ZAVRŠEN MEĐUNARODNI SAJAM AUTOMOBILA U BEOGRADU

Peugeot 408 i Opel Mokka Elektric automibili godine

Najstariji i vrlo reprezentativan 55 po redu beogradski sajam automobila  trajao je u periodu 22-28 03 i završen je juče pod kupolama i u organizaciji beogradskog sajma.

Ovaj istinski doživljaj za ljubitelje četvorotočkaša bio je pravi spektakl za sve potencijalne kupce i sve one znatiželjne koji prate novitete odnosno nove stvari u automobilskoj industriji.

Tradicionalni pratilac  automobilskih priredbi na beogradskom sajmu bio je ove gidine 15  Medjunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme “Motopassion” koji je održan u isto vreme na istom mestu.

Sajam je otvorio Goran Vesić ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije koji je izmedju ostalog rekao:

“toliko dugo čak 55 godina postojanja ovog sajma je za svaki respekt uz istovremenu konstataciju da je isti  iz godine u godinu sve bolji i sve  posećeniji. Sa aspekta proizvodnje prethona godina je bila vrlo izazovna za auto industriju  zbog  rata u Ukrajini, problema sa isporukama sa nabavkom delova za proizvodnju ali i svih promena koje se dešavaju sa samom auto industrijom. Radi se o najvećim promenama u istoriji auto industrije takvim da ćemo u narednih 15 godina imati potpuno  promenjene automobile i sve u vezi sa njima, većinom će oni biti električni ili hibridni. Sama ta cinjenica i te promene zahtevaju da se i država prilagodi i zato je za nas kao odgovorno ministarstvo veoma važno da obezbedimo usluge kako bi auto industrija nastavila da se razvija. Ministarstvo zaštite životne sredine sa svoje strane nastavlja sa subvencijama za elekromobile a od 1 januara ćemo nastaviti proces deregistracije. To su automobili koji će moći  da se preregistruju i da se kupe polovni automobili ne stariji od 2015 godine sa motorom Euro 6,jer u našoj zemlji ima oko 560000 automibila sa motorima “euro 1,2,3. Država mora da prati sve promene koje se dešavaju, zato ćemo ići sa, setom izmena pojedinih  zakona i nastojaćemo da naši putevi izgledaju drugačije. U naredne dve godine imaćemo solarne panele  na auto putevima koji će istovremeno biti i zaštita od buke i zagadjenja ” rekao je Vesić.

Na ovoj prodajnoj i izložbenoj manifestaciji okupili su se  uvoznici i distributeri svih svetskih automobilskih brendova, proizvidjači auto delova i opreme, predstavnici pratećih industrija,strukovnih organizacija, udruženja i raznih klubova.

U okviru istog sajma održavana je   izložbeno prodajna priredba, u okviru kojih je  domaćoj publici predstavljena kompletna ponuda vodećih svetskih proizvodjača automobila kroz jedinstvenu scenografiju sa unificiranim i jednoobraznim izložbenim prostorima opremljenim u režiji beogradskog sajma, uz aktivno učešće posetilaca, test vožnje, nagradne igre, zabavna i takmičarska dešavanja. Ovogidišnji DDOR BG CAR SHOW upotpunjen je i sa izložbom prateće industrije delova i opreme kao i garažno sevisne opreme.

Prema OICA krovne medjunarodne organizacije proizvodjača motornih vozila Sajam automobila u Beogradu je jedan od 12 najvećih  ovogodišnjih automobilskih sajmova u svetu.

Pred posetiocima su se našli sve ponude i svi  vidovi drumske  automobilske i prateće industrije, lakih dostavnih vozila i garažno servisne opreme ali i ponude banaka, lizing kompanija i osuguravajućih društava. Svi svetski proizvidjači predstavili su ponudu novih električnih i hibrudnih plug-in  modela sa konvencionalnim pogonima najnovije generacije.

Ono što treba napomenuti je da, se sajam održao u uslovima smanjenog komercijalnog efektabez naglaska na  sajamske popuste i velikim lagerom vozila za brzu isporuku što je zavisilo od pojedinačnog brenda i posebnih uslova sobzirom na raspoloživiost i  fleksibilnost.

Izlagači u sektoru prateće automobilske industrije, garažno servisne opreme i rezervnih delova imali su posebne promocije  na svojim štandovima kako standardne i univerzalne opreme tako i kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, značajni izbor punjača za električna vozila te solarnih modula za primenu u auto industriji i druge odgovarajuće strukture.

Na Beogrdskom sajmu je kao deo pratećeg programa Salona automobila proglašen pobednik izbora  za “Automobil godine 2023”.

Odlukom žirija kojem je predsedavao Vladica Šljivić odlučeno je da ovu titulu ponese Peugeot 408 a titulu najboljeg eko-automobila pripala je modelu Opel Mokka Elektric.

Peugeot 408 je nova limuzina C segmenta koja nudi novi oblik karoserije koji do sada nije vidjen u Peugeot seriji. Upečatljiv dizajn novog Peugeota 408 karakteriše dinamičan i inspirativan Fastback stav.

Moderna elegancija izdvaja ga od ostalih i dolazi sa verzijama sa Plug-in Hybridnim pogonom i sa, Puretech benzinskim mototom od 130 KS. U planu je da, se ovaj model proširi u potpuno električnoj varijanti.

Opel Mokka Elektric je najprodavanije vozilo B-SUV segmenta u Nemačkoj i nosilac titule Golden Steering Wheel 2022 .Ovaj model će takodje biti dostupan sa većom baterijom i većom snagom u budućnosti. Medjutim i ovako Mokka Elektric pruža posebno zadovoljstvo u vožnji.

Ovogodišnja nagrada za najboljeg PR menadžera pripala je Ivani Randjelović iz kompanije Keos d. o.o.

Kao i svi prethodni ni ovaj sajam nije mogao da prodje bez atrakcija svojstvenim ovakvim manifestacijama  pa je i izbor Miss 55 Salona automobila i 15 Motopassiona jedna od najinteresantnijih i najdugovečnjjih u tom smislu.

Žiri je imao težak zadatak da medju 40 prijavljenih hostesa koje su tokom trajanja Sajma ukrašavale štandive izlagača i izložene automobile i motocikle izabere one tri najlepše.

Od 10 njih koje su ušli u uži izbor  titulu Miss Salona automobila i Motopassiona osvojila je Katarina Filipović koja je krasila štand Opela.

Prva pratilja je  Sara Stefanović sa štanda Suzukija a druga pratilja je Danica Petrović takodje sa štanda Opela

 

Za STV:  Rajko Delibašić

foto: SAJAM I LIČNA ARHIVA

Nedavne objave