ODJECI POSLE PRVE UTAKMICE NA MUNDIJALU U KATARU

ORLOVI ISPOD OČEKIVANOG NIVOA, SRBIJA – BRAZIL  0:2

U jednoj od najslabijih  utakmica pod vodjstvom selektora Dragana Stojkovića Srbija zasluženo poražena na startu Mundijala u Kataru. Sva pažnja se usmerava na naredne dve utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom u kojima se pobedama traži prolaz iz grupne faze i plasman u osminu finala.

football Serbia vs Brazil FIFA World Cup 2022 stadium Lusail, Doha,Qatar 20.11.2022 Foto: Marko Metlas
FOOTBALL, SERBIA, BRAZIL, WORLD CUP, QATAR 2022

Dugo čekani start šampionata  sveta u Kataru i utakmicu sa Brazilom koju je sa velikom dozom optimizma i nadanja očekivala srpska nacija neslavno je završen. Možda ne toliko zbog samog rezultata koliko zbog slabe i neubedljive igre, bez obzira što je protivnik bio petostruki svetski prvak i uvek jedan od favorita svakog Mundijala ma gde i kada se on održavao, selekcija Brazila.

Na kraju poraz od 2:0 moze biti i dobar na osnovu svega vidjenog i činjenice da je Brazil bio ubedljivo bolji u svim segmentima igre. Ako uzmemo  u obzir činjenicu da nismo šutnuli ni jednom na gol protivnika niti stvorili iole ozbiljniju šansu, za razliku od Brazila koji je imao posed lopte 61% ukupno šuteva prema golu 19 u okvir gola 7 od čega i dve stative i potpunu dominaciju skoro tokom celog meča krajnji ishod je mogao biti i još porazniji po nas.

Iako su i selektor Dragan Stojković i igrači pre utakmice nagoveštavali hrabru i odvažnu igru bez respekta prema  veličini protivnika i njihovim fudbalskim kvalitetima od toga skoro da nismo videli ništa. Samo u početku  utakmice tj. njenom prvom delu smo izgledali organizovano sa dobrom postavkom odbrane i mogućnošcu da eventualno nekim kontranapadom zapretimo protivniku preko usamljenog i u napadu naše velike uzdanice Aleksandra Mitrovića. Medjutim kako je vreme odmicalo to je izgledalo sve neubedljivije da bi uz neku dozu sreće prvo poluvreme okončali bez golova uz nadu da će nastavak igre biti bolji u svakom pogledu. Ali to je bila samo nada jer smo tek u nastavku izgledali onako kako smo najmanje želeli.

Bledi neubedljivi i spori bez tečnih akcija,bez pravih i tačnih pasova bez iole organizovane  igre i šansi prepustivši tako potpunu inicijativu protivniku koji to koristi postiže dva gola i uz još niz propuštenih šansi uz dva pogodjena okvira gola na kraju zasluženo dolazi do pobede 2:0 golovima Ričairsona u 62 i 73 minuti od kojih je ovaj drugi bio pravo majstorstvo makazicama sa desetak metara.

fudbaler reprezentacije Srbije na utakmici FIFA Svetskog prvenstva 2022 protiv Brazila na stadionu Lusail, Doha, 20.11.2022. godine Foto: Marko Metlas
Fudbal, Srbija, Brazil, FIFA Svetsko prvenstvo 2022, Katar

Ovaj poraz našoj reprezentaciji nameće imperativ pobede u naredna dva kola protiv Kameruna 28 novembra  i Švajcarske  2 decembra ukoliko želimo prolaz u dalju deo takmičenja tzv nokaut fazu. Velika su bila očekivanja  svih nas ne samo na ovom meču već na sampionatu uopšte ali se posle ove utakmice postavlja pitanje koliko su ona  bila realna i opravdana.

Da li to bio samo trenutak slabosti naših igrača i ekipe komplet da li je bilo straha i previše respekta prema velikom  protivniku  tek naši igrači nisu opravdali ono što je od njih očekivano podbacili su na svim nivoima. Sem golmana Vanje Milinković  Savića i donekle Milenkovića i Pavlovića svi ostali su bili ispod proseka vrlo bledi i nebedljivi i ispod svog renomea i kvaliteta koji poseduju. To se posebno odnosi na one nosioce   igre kapitena Tadića i kreatora  igre Sergeja Milinkovića Savića ali i svi ostali nisu bili bolji čak naprotiv.

Ostaje i pitanje da li je i postavka selektora  Stojkovića bila najsrećnija sa jednim špicem ovog puta Mitrovićem dok je Vlahović ostao na klupi a  i promene u toku meča su se takodje uklopile u sivilo igre pa su one koji su počeli  meč kao Živković Gudelj  Mladenović zamenili takodje slabi i neprimetni Lazović,Radonjic Maksimović pa i Vlahović.

Jedna utakmica je prošla takmičenje  još traje preostaju još dva ključne utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom vrlo kvalitetnim  i dobrim protivnicima različitig karaktera igre ali ekipama koje mogu biti vrlo  neugodne na putu naših ambicija da se plasiramo u dalju fazu šampionata na koje nas kako stvari stoje vode  samo dve pobede  sa navedenim protivnicima.

