i da će Zvezdin posao biti mnogo težak i možda su  realnije šanse za treću poziciju koja, takodje garantuje prolaz u nokaut fazu ali drugog po jačini evropskog takmičenja tj Liga Evrope.

 

Tabela posle prvog kola lige  prvaka grupe  G

 

Mančester siti   1. 1. 0. 0.3:1  3

Lajpcig              1. 1. 0. 0.3:1. 3

C.zvezda.         1. 0. 0. 1.1:3  0

Jang bojs.         1. 0. 0. 1.1:3  0

 

Parovi narednog 2 kola:

04.10.2023

1.Crvena zvezda-Jang bojs 21.00

Lajpcig-Mančester siti

21.00

 

Liga Evrope

 

Ove godine u ovom evropskom klupskom takmičenju Srbiju predstavlja ekipa TSC iz Bačke Topole koja je bila drugoplasirana na kraju prošlogodišnjeg prvenstva.

Taj plasman je klubu doneo beneficije da igra čak u plejofu za ligu prvaka i mogućnost da uz Crvenu zvezdu bude naš drugi predstavnik u ovom najelitnijem evropskom klupskom takmučenju.

Medjutim to je bio preveliki zalogaj za ovu relatvno mladu ekipu koja je u sudaru sa portugalskom Bragom poražena u oba, susreta 3:0 u gostima i 4:1  na terenu u Topoli pa je TSC na osnovu propozucija ipak stekao pravo direktnog plasmana u Lugi Evrope i mogućnost da igra sa dosta jakim evropskim ekipama koja  su zapala u grupi i to Vest hem uz Londona, Olimpijakos  iz Atine i Frajburg iz istoimenig nemačkog grada.

Već u prvom kolu  sledilo je vatreno  krštenje u Evropu i duel sa Vest hemom u Londonu koji je zavrsen pobedom engleza 3:1.

Stoji  cinjenica da su puleni mladog trenera Žarka Lazetića igrali  vrlo dobro nisu se uplašili velikog protivnika i može se slobodno reći da su i  pored poraza opravdali očekivanja.

Bačkopalančani  su čak i vodili sa 1:0 posle prvog poluvremena nakon  izvanrednog poteza Stanića, ali nisu izdržali strahoviti pritisak domacina u drugom loluvremenu pa su do kraja meča primili tri gola Kudus u 66 i 70 i Souček u 82 minuti i doživeli poraz koji je iskreno i očekivan.

Mora se reći da  su igrači TSC bili hrabri nisu gubili glavu nijednig momenta a imali su i nekoliko šansi koje su ostale neiskorišćene pa je na kraju rezultat mogao  biti i povoljniji mada se mora reci da moramo biti zadovoljni i pored  poraza izdanjem našeg predstavnika  koji jeste doživeo poraz ali pokazao da ima kvaliteta i tim  za ove evropske utakmice. To iz razloga što  su mnogi bili skeptični kada je u pitanju ovaj klub i njegov nastup na evropskoj sceni.

Verujemo da će bačkopalančani izgledati mnogo bolje već na sledećim utakmicama a prva je već 5 oktobra na svojoj Areni u Bačkoj Topoli i susret sa grčkim Olimpijakosom.

U drugoj utakmuci grup A u kojoj je TSC, nemacki Frajburg je kao gost slavio u Atini u susretu sa Olimpijakisom 3:2..

 

Tabela posle prvog kola grupe A Luge Evrope

 

1.Vest hem.        1.1.0.0  3:1.  3

2.Frajburg.          1.1.0.0. 3:2.  3

3.Olimpijakos.     1.0.0.1. 2:3.  0

4.TSC.                1.0 0 1. 1:3.  0

 

Raspored narednog drugog kola lige Evrope  05.10.2023

 

TSC-Olimpijakos.      18.45

Frajburg-Vest hem.   18.45

 

 

Liga konferencije grupa F

 

U ovom najmladjem evropskom klupskom takmučenju predstavnik Srbije je ekipa Čukaričkog sa Banovog brda iz Beograda.

Pipularni “brdjani” su ovo pravo ostvarili kao trećeplasirana ekipa prvenstva Srbije sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani TSC ali je zbog lošijeg medjusobnog skora beogradski tim ostao iza ove ekipe na tabeli.

To mesto u prvenstvu “brdjanima” je garantivao izlaz u Evropu i prvi dvomeč sa atinskim Olimpijakosom za prolaz u grupnu fazu Lige Evrope.

Medjutim grčka ekipa je u tom dvomeču bila mnogo bolja slavila u oba, susreta  u Atini sa 3:0 i u Leskovcu gde Čukarički igra kao domaćin sa 3:1 te stekla pravo da ona  učestvuje u Ligi Evrope a Čukarički je automatski  stekao  pravo učešća u Ligi konferencije.

Na osnovu žreba  Čukarički je zapao  u grupu  sa madjarskim prvakom Ferencvarošem, italijanskom Fiorentinom i belgiskim Genkom, dosta dobrim i u Evropi cenjenim ekipama.

