ZAVRŠEN SVETSKI ŠAMPIONAT RUKOMETAŠA

Danska šampion, Srbija manje od očekivanog na 11 poziciji.

Finale Danska – Francuska 34:29 (16:15)

U meču za treće mesto Španci bolji od Švedjana 39:36 (18:22).

Srbija će zbog te 11 pozicije na kraju plasman na Olimpiskim igrama morati da traži preko Evropskog prvenstva koje će se održati 2024 godine u Nemačkoj.

28 po redu svetsko prvenstvo 11-29 01 2023 igrano u Poljskoj (Katovice,Krakov,Plock i Gdanjsk) i Švedskoj (Geteborg, Malme, Jenčeping, Kristijanstad i Stokholm) nakon učešća 32 reprezentacije završeno je sinoć u Stokholmu u Tele 2 Areni finalnom utakmicom Francuske i Danske kao reprizom olimpiskog finala iz Tokija.

Danci su bili bolji i okitili se pobedom koji su na taj nacin treći put uzastopce postali svetski šampioni.

Bio je to duel olimpiskog šampiona iz Tokija Francuske i aktuelnog svetskog šampiona Danske u kojem su se Danci na neki način osvetili trikolarima za poraz u Tokiju i posle veličanstvenog finala ponovo se popeli na tron svetskog vladara u rukometu.

Nakon preliminarne runde uz učešće 32 reprezentacije i utakmica u osam grupa po četiri tima ,najbolje tri reprezentacije iz grupa su se plasirale u glavnu rundu gde su se ukrštale sa najboljih tri iz drugih grupa prema već utvrdjenom kosturu i prenošenjem bodova sa ekipama koje su prošle dalje.

Formirane su sada četiri grupe po šest timova u kojima su uz prenos bodova iz grupe igrale još tri utakmice posle kojih su najbolje dve iz svake od četiri grupe išli dalje u 1/4 finala i dalje eliminacijom u nokaut sistemu igralI sve do kraja tj do finala.

Reprezentacija Srbije je pod vodjstvom novog selektora španca Tonija Djirone sa dosta optimizma došla na ovaj šampionat sa željom da se pokaže u nekom novom boljem svetlu posle duže vremena i lošijih rezultata i neuspeha na velikim takmicenjima zadnjih desetak godina.

Očekivanja u tom smislu su bila utoliko veća što je naša ekipa dosta lako izborila vizu za ovaj šampionat kao i učešće na narednom evropskom prvenstvu uz neke nove igrače koje je forsirao selektor Djirona.

Reprezentacija je posle duže vremena delovala kao tim i sa dosta dobrom organizacijom i kvalitetom igre koja je davala realne nade za bolji plasman i rezultate na samom mundijalu.

Pokazale su to i pripremne utakmice pred samo prvenstvo pre svih dve utakmice sa aktuelnim evropskim šampionima Švedjanima na njihovom terenu kada je jedna utakmica izgubljena u zadnjim trenucima 34:33 a druga dosta lako dobijena (32:30).

Ali kao i bezbroj puta do sada kada su u pitanju naše selekcije šamionat nije doneo ono što smo očekivali čak naprotiv možda je na neki način i razočaranje jer na kraju osvojeno 11 mesto ne može zadovoljiti iole bilo koga ko prati rukomet i kretanja u ovom sportu pa i onih koji žele da gledaju orlove u bilo kojem takmičenju i navijaju normalno za njih.

Ali kada je naša selekcija u pitanju krenimo redom. Sam početak i start prvenstva doneo je dosta laku i očekivanu pobedu nad selekcijom Alžira (36:27),koja je bila dobar uvod za narednu i možda ključnu utakmicu u grupi sa Nemačkom.

A na njoj se pokazalo da su Nemci još uvek prejaki za nas.

U utakmici u kojoj je protivnik vodio od početka do kraja rezultat od 34:33 u korist Nemačke je ispao na kraju i dobar ali ostaje konststacija da se videla razlika u kvalitetu i načinu igre savremenog rukometa u kojem smo mi ipak u zaostatku sa protivnikom.

Posle ovog poraza ostao je susret sa selekcijom Katara vrlo važnim jer se pobedom prenosilo dva boda obzirom da je ista ekipa pre zadnjeg kola takodje obezbedila prolaz dalje.

Na ovoj utakmici naša reprezentacija je samo u početku urakmice imala problema sa protivnikom iz ove egzotične zemlje da bi kako je ista odmicala bivala sve konkretnija efikasnija i uz solidnu igru utakmicu rešava u našu korist 34:24.

Ovom pobedom smo zajedno sa Nemačkom i pomenutim Katarom prošli u drugu rundu u grupu u kojoj smo se ukrštali sa Norveškom,Argentinom i Holandijom.

Već na startu grupe sledio je odlučujući susret za prolaz u nokaut fazu sa odličnim Norvežanima.

Srbija je meč počel vrlo doibro pa pa je čak u toku prvog poluvremena čitavo vreme vodila da bi isto završila u svoju korist 17:14.

I početak drugog poluvremena je bio odličan dolazimo i do pet golova prednisti u odnosu na protivnika (20:15) ali onda ekipa kao da se uplašila velikog vodjstva i još veće pobede.

Odjednom dolazi do neverovatnog pada u igri,protivnik preuzima inicijativu potpuno dominira terenom naši igrači prave grešku za greškom promašuju zicere i Norvežani prave seriju golova i na kraju sasvim zasluženo slave sa 31;28.