Neće to biti nimalo  lako svesni su svi u našem taboru ali takodje nikoga i ne napušta optimizam na putu potpunog iskupljenja u narednim mečevima jer su svi svesni da mi imamo kvalitet koji se mora pokazati i koji nam mora doneti uspeh u narednim sudbonosnim mečevima. Moglo se to videti i u izjavama posle meča i nakon jučerašnjeg treninga selektora  Stojkovića i pojedinih igrača naše reorezentacije. Selektor je ukazao  na neke problema sa kojima se suočavao pre utakmice ali ipak sa optimizmom gleda na naredne mečeve:

“Postoje neke stvari koje smo imali pre ove utakmice a to su povrede igrača pre svih Mitrovića,Vlahovića i Kostića.Bez tri udarne igle male su nam bile šanse ovde, a da ih nisam poveo  bila bi revolucija u Srbiji.

Mitrović i Vlahović su medicinski zdravi ali im nedostaje kontinuitet treninga i rada sa ekipom dok Kostić nije bio sposoban za ovu utakmicu.

Moraćemo dobro da izvagamo kako sa njima dalje mada dobijam uverenje da će biti zdravi za naredne mečeve.

Brazil je svetski krem fudbala ali mi je žao što nismo bili potpuno spremni za ovaj veliki meč. Ključno je bilo što smo u nastavku fizički pali i u tom smislu bili katastrofalni.I ja sam bio iznenadjen tom činjenicom.

Brazil je suviše iskusna i dobra ekipa da ne bi iskoristila te slabosti protivnika.

Ja nisam mogao da prepoznam svoj tim u drugom poluvremenu totalni smo pali u fizici. Ostaje nam da se u narednim danima odmorimo i priipremimo dobro za naredne odlučujuće utakmice koje nam slede i rešimo svoju sudbinu na najbolji način pobedana i plasmanom u drugi krug takmičenja.

Brazil je prošao zaboravićemo i njega i poraz i fokusiraćemo se na ono sto nam predstoji a to su Kamerun i Švajcarska za koje verujem da imamo i snagu i kvalitet da ih dobijemo u šta san uveren i ja i svi moji igrači”

rekao je pun optimizma za naredne utakmice bez obzira na poraz i od Brazila selektor Dragan Stojković.

Optimizam i pored  svega recenog i loše odigranog meča  sa Brazilom ne napušta ni naše reprezentativce. Jedan od kreatora igre naše reorezentacije i igrač Torina Saša Lukić misli da se iz poraza mogu izvući pouke i na narednim mecevima pokazati našu vrednost i kvalitet:

” Brazil je stvarno jak i kvalitetan i iz ovog poraza mozemo samo da naučimo i steknemo iskustva.

Odigrali smo jednu lošu utakmicu pogotovo u drugom poluvremenu kada nismo ličili na sebe.

Sve misli  su nam sada okrenute prema prvoj narednom meču  sa Kamerunom koji su u prvoj utakmici sa Švajcarcima dobro stajali na terenu.Svaka utakmica je sada najbitnija.Mi sa misterim od prvog dana uvek idemo na pobedu bez obzira ko bio.Red je da pokažemo pravo lice a ja mislim da će to biti upravo u narednom meču u ponedeljak.Utakmica sa Kamerunom je za nas  finale i daćemo sve od sebe da obradujemo naciju i dodjemo do najvaznije pobede”

rakao je Lukić posle utakmice sa Brazilom.

I kapiten Tadić na čiju igru je bilo dosta   primedbi veruje daje to bio loš dan i da ćemo na utakmici sa Kameruno biti pravi i na visini zadatka i ostvariti željeni cilj;

” Protiv Brazila smo se u prvom poluvremenu dobro branili ali im je prvi gol u nastavku  dao vetar u ledja potpuno su preuzeli igru i došli do zaslužene pobede.

Znamo da nismo bili dobri ali ništa nije izgubljeno,naprotiv šansa su nam naredne dve utakmice i moramo je iskoristiti.

Daćemo sigurno svi svoj maksimum

ne treba sumnjati u to  ni u naše kvalitete posle jedne lošije partije.

Uz jaku želju za pobedom i iskupljenjem za ovu prošlu utakmicu očekujem pobedu na oba naredna meča i prolaz u drugi krug što nam je bio osnovni cilj pri dolasku na mundijal a za dalje videćemo kada ostvarimo ovaj cilj “

rekao je najiskusniji igrač u našem timu Dušan Tadić.

Srbija naredni meč sa Kamerunom igra u ponedeljak 28 novembra u neubičnom terminu od 11.00 časova. Da li će to biti utakmica iskupljenja. ostvarenje želja svih nas i igrača i strucnig štaba i više miliona naše nacije uz male   ekrane ostaje da se vidi i da živimo u nadi da će ona biti ostvarena da će naša selekcija  pobediti  i nastaviti put ka završnici svetske smotre u Kataru.

Orlovi  svi smo uz Vas ostvarite vaše i naše zelje obradujte naciju da se svi radujemo jednoj velikoj pobedi i ostvarimo željeno slavlje zajedno.

Srećno Orlovi.

 Za STV USA Rajko Delibašić

Foto FSS – Marko Metlas

povezani članci – sport – Katar 2022

Nedavne objave