OVOG VIKENDA STARTUJE FUDBALSKI ŠAMPIONAT SRBIJE

Kolubara bez licence, liga ostaje sa 16 klubova

Nakon više od dva meseca pauze ovog vikenda startuje Mocart Super fudbalska liga Srbije. Neizvesnost oko kažnjavanja Kolubare uslovilo kašnjenje sa početkom.
Na  kraju su lazarevčani ostali bez licence i kažnjeni prebacivanjem u treću ligu a Super liga ostala sa 16 klubova.
Posle izvlačenja tamičarskih brojeva i utvrdjivanja rasporeda utakmica i  parova na  startu Crvena zvezda dočekuje Vojvodinu  a Partizan gostuje u Bačkoj Topoli ekipi TSC.
Večiti derbi u 9 kolu 27 septembra.

Ovogodišnji fudbalsko prvenstvo Srbije kasnilo ja sa planiranim početkom iz administrativnih razloga.
Naime čekala se odluka suda za sportsku arbitražu u Lozani tzv KASa a u vezi sa žalbom FK Kolubare iz Lazarevca  na kaznu odzimanja devet bodova od strane disciplinske komiije FSS  zbog dogovaranja rezultata u prošloj sezoni  što je automatski značilo i selidbu u niži rang takmičenja.
Odlukom KASa tj suda u Lozani odluka nije ukinuta samo je smanjena  kaznu pa je Kolubari oduzeto šest umesto devet bodova.
Medjutim disciplinska komsija FSS je nakon toga ponovo zasedala i ovog puta sa novim dokazima oduzela licencu za takmičenje Kolubari  zbog kršenja etičkih propisa i davanja lažnih podataka u postupku za licenciranje i istovremeno prebacilo  Kolubaru  u treći rang takmičenja tj srpsku ligu.
Komisija je konstativala  da su postojali elementi da je Kolubara učestvovala u nameštanju što ni KAS nije opovrgao  i donela odluku da se Kolubara kazni oduzimanjem licence za takmičenje
prebacivanjem u niži rang tj treću ligu čime je ovaj slučaj zatvoren i stvoreni uslovi da se uklone sve zavrzlame oko broja ekipa u Super ligi Srbije od jeseni kojih će konačno biti 16.

Istog dana nakon donošenja ovakve odluke zasedali su i takmičarci i potvrdilu ranije najavljenu odluku da prvenstvo počne  za vikend 29 jula.
Na osnovu rasporeda utakmica vremena i utvdjenih satnica  jesenji deo će  biti završen utakmicama 20 kola 16  decembra,proleće će početi 19 februara 2024, a regularni deo sezone pred pejof i plejaut  će biti okončan 14 aprila.
Plejof i plejaut bi počeli odmah nakon toga  i šampionat će se završiti 26 maja.
Finale kupa je 23 maja.

Na sastanku je  utvrdjeno vreme i raspored za sledeću sezonu u kojoj će se igrati 30 redovnih kola i sedam kola doigravanja u plejofu i plej autu posle kojih će se dobiti šampion i još četiri vodeće ekipe koje će učestvivati u evropskim takmičenjima u sezoni 2024/2025.
Najslabije plasirani na kraju prvenstva tj 15 i 16 klub će preći u Prvu lugu a na njihova mesta će doći dve najbolje ekipe iz tog ranga.
13 i 14 plasirana ekipa iz Super lige će se kroz baraž i dve utakmice istog sa 3 i 4 plasiranim timovima iz Prve lige boriti za opstanak odnosno za ulazak u najjaču srpsku fudbalsku ligu od sledeće sezone.
Voljom žreba parovi prvog kola šampionata koji će početi ovog vikenda su:

  • Crvena zvezda-Vojvodina
  • Napredak-ŽelezničarPančevo
  • Mladost-Radnik
  • Spartak-IMT
  • Voždovac-Javor
  • Novi Pazar-Radnički1923 KG
  • Čukarički-Radnički Niš
  • TSC-Partizan

Crvena zvezda kao šampion će u prva dva kola biti domaćin prvo Vojvodini a potom Napretku iz Kruševca dok će Partizan u prvom kolu gostovati  TSC u Bačkoj Topoli a u drugom  biti takodje gost Vojvodini u Novom sadu.
Večiti derbi Crvene zvezde i Partizana najveća utakmica srpskog fudbala igraće se u 9  kolu na stadionu Partizana  27 septembra dok je revanš istih klubova na proleće 2 marta u 24  kolu na stadionu Rajko Mitić.

