KARATE ŠAMPIONI I PRVACI SVETA TRENIRAJU SRPSKU DECU U ČIKAGU

KARATE KLUB “DOJO” MESTO KOJE PRAVI NOVE ŠAMPIONE A SAGRDIO GA JE SRBIN

Ova drevna borilačka veština spojila je nekoliko američkih i srpskih karate instruktora i šampiona koji danas zajedno treniraju decu u karate klubu “Dojo” u Glenview-u. Sensei i vlasnik karate kluba Jeff Kohn priseća se davnih dana i svog velikog prijatelja Radenka Krajišnika koji mu je pomogao da sagradi jedan od najlepših karate klubova u zemlji u kome danas trenira preko četrdesetoro dece iz srpske zajednice u Čikagu i okolini. Džef kaže da je pre dvadeset godina na mestu gde je današnji “Dojo” bio magacin koji je Radenko danonocnim radom za četiri nedelje renovirao i pretvorio u karate klub na koji su obojica veoma ponosni.

U Džefovom timu danas su trojica srpskih profesionalnih karatista. Dejan Umičević, svetski i evropski šampion u karateu od nedavno se pridružio Džefovom timu gde radi kao instruktor. Predrag Obradović ,nosilac mnogih medalja i titula u karateu i profesor fizičkog,  doselio se u Čikago pre više od 30 godina gde je nastavio sa karate i sportskom karijerom. I čačanin Uroš Kaličanin, profesionalni karatista, osvajač brojnih medalja i profesor fizičkog u školi Sveti Sava u Čikagu. Nedavno je pri crkvi Svetog Nikole u Brukfildu otvorena škola karatea pa je Uroš i tamo angažovan kao instruktor.

Karate klub “Dojo” napravio je mnoge američke pa i svetske šampione u karateu i dodelio brojne crne pojaseve. Klub nudi nekoliko programa za decu i odrasle kao što su Shotokan Karate, “Karate Can Do” za decu ometenu u razvoju , zatim “Kids and Teens” program koji uključuje treniranje i sticanje discipline, samopouzdanja, društvene veštine i program karate treninga za odrasle. Sensei Džef, Dejan, Peđa, Uroš, Adam i ostali članovi tima rade veoma temeljno i profesionalno a nadamo se da će se među njihovim učenicima naći i neki novi svetski šampioni u karateu.

Menadžerka karate kluba “Dojo” i izvršni direktor “Karate Can Do” fondacije Sasha Gerritson kaže da je ovde druga najveća populacija srpskog karatea i ljudi izvan Srbije i da je veoma ponosna što sarađuje sa srpskom zajednicom. Ona je i predsednik Panamerican Karate Federation i puno putuje po svetu , pomaže karatistima i promoviše “Dojo” klub.

Kako teku treninzi dece, šta kažu instruktori, roditelji i deca a i kakva su iskustva onih koji su prošli karate školu “Dojo” pogledajte u emisiji Sačuvajmo Identitet na linku OVDE

Sačuvajmo Identitet - Od dečijih treninga do svetskih šampiona, karate škola u Čikagu, epizoda 3

Više o karate klubu Dojo možete saznati na websajtu www.north-shore-dojo.com

FOTO GALERIJA

Autor: Srpska Televizija USA

Foto, video : Srpska Televizija USA,Culture i DigitalPhotos.us

Nedavne objave