Već u prvom kolu “brdjani” su gostovali u Budimpešti madjarskom prvaku Ferencvarošu koji je neočekivano eliminisan u kvalifikacijama za Ligu prvaka od Klasvika sa Farskih ostrva jedne potpuno nepoznate ekipe sto je bila i jedna od najvećih senzacija prethodno održanih svih kvalifikacionih takmičenja za evropske klupske kupove.

Uzimajuci u obzir da je madjarski fudbal u usponu  da je njihov popularni prvak ” fradi” najbolji klub nasih severnih suseda vec duze vreme sa velikim ulaganja u isti sa i sa  dosta  stranaca i kvalitetnih igrača smatra se za jednog  od favorita grupe mada se prolazu dalje sa velikim ambicijama nadaju i Fiorentina ovogodišnji finalista ovog takmucenja (u finalu poražena od Vest hema 1:0),kao i vrlo dobra belgiska ekipa Genka pa je na neki nacin Cukarički autsajder u njihovom društvu.

Medjutim vec na  utakmici prvog kola u Budimpešti igrači novog trenera Igora Matića su pokazali da neće biti topovska  hrana već da će se ravnooravno ukljuciti u borbu za prva dva mesta koja vode u nokaut fazu ovog  takmičenja.

Čukarički je odigrao ovu utakmucu  u Budimpešti  vrlo dibro i u svakom slučaju bio dostojan protivnik mnogo poznatijem  i sa većim rejtingom klubu u Evropi.

U toj i takvoj igri u prvom poluvremenu došao je i do vodjstva u 26 minuti kada je posle lepog centaršuta Nikčevića  Ivanović  izvanredno  reagovao i savladao golmana Dibuša i postigao gol za vodjstvo svoga kluba od 1:0 što je bilo veliko ohrabrenje za beogradjane.

Medjutim u samom finišu poluvremena nesmotreni start Tošića u kaznenom prostoru uslovio je penalom iz kojeg je napadač domaćih Varga izjednačio na 1:1 da bi u u 5 minuti  nadoknade vremena najbolji igrač kve utakmice  Ovusu Kvabina iskoristio još jednu grešku odbrane gostiju postigao gol i doveo domaće  u vodjstvo od 2:1 što je bio i rezultat poluvremena.

U drugom poluvremenu domaći su bili agilniji  stvarali šanse iz kojih su još jednom savladali golmana Samurovića u 79 minuti i to preko Pešića doskorašnjeg napadača Crvene zvezde koji je posle jednog šuta ka golu i odbijene lopte od golmana Samurovića natrčao i sa desetak metara postigao efektan pogodak za 3:1 što je bio i konačan rezultat meča.

Na drugoj strani igrači Čukaričkig su  iz kontri stvorili nekoliko šansi ali nijednu nisu iskoristili i golman Dibuš koji se proslavio na nedavnoj utakmici selekcija Srbije i Madjarske u kojoj su pobedili Madjari i u kojoj je briljirao je ostao do kraja nesavladan sa konstatacijom

da je bilo  malo sportske sreće i bolje snalazljivosti i realizacije  nekih  od šansi  igrača gostiju u završnici akcija rezultat je mogao biti mnogo povoljniji po beogradski tim.

Ovako domaći su zabelezili prvu pobedu gosti prvi poraz i ostaje da se propušteno nadoknadi na prvom.narednom susretu koji Čukarički kao domaćin igra na novom stadionu u Leskovcu 5 oktobra kada će ugostiti Genk iz istoimenog belgiskig grada .

Normalno  da taj susret neće biti nimalo lak naprotiv, uz napomenu da je Genk u prvom  kolu ove grupe na gostujućem terenu u Firenci odigrao nerešeno sa domaćom Fiorentinom  2:2.

 

Tabela posle  prvog kola grupe  F Lige konferencije :

 

Ferencvaroš.    1.1.0.0. 3:1 .3

Genk.               1.0.1.0. 2:2. 1

Fiorentina.        1.0.1.0. 2:2  1

Čukarički.         1.0 0.1. 1:3. 0

 

Parovi  drugog kola  gruoe F Lige konferencije 05.10.2023

 

1.Čukarički-Genk.              21.00

Fiorentina-Ferencvaroš     21.00

 

Napomenimo na kraju da su srpski klubovi u takmičenjima za evropske kupove kroz kvalifikacije i sada u grupnoj fazi vrlo loše startovali.

Ukupno je odigrano 13 utakmica zabeležena samo jedna pobeda a uzimajući u obzir činjenicu da se svaki osvojeni bod vrednuje  Srbija će u ukupnom koeficijentu teško zadržati poziciju 11 na euro listi koji joj je garantovao pet predstavnika i prvaku direktno učešće u ligi prvaka.

Naprotiv ako ova tri kluba u grupnim fazama ne počnu da osvajaju bodove i poboljšaju nacionalni koeficijent doći će do strmoglavog pada i manjeg broja klubova u Evropi a i oni koji se plasiraju počevši od šampiona države imaće nepovoljniji status  jer će morati kroz kvalkfikacije  da ne govorimo o ostalim klubovima koji će sa drugih pozicija tražiti evropske vize.

 

 

 

Za STV USA CIKAGO

Rajko Delibašić

Foto Fk Cz, Fk Cukaricki

I fk TSC

Nedavne objave