IVANI VULETI ZLATNA MEDALJA ZA SKOK UDALJ, REZULTAT 7,14 M

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U BUDIMPEŠTI

U Budimpeštj se održava 19 atletski šampionat sveta uz učešće najboljih svetskih atletičara koji  se od  19 do 27 avgusta  bore za medalje u svim atletskim disciplinama.

Srbija je na šampionatu zastupljena sa devet atletičara pa će se u disciplini skoka udalj kod žena takmiče  Ivana Vuleta i Milica Gardašević a u skoku uvis mlada Angelina Topić.

U skoku uvis u muškoj konkurenciji nastupaju Slavko Stević, a u bacanju koplja Adrijana Vilagoš i Marija Vučenović.

U bacanju kugle takmiče  se Asmir Kolašinac i Armin Sinavčević dok će Elzan Bibić trčati na deonici od 1500 metara. Odmah na početku šampionata tj drugog dana istog Srbija je došla do prve zlatne medalje.

Nju  je na veliko zadovoljstvo svih poklonika “kraljice sportova” i svakog onog ko uopšte voli sport na ovim prostorima osvojila najbolja srpska atletičarka  Ivana Vuleta u disciplini skoka udalj rezultatom i skokom od 7,14 metara.

Najbolja srpska atletičarka ikada konačno je dosanjala svoj najveći san jer je na šampionatu sveta u Budimpešti došla do titule planetarne svetske šampionke u skoku udalj prvi put na otvorenom.

Preletanje preko daske i otisak na pesku koji je pokazao da je skočila 7,14 m je njen najbolji rezultat ikada na otvorenom pod vedrim nebom, ujedno i novi državni rekord ostvaren u 33 godini života i uz to i najbolji rezultat u svetu ove godine.

Taj rezultat je bio dovoljan da se njime  pokori planeta i postane najbolja svetska  skakačica u dalj, sa zlatnom medaljom oko vrata na svoju veliku, neizmernu i neopisivu radost i sreću pod svodovima velelepnog  atletskog stadiona  u Budimpešti izgradjenog specijalno za ovo prvenstvo.

Srpkinja je u drugoj seriji skočila impresivnih 7,05 nakon što je u prvoj i trećoj seriji napravila prestup ali je i to u tom trenutku  bilo dovoljno za prvu poziciju.

Najbolja atletičarka naše zemlje je potom u četvrtoj seriji ostvarila rezultat od 6,91 što je u tom momentu bio i najbolji rezultat drugoplasirane Tare Dejvis-Vudhol iz SAD.

U petoj seriji je Ivana otišla sa skokom i distancom tj rezultatom još dalje skočivši 7,14 oborivši i državni rekord koji je do tada iznosio 7,12 m  postavljen još 11 septembra  2016 godine u Beogradu, ali i ostvarivši rezultat koji joj je doneo prvi put zlatno odličje na šampionatima sveta na otvorenom.

Ivani je inače ovo treća medalja na svetskim prvenstvima na otvorenom pošto je prethodno osvojila dve bronze 2013 u Moskvi i 2015 godine u Pekingu.

Na svetskim prvenstvima u zatvorenom Ivana ima dva zlata u Birmingemu 2018 i Beogradu 2022, jedno srebro (Portland 2016),i jednu bronzu (Sopot2014). Na Evropskim prvenstvima na otvorenom ima dva zlata (Amsterdam 2016 i Minhen 2022),kao i jedno srebro (Cirih 2014).

Na Evropskim prvenstvima  u zatvorenom ima tri zlatne medalje(Prag 2015,Beograd 2017 i Glazgov 2019),i bronzu (Istambul 2023).

Na Olimpiskim igrama ima bronzu osvojenu u Riju 2016 godine.

Uz sjajnu karijeru i toliki broj osvojenih medalja na svim atletskim  borilištima sveta na otvorenom i u dvoranama Ivani je nedostajla samo još ova zlatna medalja na SP na otvorenom da do kraja  upotpuni svoju tako bogatu kolekciju medalja čime je inače odavno  postala naša najbolja atletičarka ikada.