Taj poraz nam je praktično zatvorio vrata prolaska u nokaut fazu jer su Nemačka i Norveška nakon pobeda u susretima sa Srbijom i ostalim u grupi dosta lako nastavili dalje takmičenje u 1/4 finala.

Posle poraza od Norvežana Srbija je odigrala još dve utakmice u novoj grupi sa pobedama u susretu sa Argentinom (28:22),i Holandijom (32:39),ali bodovi u tim susretima su u krajnjem zbiru donele samo 11 mesto u redosledu šampionata što nije bilo dovoljno da se izbori plasman na naredne Olimpiske igre u Francuskoj.

Zbog toga će se viza za isto takmičenje morati tražiti preko evropskog prvenstva u Nemačkoj,a Srbija je ovim mečevima tj zadnjim sa Holandijom završila svetsko prvenstvo na kojem su ambicije bile mnogo veće od plasmana na 11 mestu.

Četiri pobede i dva poraza su doprinele da ne ostvarimo planirano i na neki način po mnogima doživimo neuspeh,mada se mora reći da se na samom šampionatu kroz šest odigranih utakmica video iskorak u odnosu na igre i kvalitet istih zadnjih godina.

Srbija je završila šampionat i vratila se kući a najboljih osam reprezentacija po dve iz svake grupe su nastavili dalje takmičenje u nokaut fazu utakmicama četvrt finala i dalje rezultatima:

1/4 finala :

  1. Danska – Madjarska. 40:23
  2. Norveška – Španija. 34:35
  3. Švedska – Egipat. 26:22
  4. Francuska – Nemačka. 35:28

 

Posle ovih utakmica pobednici su igrali u polufinalu a pobedjeni za pasman od 5-8 mesta gde su ostvareni rezultati:

Za peto mesto u Stokholmu:

Nemačka – Norveška. 28:24

Za sedmo mesto u Stokholmu:

Egipat – Madjarska. 36:35

 

Polufinale u Gdanjsku:

Španija – Danska 23:26

Polufinale u Stokholmu:

Francuska –  Švedska 31:26

 

Nakon polufinalnih utakmica sledile su borbe za plasman i medalje :

Za treće mesto u Stokholmu,

Španija -Švedska. 39:36

I nakon toga veliko finale  takodje u Stokholmu :

                                               Danska – Francuska   34:29 (16:15)

Igrano u velikoj dvorani Tele 2 Arene u Stokholmu.Gledalaca 23050.Sudije Načevski i Nikolov -Severna Makedonija.Sedmerci Danska 1(1),Francuska 7(5).Isključenja Francuska 6, Danska 8 minuta,

Danska :Landin (8 odbrana,dva sedmerca),Kirkeloke 2,M.Landin,Jakobsen 1,Lauge 10,Saugstrup 2,Gidsel 6,Meler(3 odbrane),Melgad,Mensah 2,Hansen1,Jorgensen,Plog,Holm,Hald 1 i Pitlik 9.

Francuska: Len 2,Remili 6,Lagard 1,Prandi 3,Ričardson 4(4),Mem 5, Turna 3,Žetar (4 odbrane),N.Karabatić,Mae 1,Grebij ,L.Karabatić,Fabegas 1,Port,Nan 1, Desnone (3 odbrane).

 

Posle ove utakmice konstatacija da je vidjeno jedno spektakularno finale u kojoj su Danci zasluženo slavili i okitili se titulom planetarnog šampiona.

Olimpiski šampioni Francuzi sa velikim brojem najboljih svetskih igrača nisu odoleli pobedniku koji je čitavo vreme vodio i da su pritom samo dva puta uspeli da izjednače.

Veliki uspeh Danci su proslavili zajedno sa velikim brojem svojih sunarodnika na tribinama Tele 2 Arene u Stokholmu a podelama medalja i proglašenjem najbolje postave i pojedinaca i uručenjem pehara svetskom šampionu uz himnu pobednika zavšena je ova 28 po redu planetarna smotra najboljih rukometnih svetskih reprezentacija.

Za najboljeg igrača MVP šampionata ujedno i najboljeg strelca sa 60 golova proglašen je Matijas Gidsel iz Danske dok je najbolji mladi igrač Juri Knor iz Nemačke.

Idealna sedmorka;

Golman:Andreas Volf (Nemačka)

Levo krilo:Anhel Fernandes(Španija),

Levi bek :Sinom Pitlik(Danska),

Srednji bek:Nedim Remili(Francuska),

Desni bek :Aleks Dušebajev (Španija)

Pivot:Ludovik Fabregas(Španija),

Desno krilo:Niklos Edbeg (Švedska).

 

Na kraju izveštaja i konačan redosled ekipa nakon poslednje finalne utakmice i završetka svetskog rukometnog prvenstva koje su zajednički organizovale Švedska i Poljska u navedenim gradovima.

 

1.Danska

2.Francuska

3,Španija

4.Švedska

5.Nemačka

6.Norveška

7.Egipat

8.Madjarska

9.Hrvatska

10.Slovenija

11.Srbija

12.Island

13.Portugalija

14.Holandija

15.Poljska

16.Bahrein

17.Brazil

18.Crna gora

19.Argentina

20.SAD

21.Belgija

22.Katar

23.Z.Ostrva

24.Iran

25.Tunis

26.Čile

27.S.Makedonija

28.J.Koreja

29.S.Arabija

30.Maroko

31.Alžir

32.Urugvaj

 

 

                                                                                                         Za SRPSKU TELEVIZIJU USA

                                                                                                        Rajko Delibašić

                                                                                                        Foto: RSS

Nedavne objave