Sve ekipe su pripreme za ovaj fudbalski šampionat počele u drugoj polovini juna i većina  je  doživela dosta kadrovskih promena,  kada su u pitanju i odlasci i dolasci igrača a kod pojedinih je bilo i promena trenera.
Aktuelni šampion Crvena zvezda
koja će od jeseni startovati direktno u ligi prvaka Evrope je možda najviše uradila na jačanju ekipe kako bi sa mnogo kvalitetnijim sastavom pokušala  da ostvari što bolje rezultate i na domaćoj sceni i u Evropi u takmičenju sa najboljim evropskim ekipama.
Iako je osvojila duplu krunu tj prvenstvo i kup rukovodstvo kluba se zahvalilo dosadasnjem treneru Milojeviću i na njegovo mesto dovelo ambicioznog izraelskog stručnjaka Baraka Bahara jer je procenjeno da Milojević nema kapaciteta za veća ostvarenja sa klubom u Evropi  za razliku od novog šefa struke.
Stime u vezi novi trener je pristupio velikoj  selekciji rostera pri čemu je dovedeno nekoliko novih igrača ali je mnogo veći broj onih koji su napustili crveno bele i prešli u nove klubove ili su još uvek u potrazi za novim sredinama a Zvezda na njih više ne računa.
Novi igrači u klubu su Žan Kraso  iz Sent etijena Francuska,Piter Olajnika iz češke Slavije, golman OmrinGlazer iz Makabija Izrael, Marko Stamenić,Kopenhagen,Danska, Degenek povratnik iz MLS SAD, mladi Uroš Kabić iz Vojvodine te povratnicii sa pozajmice u Čukaručkom Vladimur Lučić i golman Zoran Popović.

Za to vreme klub su napustili,golman Milan Borjan koji nije bio po volji novog trenera i prešao je na pozajmicu u slovački Slovan, napadač Pešić je otišao  u madjarskog prvaka Ferencvaroš, Radulović  u Vojvodinu, Stanić u TSC, Mituljikic u Radnučki 1923 Kragujevac, golman Gordić u IMT, Pankov u poljsku Legiju. Rakonjac u TSC, dok su Srnić, Gobeljić i Falko slobodni u izboru sredine,  i do sad nusu prešli  ni u jedan klub  ali se na njih više ne računa.
Može se reći da su pojačanja u dosad odigranim pripremnim utakmicama opravdali očekivanja i da su se vrlo dobro  uklopili u novi sustem igre trenera Baraka.
Novi način  igre i potenciranje  trenera Bahara na istom sa novim ulogama pojedincima  se pokazao kao nesto vrlo dobro i  produktivno.
Visok  presing po celom terenu dobro i uspešno pokrivanje svakog igrača sa brzim prenosom lopte i stim u vezi  kontranaoadima je ono što su crveno beli radili vrlo uspešno  na pripremama  o čemu  govore i sve pobede u utakmicama provere i tempiranja forme pred prvenstvo  i ubedljivo osvojeno prvo mesto na turniru u Sankt Peterburgu u Rusiji u organizaciji domaćeg Zenita.

Zbog svega rečenog crveno beli i u ovaj šampionat ulaze kao najveći favoriti za oba trofeja ali iz kluba naglašavaju da su ove godine mnogo vise okrenuti Evropi sa  željom da sa timom za koje svi tvrde da nije bio odavno bolji naprave neki bolji i značajniji rezultat.

Najveći protivnik i rival crveno belih Partizan prolazi kroz jedan turbulentni period koji traje već duže vreme.
Kriza u tom smislu je uslovila da klub prvi put posle 1989 godine bude plasiran ispod druge pozicije a četvrto mesto na kraju je daleko od ambicija kluba i želje velikog broja navijača.
Taj plasman uslovio je i lošiji položaj u Evropi pa će Partizan morati u treće kolo kvalifikacija za ligu konferencije UEFa što će biti ne baš lak put za razliku od TSC i Čukaričkog koji kao bolje plasirani u prošlom prvenstvu imaju zagarantovano mesto u ligi Evrope odnosno ligi konferencije.

Partizan je doživeo dosta kadrovskih promena jer su otišli najbolji strelac Rikardo Gomeš, zatim kapiten Urioševic, standardni štoper Vujačić, potom stranci Andrade, Traore i Kolorado dok se jedan od najboljih igrača iz prošle sezone brzonogi Dijabate na veliko čudjenje ni dan  danas nije javio na pripreme, a prema  nekim nezvaničnim saznanjima ne želi da igra više u Partizanu zbog dugovanja kluba i nepoštovanja nekih dogovora od dolaska u klub. .
Mladi Jović jedan od najtalentovanijih iz partizanove omladinske  škole je zbog dugovanja kluba prema njemu tužio Partizan i on ne trenira već očekuje da dobije spor u vezi sa dugovanjima i pritom raskid ugovora na štetu kluba.
I dok je broj onih koji su napustili klub popriičan klub je shodno mogucnistima do danas doveo čak sedam novih igraca.
Levi bek Antić je došao iz Rusije, golman Aleksandar Jovanovic bivši reprezentativac Srbije sa Kipra, povratnik Šcekić iz Arabije, Nemanja Nikolić iz Vojvodine, Kanute i Severina iz Holandije i najnovije pojačanje špic Aldi Kalulu iz Francuske.
U kolikoj meru će svi ovi igrači biti pojačanja videćeno u vremmenu koje sledi ali stoji činjenica da su Rikardo Gomeš, Urošević, Vujačić i Dijabate  igrači koji više nisu u klubu bili i najbolji pojedinci prošle godine, pa je veliko pitanje mogu li pridošli nadomestiti njihov odlazak i može li Partizan biti bolji nego prethiodne sezone odnosno kolike su stvarno mogucnisti ovoga tima.
Pripremene utakmice nisu dale  neku veliku  nadu za nešto mnogo bolje ali videćemo.
Pored prvenstva Partizan će kao što je već rečeno igrati i od trećeg kola kvalufikacija lige konferencije u Evropi a protivnik ce biti pobednik duela letonskog RFS i ekipe Sabaha iz Azerbejdzana timova  koje ne bi trebalo da budu velika prepreka za prolaz  crno belih za četvrto poslednje kolo kvalifikacija za ligu konferencije.