Bila je u suzama Ivana Vuleta kada je videla da je  skočila 7,14 oborila svoj lični i državni rekord i u prvi mah nije verovala da je preskočila tu distancu i konačno osvojila ono što joj  je najviše nedostajalo  i što je najviše želela zlatnu medalju svetske šampionke na otvorenom.

Kada su se emocije slegle iznela je Ivana Vuleta  svoje utiske:

“Ne znam šta bih rekla, jer se sve ovo meni čini kao velika šala. Toliko dugo čekam na ovo da je to strašno. Od 2013 gidine i prve medalje. Bilo je toliko uspeha, pokušaja, neuspeha i ovakvih i onakvih. Da konačno uspem da osvojim tu zlatnu medalju i skočim novi lični rekord to je dosanjani san. Ne znam da li sam u životu toliko plakala,van sebe sam ali ponosna. Ovo je možda potvrda da je iskustvo moj najveći saveznik. Nisam imala sumnju da sam potpuno spremna za šampionat. Samo sam čekala da se sve poklopi jedno sa drugim. Atmosfera ovde u Budimpešti je bila kao da sam skakala kod kuće, a imala sam i podršku devojaka sa kojima sam se borila za medalje. .

Ne znam ovo su stvarno neki trenuci za koje se živi. Kada proživljavaš nešto najlepše a tu su tvoji voljeni i sa njima možeš da podeliš svu tu lepotu i radost. Svako ko je to prošao zna da to nema cenu.

Dobro sam se spremala i znala sam da sam u odličnoj formi. Nikada se nije desilo da slučajno osvojim medalju. Nekada sam vredela za zlato nekada za drugu medalju. Konačno sam dočekala onu najdražu a mogla sam i da je ne dočekam.

Neopisiva je radost  osvojiti zlatnu medalju. Videli ste  to i po mojoj reakciji nakon saznanja i skoka. Kada je osvojiš na ovaj način i to veoma ubedljivo i znaš da si upravo tome stremio tokom cele karijere onda je sve jasno.

Kada potvrdjuješ iz sezone u sezonu i na takmičenjima da si spremna za najviše ciljeve a to se ne dešava onda ne možeš biti srećan ali kada se sve kao ovde potrefi onda moram biti prezadovoljna jer sam ispunila snove i ostvarila  svoj životni sportski cilj”

bila je prva i emotivna ispovest nove svetske šampionke u skoku udalj Ivane Vulete  srpske heroine i atletičarke  sa bezbroj medalja sa mnogih takmičenja. Ostaje nada da ovo nije kraj njenih uspeha i njene karijere i da će nam Ivana  i ubuduće donositi još medalja sa najvećih evropskih i svetskih takmičenja.

Ivana će sigurno  biti uzor mladima da se bave atletikom da krenu njenim stopama i pokušaju ostvariti ono što i ona i što do sada nikome nije uspelo jer je ona za, sada neprikisnovena i najbolja na ovim prostorima i šire.

Svetsko prvenstvo i dalje traje takmičenja se odvijaju svaki dan do 27 ovog meseca pa se nadamo da će nas možda još neko od preostalih atletičara obradovati  nekom medaljom  bilo kojeg kova pa u tom smuslu ostaje samo da svima poželimo sreću i uspeh i da narednih dana čujemo još ovako lepih tj najlepših sportskih vesti.

 

Konačni rezultati svetskog prvenstva u disciplini skoka udalj kod žena:

 

Ivana Vuleta  Srbija              7,14

  1. Tara Dejvis Vudhol SAD 6,91

3.Alina Rotaru -Rumunija   6,88                           

4.Ese Brume Nugerija          6,84

5.Larisa Japičino Italija        6,82.

 

Sledeća velika takmičenja koja predstoje atletičarima su Prvenstvo Evrope u Rimu i Olimpiske igre naredne godine u Parizu.

Na kraju konstatujmo da je u Budimpešti za vreme trajanja prvenstva održan i redovan 54 kongres Svetske atletske federacije na kome je po treći put Sebastijan Koe izabran za predsednika ove asocijacije sa poslednjim četvorogodišnjim mndatom. Ukupno je 192 člana glasalo za novog – starog predsednika a tri člna su bila uzdržana.

 

          Za STV USA Cikago

          Rajko Delibašić

          Foto ASS i Facebook

Nedavne objave