SRBIJI DRUGO MESTO I SREBRENA MEDALJA

U BRISELU FINALNOM UTAKMICOM ZAVRŠEN EVROPSKI ŠAMPIONAT ODBOJKAŠICA

SRBIJA – TURSKA 2:3

27:25,21:25,25:22,22:25, 13:15

U finalnoj utakmici prvenstva Evrope za odbojkašice u Briselu u hali “Pales  12” u prisustvu 10688 gkedaoca  Turska bolja od Srbije nakon  tajbreka i  posle pet setova  i rezultata 3:2 u tajbreku 15:13. Srbija vodila 1:0 i 2:1  u setovima ali su ih Turkinje stizale i u odlučujućem petom setu bile bolje 15:13 što im je donelo titulu prvakinja Evrope.

23 prvenstvo Evrope za odbojkašice igrano u četiri evropske države  u periodu od 15 avgusta  do juče  3 setembra završrno je sinoć u Belgiji u Briselu  finalnom utakmicom dve najbolje ekipe na šamionatu selekcijama Turske i Srbije. Isto je okončno pobedom i trijumfom Turske čime je selekcija koju sa klupe predvodi doskorašnji selektor naše reprezenracije  Santareli osvojila titulu evropskog šampiona.

Naša reprezentacija je bila tako blizu cilja i osvajanja evropske titule od koje su je delili samo delići sportske sreće koja je ovog puta izostala .

Turkinje su slavile na veliko razočaranje naših igračica što im je izmakao tron koji je bio tako blizu mada je i drugo mesto i srebrena medalja veliki uspeh posle dve uzastopne titule svetskog šampiona a da su pritom šest puta bile u finalu od čega čak  finalistkinje na zadnja četiri evropska prvenstva.

Odbojkašice Srbije su inače dvostruke svetske šampionke bronzane sa Olimpiskih igara  i aktelne vicešamionke Evrope do ovog prvenstva a i posle ovog. Srbija je do sada na evropskim prvenstvima osvojila 7, medalja. 3 zlatne u Beogradu 2011, Baku 2017 i Ankari 2019,dve  srebrene 2017 u Luksemburgu i 2021 u Beogradu i bronznu 2015 u Roterdamu.

U jučerašnjem finalu srpske odbojkašice nisu uspele da osvoje još jedno zlato dok selektor Djovani Gvideti posle toliko medalja klupskih i reprezentativnih nije uspeo da se domogne prvog zlata u svojoj karijeri. .

Ali i pored poraza ova utakmica je pokazala da srpska ženska odbojka ima svetlu budućnost i da, će sigurno još dugo biti medju najboljim u Evropi.

Srpske gracije su do meča u finalu i zlatne medalje  stigle bez ijednog poraza dok su bez nje ostale u duelu takvom u kome samo sreća može da posluži i donese trijumf.

Tijana Bošković, Maja Ognjenović i saigračice su ostavile srce na terenu i poslednjim atomom snage doprinele da domaća odbojka bude bogatija za još jednu medalju ukupno osmu sa prvenstva starog kontinenta.

Finale je imalo sve što krasi odbojku. I fantastične poene, i preokrete, i sjajne smečeve prijeme i servise. I jedne i druge devojke su se uzdizale i padale, ali se nisu ni jednog trenutka predavale sve su činile da dodju do pobede. Nažalost Srpkinje nisu došle do svoje četvrte titule morale su ipak da  trećj put u šestom finalu  čestitaju protivniku ovog puta selekciji Turske.

Veliki pobednik na ovom finalu je i naš bivši selektor Danijele Santareli koji je posle svetske krune sa našom selekcijom ovog leta  sa Turkinjana osvojio Ligu nacija i  sada prvenstvo Evrope.

Od početka do kraja meča kroz svih pt setova  vidjena je velika borba puna preokreta. U prvom setu Turkinje su krenule agresivnije.

Naše devojke su bile strpljivije, ekipe su se smenjivale u vodjstvu da bi naše devojke posle 14:14 povele sa 18:15.Medjutim i pored vodjstva rivalke su prve došle do set lopte koju nusu iskoristile, naše osvajaju tri poena uzastopce i ovaj prvi set rešavaju u svoju korist  27:25 za vodjstvo u setovima 1:0.

U drugom setu Turkinje su s posle nekoliko izjednačenja odlepile na 11:8. koje sa malim padovima održavaju do kraja i isti rešavaju u svoju korist 25:21 za izjednačenje na 1:1.

