FINALE KOŠARKAŠKOG KUPA SRBIJE ZA ŽENE :: MILAN CIGA VASOJEVIĆ

Zvezdin novi trofej

U finalu kupa za košarkašice koji nosi ime proslavljenog trenera Milana Cige Vasojevića  igranom u niškoj dvorani “Čair” crveno  bele trijumfovale protiv ekipe  Art basketa dok su u polufinalu posle neočekivano neizvesne završnice bile bolje od Kraljeva.

Marija Avlijaš iz ekipe Art basketa najbolji strelac finala sa 18 poena a Čelzi Hal iz Crvene zvezde MVP turnira sa 24 indeksna poena.

Medalje finalistima predao Zlatko Bolić sekretar KSS a pehar kapitenu pobedničke ekipe je uručio  Predrag Danilović predsednik KSS.

Po tradiciji zadnjih godina finalni turnir kupa kada  je u pitanju i muška i ženska košarka se održava u Nišu. Posle muškog finala prošlog meseca i pobede Crvene zvezde prethodna dva dana je održan i završni turnir kupa i u ženskoj konkurenciji u kojem su se našla četiri najbolja srpska tima, Crvena zvezda, Partizan, Art basket svi iz Beograda i ekipa Kraljeva iz istoimenog mesta.

Prema očekivanjima i na osnovu po mnogim ubedljivog kvaliteta u odnosu na protivnike Crvena zvezda je iz takmičenja izašla kao pobednik i osvajač kupa drugi put uzastopce a 15 put u svojoj istoriji.

Ali krenimo redom.

Voljom žreba u prvom polufinalu su se sastali Partizan i  mlada i poletna ekipa Art basketa  koja je ne tako davno osnovana a danas je medju najboljim srpskim ekipama o čemu i govori činjenica da je posle regularnog dela prvenstva pred plejof koji će početi iduće nedelje zauzela treće mesto.

Utakmica ove dve ekipe je donela dosta nezvesnosti i promene rezultata u toku meča da bi u završnici mlade igračice Art basketa bile bolje koncentrisanije, preciznije i time uspevaju da  ostvare veliku i dosta visoku  pobedu  92:76 nad renomiranim suparnikom i postanu prvi finalista kupa.

U drugom polufinalu možda i finalu pre finala sastale su se dve trenutno najbolje ekipe u Srbiji Crvena zvezda i Kraljevo.

O njihovom kvalitetu govori i činjenica da su do pred sam kraj prvenstva Super lige Srbije posle ubedljivih igara u odnosu na suparnike  vodile  borbu za prvu poziciju pred plejof u kome će ipak Zvezda biti u prednosti i startovati sa pol pozicije.

Crveno bele su bolje otvorile utakmicu bile u stalnom vodjstvu  da bi početkom drugog poluvremena bilo 10 razlike a na sedam minuta pre kraja čak 17 poena viška.

Ali  u tim momentima visokoga vodjstva  kao da su zvezdine igračice  pomislile da je utakmuca gotova pa su u nastavku igrale opuštenije i bez realizacije čitavih sedam minuta što kraljevčanke koriste i pre svega zahvaljujući svojim najboljim igračicama  Gobeljić i  Brajković i serijom poena  dolaze do minusa od samo četiri poena 57:61 na dva minuta pre kraja  i pritom imaju još dva puta loptu za smanjenje rezultata na jedan posed protivnika.

Medjutim igračice koje su upravo bile tvorci preokreta u odsudnim momentima greše a na drugoj strani Katanić je  minut pre kraja iznudila dva bacanja i oba pogodila a potom i Čolić poentira sa ivice reketa i bilo je to dovoljno za veliku pobedu devojaka  trenera Vukovića koja im je donela plasman u veliko finale i susret sa već pomenutim Art basketom ekipom koja je uz Kraljevo bila jedina koja je Crvenoj zvezdi nanela poraz u regularnom delu prvenstva.

Dakle posle odigranih polufinalnih utakmica sledilo je i finale pobednika  polufinalnih mečeva  u kome je Crvena zvezda ušla kao apsolutni favorit kako zbog  kvaliteta ekipe i rejtinga u ovom momentu tako i zbog rutine igranja većih utakmica u odnosu na  protivnika.

I Crvena zvdzda kao i njen protivnik u finalu ekipa  Art basketa su sastavljene od mladih igračica sa napomenom da Zvezda  u svom rosteru  ima veliki broj  iskusnijih po stažu ali ne i po godinama.

