СРБИЈА ДОБИЛА ОРГАНАИЗАЦИЈУ МЕЂУНАРОДНЕ ИЗЛОЖБЕ “ЕКСПО”

БЕОГРАД ЦЕНТАР СВЕТА – 2027. ГОДИНЕ

После неизвесног и узбудљивог гласања у Паризу, 21. јуна о. г, Србија, тачније Беорад ће 2027. године бити отганизатор светски познате међународне специјализоване изложбе – ЕКСПО 2027! Право да организује ову изложбу Србија је добила после победе у жестокој коникууернцији са Шпанијом и њеним представником из Малаге. Противкандидат је била и Минесота из САД, град Сан Карлос де Барилоче из Аргентине и Пукет са Тајланда. Одлуку да Београд буде домаћин Експо 2027 је донео у Паризу Међународни биро за изложбе (БИЕ), а српски пројекат “Игра(ј) за човечанство  – спорт и музика за све” је добио највише гласова, од 154 представника земље БИЕ 81 их је гласало за Београд. Међународна изложба “Експо 2027” ће се одржати од 15. маја до 15. августа у Београду, рачуна се да ће од туризма и других активности Србија зарадити око три милијарде долара. Предпоставља се да ће Србију посетити око 3.000.000 гостију. На “Експо 2027” ће учествовати око 100 држава, као и бројне међународне организације, агенције и институције.

Гласању у Паризу присуствовала је српска делегација у  којој је била, госпођа Јелена Беговић, министарка науке , технолошког развоја и иновација у Влади Србије, која је за медије рекла да је добијањем “Еспо 2027” за Србију огроман успех, то је у исто време доказ колики  велики углед имамо у свету. У Конгресној дврани, у јужм париском предгтрађу Иси де Мулино, где се гласало  била је и гг. Наташа Марић, амбасадорка Србије у Француској.

Победу српској делегацији и Сдрбији је честитао и генерални секратар БИЕ, Димитри Керкенцес.

“Експо” и нови сајам, као и национални стадион од 50.000 места (многи предлажу да се назове “Србија”) градиће се у београдском предграђу, Батајници (Општина Сурчин), и биће између ауто-пута “Милош Велики” и нове обилазнице око Београда, која је недавно пуштена за саобраћај  у дужини од скоро 50 километара. За ову локацију кажу да је одлична јер омогућава долазак људи из свих крајева Србије. Укупна површина тог простора је 167 хектара, од тога ће “Еспо 2027” бити изграђен на 87 ха. Припремни радови на изградњи инфрастрктуре су у току. Кад суу питању приступни путеви пројектом је предвиђено да се изграде четири саобраћајнице са пет раскрсница у нивоу и једна петља. Путеви ће бити са четири коловозне траке од 3,5 матра, главне саораћајнице биће дужине 7,85 км. Дуж траке биће изграђени и пратећи објекти. Пројектом је предиђна изградња паркинг-простора, уредиће се и зелене површине око стадиона и новог сајма. Нема сумње, хотелијерство, угоситељство, национални аеродром и авио-превозник доживеће велику експанзију. То је шанса да се Србију сврста у најатрактивније и најнапредније државе Европе.

Не треба много трошити речи и напсати да је “Експо 2027” прјекат од националног значаја за Србију. Светска изложба која је трајала шест месеци и  одржана у Дубајиу, од октобра 2021. до марта 2022. г, на којој је учствоваала и Србија, је показала да је домаћин имао велику економску корист. За то време, Дубаји је, на пример, посетило око 24.000.000 гостију, међународни аеродром забележио је раст од 12,7 одсто, у односу на претходну годину, спољна трговинска размена је забележила пораст од 27 процената, 76,5 % компнија, које су биле на изложби је заблежило раст производње, а 73,5 их је склопило нове послове. Од “Експа 2027” у Београду очекују се слични економски и пословни резултати. Да би све било на високом нивоу и репрезентативно Београд нће наредних година нбити највеће градилиште у Европи.

Србија је често учествовала на овим изложбама и бележила добре резултате. То је у многоме и одлучивало да у јуну у Паризу добијемо међународну изложбу “Експо 2027”.  Неки чак тврде да је тас на ваги био што моментално Србија има двојицу најпознатијих и најбољих спортиста на свету, тенисара  Новака Ђоковића, најбољег играча са ракетом на свету свих времена и Николу Јокића, за кога се тврди да је један од најбољих, ако не и најбољи кошаркаш који је играо између два коша! Велику улогу је одиграо и новосадски “Егзит”, једад од најпознатијих музичких фестивала на свету.

Прва Светска изложба одржана је још у деветнаестом веку, 1851. г. Колико смо били напредни и познати, у време када многе државе садашње Европске уније ниису ни постојале, доказ је да је Србија већ 1885. г. у Антверпену (Белгија) први пут, као Краљевина, којом је владао краљ Милан Обреновић, учествовала заједно са САД, Француском, Немачком, Великом Британијом, Канадом, Аустријом, Турском, Шпанијом, Португалијом , Румунијом на Светској изложби. Тада павиљон Србије је био на 125 квадратних метара, са 302 излагача! Представници Србије били су веома успешни, освојили су чак 157 награда!

Како ће изгледати изложбени простор?

Изложбени простор имаће седам правоугаоних хала од 9.000 до 11.000 м2, у којима ће бити смештени главни интерни модули “Експо” павиљона. Зграда са једним улазом  налази ће се у центру, имаће главни, јавни. улаз и пратеће објекте, интерни и екстерни аудиторијум/конференцијске објекте, ВИП објекте и канцеларије за администрацију општег типа.

Осам главних објеката ће се налазити један поред другог дуж централног шеталишта. Планирана је ширина шеталишта од 40 м, и оно ће се ширити до 60 м како би се креирао централни трг испред главне улазне зграде.

Предвиђено је да шеталиште буде уређено зеленилом, кроз њега ће протицати водени канал, планирана су одморишта и поп-ап киосци, који ће олакшати кретање између хала.

Појединачне хале биће повезане ходником ширине 30 м са задње стране, што омогућава комуникацију између појединачних хала. Између хала и поред главног шеталишта налазиће се мањи интимнији спољашњи уређени тргови који обезбеђују пријатне, терасасте површине за понуду хране и пића.

Дуж централног шеталишта налазиће се пратећи објекти и садржаји на првом спрату (сале за састанке и сл.), који ће бити повезани мостовима преко централног шеталишта.

Све хале ће бити сервисиране са задње стране преко сервисног прстена, са малим складиштима и радионицама.

Кружни трг – Национални павиљон Републике Србије биће централна тачка и налази ће се на крају централног шеталишта.

У бочним просторима налазиће се главни тематски павиљони и други самостални међународни павиљони.

Биће уређена и наткривена кружна стаза која уоквирује главни павиљон и централно језеро непосредно испред централног амфитеатра на отвореном, где ће се одржавати читав низ спортских, музичких и забавних активности.

Планирани су одговарајући спољашњи уређени и прилагођени простори око кружне стазе, за организацију широког спектра активности и догађаја који ће даље усмеравати посетиоце у спољне павиљоне.

 

Текст припремио Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, Експо

Nedavne objave