Treći set je takodje doneo egal borbu da bi se krajem istog Turska odlepila na 19:14 i činilo se da će isti mirno privesti kraju i doći u vodjstvo. Medjutim Srbija uspeva da dodje do velikog preokreta. Na servis Mine Popović se pravi serija od 7:0 i neočekivano Srbija  prelazi u vodjstvo. Tada uz mladu Katarinu Lazović dolazi do izražaja  Tijana Bišković i naše dobivaju treći set 25:22 za prednost u setovima i vodjstvo od 2:1.

Očekivalo se da u četvrtom setu naše imaju tu psihološku prednost i možda prelome meč u svoju korist i dodju do velikog trijumfa. Ali se  protivnik nije predavao naprotiv predvodjen najboljom igračicom naturalizovanom kubankom Melisom Vargas posle egal toka pred kraj seta dolaze do vodjstva od 20:18 što naše gracije stižu do 20:20. Medjutim Turkinje opet prave seriju i ovaj set dobivaju sa 25:21 za izjednačenje 2:2.

Vrhunac drame vidjen je u tajbreku petog seta. Bio je to na neki način duel dve najbolje igračice naše Tijane Bošković i pomenute Vargas. Dugo su se ekipe smenjivale u vodjstvu i rezultat bio egal da bi se Turkinje odlepile na 12:10 i nastavku u naizmenično dobijenim poenima one dolaze do prve meč lopte koju su naše devojke spasile ali kod druge neumoljiva je bila Vargasova poentirala za 15:13  posle 142 minuta igre za pobedu Turske za veliku radost njihovih igračica i stručnog štaba i većeg dela navijača u sportskoj dvorani u Briselu koji su bili naklonjeni  pobedničkoj ekipi.

Turska je postala evropski šampion prvi put u svojoj istoriji a naše igračice su osvojile srebrenu medalju kao vice prvaci Evrope ali iako je to veliki uspeh on nije zadovoljio njihove želje a i svih nas jer smo svi zajedno ipak očekivali zlato.

Jedno prvenstvo je završen slede drugi izazovi ovoj selekciji a ona će  već  polovinom ovog meseca putovati u Kinu gde će na predolimpiskom turniru tražiti vizu za Olimpuske igre toliko značajne za sve sportiste koje će se iduće godine održati u Francuskoj u Parizu.

 

Rezultati utakmuca u eliminacionoj fazi di finala prvenstva Evrope za odbojkašuce:

1/8 finala

Srbija – Švedska                   3:0

Holandija – Švajcarska.        3:0

Bugarska-Slovačka              3:2

Češka – Ukrajina.                  3:2

Italija Španija                        3:0

Francuska – Rumunija.         3:1

Turska – Belgija                    3:1

Poljska – Nemačka               3:0

 

1/4 finala

Srbija – Češka                        3:1

Holandija – Bugarska.          3:0

Italija – Francuska.                3:0

Turska-Poljska.                     3:0

 

Polufinale:

Srbija – Holandija                  3:1

Turska – Italija.                       3:2

 

Za treće mesto:

Holandija – Italija                   3:0

 

FINALE :

Srbija – Turska 2:3

 

Igrano u dvorani “Pales 12 Brisel”. Gkedalaca 10688.Sudije Ćezare iz Italije  i Bulenžar iz Belgije.

 

SRBIJA :

Buša 12,Lazović 5,Drča,Popović 9,Uzelac,Ognjenović 3,Kurtagić,Pušić(libero),Bjelica,Aleksić 1,Stevanivić 3,Jegdić (libero), Bošković 36,Lozo 6,. Poeni napad 61,blok 9,servis 4,greške rivala 33 (16 iz servisa).

 

TURSKA:

Orge (libero), Sebnem Akoz(liberi), Ozbaj 2,Vargas 42,Ajkač,Ajhman,Baladin,,Čebečioglu,Šahin 2,Erdem 14,Guneš 15,Kalač,Ajdin,Karakurt 13, Poeni napad 75,blok 19,servis 8,greške rivala 19 (9 iz servisa).

 

Konačan plasman na XXXIII šampionatu Evrope u odbojci za žene održanom od 15 avgusta  do  3 septembra u Nemačkoj(Diseldorf), Italiji( Verona, Monca, Torino i Firenca), Estoniji (Talin),  u Belgiji (Gent i Brisel), a finale u Briselu u Belgiji.

  1. Turska
  2. Srbija
  3. Holandija
  4. Italija
  5. Poljska
  6. Francuska
  7. Bugarska
  8. Češka
  9. Ukrajina
  10. Slovačka
  11. Rumunija
  12. Nemačka
  13. Španija
  14. Švajcarska
  15. Belgija
  16. Švedska
  17. Azerbejdzan
  18. BiH
  19. Slovenija
  20. Finska
  21. Grčka
  22. Hrvatska
  23. Estonija
  24. Madjarska

 

       Za STV USA ČIKAGO

       Rajko Delubašić

       Foto.  OSS

Nedavne objave