I sve istale ekipe pre svih TSC kao aktuelni viceprvak i Čukaručki kao trećeplasirani u prošloj sezoni su osvežilu svoje ekipe novim igračima i pokušaće da ponove plasman iz prethodne sezone kada su bili stvarno uspešni ali i s druge strane da naprave neki pomak i u Evropi.
TSC će u plejofu lige prvaka sa staze pratilaca  igrati sa portugalskom Bragom 8/9 avgusta u Bragi a 15/16 revanš kao domaćini verovatno na stadionu Partizana jer u ovom momentu divan objekat i stadion u Bačkoj Topoli ne ispunjava uslove broja gledalaca i kapaciteta istog  jer ima  4500 mesta a propisi UEFa su minimum 8500.
U slučaju poraza u dva susreta sa Bragom ekipa TSCa ima zagarantovano mesto u ligi Evrope.

Čukaručki se vrlo dobro pripremao tokom leta za ono što klub očekuje na svim frontovima u nastupajućoj sezoni.
Za vreme boravka na Bledu odigrano je više utakmica i na svima su igrači trenera Kerkeza pokazali da prošlosezonski rezultati nisu bili slučajni i da će sa još većim ambicijama startovati  u novoj sezoni sa željom da u prvenstvu budu još bolji a u Evropi eventualno prodju prvog suparnika čije se ime još ne zna, i plasiraju se u ligu Evrope u suprotnom imaju obezbedjeno mesto u ligi konferencije.

I Vojvodina kao naš peti predstavnik u Evropi je iz grupe timova koji pretendiraju za vrh tabele uz gore pomenute i za poziciju koja i iduće godine garantuje evropsko takmičenje.
Vojvodina u okviru drugog kola kvalifikacija za ligu konferencije startuje ovog četvrtka  27.07 u Limasolu na Kipru protiv Apoela  a revanš je nedelju dana kasnije u Novom sadu.
Ukoliko prodje Apoel Vojvodinu očekuju dalje kvalifikacije u trećem i četvrtom kolu i jedan vrlo težaj put do grupne faze.
Ne treba  zaboraviti da svaki bod iz  svakog evropskog meča mnogo utiče na klupski i nacionalni koeficijenat itekako bitan za startne poziicije narednih godina za naše klubove koji budu plasirali u Evropi.
Svi ostali  klubovi sem ovih koji učestvuju u evropskim takmučenjima i koje možemo. smatrati velikim favoritima za  opet  za iste pozicije tj prvih pet mesta, i naredne sezone će se boriti za plasman u plejof i vrlo je teško predvideti snagu i jačinu ekipa u novoj sezoni pa i novajlija IMTa i Žeeznučara iz Pančeva.
Tek  ce prve utakmice prvenstva možda pokazati nešto više, gde je koji klub po kvalitetu, da li je neka ekipa mnogo bolja nego prošle i sa vecim ambicijama i obratno i da li će medju njima odmah na startu biti timova cija će sudbina biti da se bore za opstanak već od starta.
Očekujemo da će mo gledati bolji fudbal nego prošle godine što svi priželjkujemo,  da će biti neizvesnih i dobrih  utakmica i borbi za svaki bod za što bolje pozicije na tabeli i želja i nada da naši klubovi u Evropi prodju što dalje i osiguraju dobar plasman i time donesu dosta bodova za narednu sezonu na dobrobit njihovu i srpskog fudbala uopšte uključujuci i reprezentaciju.
Dakle nova sezona počinje od subote a ljubitelji fudbala istu sa nestrpljenjem isčekuju očekujući
kako je rečeno bolji fudbal i uživanje u ugri svojih  ljubimaca i fudbalu uopšte.

Za STV USA CIKAGO

Rajko Delibašić

Foto FSS i privatna arhiva

Nedavne objave