“MISIJA HALIJARD” SINOĆ PREMIJERNO IZVEDENA U ČIKAGU

Najveća misija spasavanju savezničkih pilota u drugom svetskom ratu dogodila se 1944 godine. Tada je iz Srbije spašeno oko 500 američkih i savezničkih pilota a u tome su učestvovali srpski narod i Jugoslovenska vojska pod komandom Draže Mihajlovića.  Misija je obavljena u tajnosti i o njoj se gotovo ništa nije znalo do nedavno.

Prva inicijativa za predstavu potekla je od Halijard Misija fondacije i Ranka Ristića koji su ponudili Srpskom pozorištu Čikago ovu temu . Nakon šest meseci rada i spremanja predstava Halijadr Misija po tekstu i u režiji Milana Andrijanića sinoć je premijerno izvedena u Čikagu a igrali su je glumci Srpskog pozorišta Čikago.  Veliki zasluženi aplauz pubike potvrdio je na kraju predstave da su glumci odradili odličan posao. Uloge su tumačili Nenad Jelača koji je igrao Dražu Mihajlovića, Vlatko Ždrale, Milenko Šišarica, Marko  Lazić, Obrad Ilić, Branko Aleksić, Svetlana Aleksić, Mina Mihajlović, Nikolina Burilo, Boris Simeunović, Micah Epps, Milan Đuričić i  Eric Schweitzer.

Priča počinje kada nemci obaraju američki avion a pilot koji je preživeo dospe u seosku porodicu gde ga srdačno dočekuju domaćin, njegova žena i ćerka. Njega i ostale savezničke pilote skrivaju i čuvaju meštani sve do njohove evakuacije u Italiju a zatim u SAD.

PREDSTAVA MISIJA HALIJARD – VIDEO

HALYARD MISSION - misija spasavanja 500 savezničkih pilota - premijera u Čikagu

FOTO GALERIJA 

Autor-foto-video : Srpska Televizija USA

Nedavne objave