НЕПОБЕДИВЕ СРПКИЊЕ, 12 УТАКМИЦА 12 ПОБЕДА

ОДБОЈКА : СРБИЈА ПО ДРУГИ ПУТ ПРВАК СВЕТА

Каква Србија! Страшна Србија! У холандском Апелдорну у суботу 15. октобра  женска сениорска репрезентација Србије у одбојци по други пут у историји је светски шампион! На тај начин постала је најбоља српска селекција у екипним споротовима икада. Ово признање су заслужено освојиле: Тијана Бошковић (капитен), Бјанка Буша, Катарина Лазовић, Бојана Дрча, Мина Поповић, Слађана Марковић, Бранкица Михајловић, Теодора Пушић, Ана Бјелица, Маја Алексић, Јована Стевановић, Александра Јегдић, Бојана Миленковић и Сара Лозо.

За најбољу одбојкашицу Светског првенства 2022. године проглашена је наша Тијана Бошковић (МВП), она је у исто врееме добила награду као најбољи коректор. Међу награђенима су и: Бојана Дрча (најбољи техничар) и Теодора Пушић (најбољи либеро).

Савезни селектор и тренер репрезентације Србије,  италијански трофејни стручњак Данијеле Сантарели има велике заслуге што је српске лавице попео на кров светске одбојке.

Селектор Сантарели је рођен 8. 6. 1981. г. у италијанском граду Фољи. Почетком године је преузео нашу репрезентацију и у Лиги нација освојио бронзу. У Италији води екипу Имоко Конељано са којом је освојио прошле године Лигу шампиона. Био је са тимом клупски првак света. У Италији је освојио четири клупска шампионата, четири национална Суперкупа и три Купа Италије. Псле ових сјајних резултата није никакво чудо што га је руководство Одбојкашког савеза Србије позвало да води и нашу женску одбојкашку репрезентацију. Наследио је је опет трофејног Зорана Терзића, који је водио нашу репрезентацију двадесет година и са њом освојио двадесет трофеја! Занимљиво је да је Сантарели ожењен одбојкашицом Моником де Ђенаро, која је на овом Светском  првенству играла за Италију и освојила бронзану медаљу! Тако је породица Сантарели кући донела две медаље!

Ова златна медаља освојене у Холандији је осма медаља, која је освојена  у низу. Наше даме имају олимпијско   сребро (Рио де Женерио 2016) и бронзу (Токио 2021), два пута су шампионке света (Јапан 2018 и Холандија-Пољска 2022), имају и светску бронзу (Јапан 2006). Наше лавице су највише имале успеха на првенствима Европе. Златне медаље су освојиле у Београду 2011, Бакуу 2017, Анкари 2019. Сребрне медаље су освојене у Београду 2021, и Луксембургу 2007, док  су бронзане освојене  у Паризу 1951. и Ротердаму 2015.  На светском гран-прију биле су три пута бронзане; Макао 2011, Сапоро 2013 и Нанђинг 2017. У Европској лиги освојиле су три злата у Кајзери 2009, Анкари 2010 и Истанбулу 2011, док су бронзане биле у Карловим Варима 2012.

Мењајући државе, спортске дворане, хотеле, путујући из града у град,  редом су падале највеће спортске одбојкашке репрезентације на планети.  За 18  дана  одиграле су 12 утакмица и забележиле 12 победа. Сет разлика била је 36:5! По један сет узела јој екипе САД у полуфиналу, два сета Пољска у четвртфиналу и Бугарска у предтакмичењу. Редом су падале са 3:0: Канада, Немачка Казахастан, САД, Пољска, , Домениканска Република, Тајланд, Турска, са 3:1 САД, а са 3:2 Бугарска и Пољска. Интересантно да су Пољска и САД поражене чак два пута од Србије, Американске у најважнијем сусрету, у полуфиналу 3:1.

По доласку у Београд дочекане су свечано, најпре на Аеродрому „Никола Тесла“, као и сутрадан 16. октобра на чувеном балкону Градске скупштине у Београду када их је поздравило неколико десетина хиљада љубитеља спорта, углавном младих.

У понедељак, 17. октобра председник Републике Србије г. Алекскандар Вучић организовао је пријем за српске светске шампионке. Поред одбојкашица пријему су присуствовали Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије, Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, Зоран Гајић, председник Одбојкашког савеза Србије (ОСС), Иван Кнежевић, генерални секретар ОСС, Ђула Мештер, први потпредседник ОСС и Петар Богуновић, председник Одбојкашког савеза Војводине и потпредседник ОСС.

Главни спонзор одбојкашке репрезентације била је Поштанска штедионица. Кинеска компанија „Зиђин“, која послује у руднику бакра у Бору  је даривала одбојкашицама 300.000 евра. Председник РС г. А. Вучић је све одбојкашице наградио са 30.000 евра. Честитајући селектору Сантарелију на великом успеху, рекао му је уз осмех:

-Хвала брату Србину за ову медаљу!

За Српску ТВ Чикаго; Зоран Јакшић

Фотографије: ОСС

Nedavne objave