To i iz razloga što  su crveno bele ove godine učestvovale i u evropskim takmičenjima u kome su se predstavile u dosta dobrom izdanju i stekle dragocena iskustva u utakmicama  kvalifikacija za ligu šampiona sa mnogo kvalitetnijim  i najboljim evropskim ekipama a uzimajući u obzir  sve to bilo je više  nego očigledno da su crveno bele izraziti favoriti finala a ekipa Art basketa u tom smislu autsajder.

Sve se to obistinilo u toku samog finala u kome su crveno bele bile dominantne tokom celog meča i u stalnom vodjstvu od samog početka tako da praktično pobeda nije dolazila u pitanje nijednog momenta.

Na kraju i rezultat od 77:55 (39:23) dovoljno govori o odnosu snaga i više nego zasluženoj pobedi koja je omogućila devojkama u crveno belim dresovima da drugi put uzastopce odnosno 15 put ukupno ukrase vitrine kluba sa Malog kalemegdana trofejom najmasovnijeg klupskog takmičenja kada su u pitanju ženske košarkaške ekipe.

Najbolji strelac finalne utakmice je bila  košarkašica Art basketa Marija Avlijaš sa 18 poena sa napomenom da je ista ustvari igračica C. Zvezde na pozajmici u klubu za koji sad nastupa.

Nagradu istoj je dodelila bivša igračica Zorica Tadić.

Za MVP igračicu finala izabrana je košarkašica Crvene Zvezde Čelzi Hal sa 24 indeksna poena a priznanje joj je dodelio nekadašnji trener Viner Brokera Dragoslav Petković.

Vaučer istoj igračici za produženi vikend u hotelu “Stara planina” dodelila je Irena Jelić iz kompanije Sterling, partnera KSS.

Zlatne medalje košarkašicama Crvene zvezde dodelili su generalni sekretar KSS Zlatko Bolić i Boris Vasojević sin legendarnog trenera Milana Cige  Vasojevića po kome i ovaj finalni turnir nosi ime.

Manji pehar u trajno vlasništvo kapitenu Crvene zvezde Neveni Naumčev uručio je Boris Vasojević a veliki prelazni pehar Naumčevoj  je uručio  predsednik KSS Predrag Danilović sa kojim je uz ostale svečanosti koje prate ovakva  finala i izlive radosti pobednika završeno ovogodišnji finale kupa za košarkašice.

Pored seniorske u Nišu je održan i mini kup u konkurencjji pionirki.

Pionirska selekcija KKŽ Crvena zvezda  osvojila je isti pobedom u finalu takodje kao i  seniorke  nad Art Basketom 67:37 dok su u polufinaku bile bolje od Kraljeva 84:57.

MVP finala je proglašena pionirka Crvene zvezde Anja Petković sa 24 indeksna poena dok je najbolji strelac Kristina Novaković sa 15 poena iz istog kluba.

Priznanja i nagrade najboljim je  uručila Marija Stojačić bivša košarkašica Studenta iz Niša a pehar pobedniku mini kupa i medaje finalistima su uručili Milan Tir i Milena Vukićević.

 

Na kraju i tehnički podaci završnice finalne serije kupa Milan Ciga Vasojevuć za žene u seniorskoj konkurenciji za 2022/2023 godinu:

 

                                                                            Polufinale:

  1. ART BASKET- PARTIZAN  92:76
  2.      C. ZVEZDA – KRALJEVO.   64:57

 

                                                                               FINALE :

                                                       CRVENA ZVEZDA – ART BASKET  77:55      

                                                                   23:15,16:8,25:17,13:15

 

Igrano u Nišu u dvorani Čair. Gledalaca 1000.Sudije :Smiljanić, Ivanović i Jovičin.

CRVENA ZVEZDA:

Naumčev 4,Hal 17,Čorto 2,Bogićević 8,Zečević 2,Katanić 7,Dacić,Nedeljković,Jevtović, Bojović 17,Jakovina 13 i Čolić 8

ART BASKET:

Vasiljević, Vesić, Talijan 3, Vučković13,Tripković,Arandjelović,Avlijaš 18,Mitrović 7

,Jovanović,Samardžić 1,Djukić i Rosić 13.

 

                                                                                                    Za STV USA ČIKAGO

                                                                                                         Rajko Delibašić

                                                                                                              Foto KSS

 

Nedavne objave