DOKUMENTARNI FILM O STRADANJU SRBA U PRVOM SVETSKOM RATU PRIKAZAN U ČIKAGU

FILM “SEDAM HILJADA DUŠA” IZAZVAO EMOCIJE KOD PUBLIKE

Filmska priča o stradanjima srpskih i ruskih ratnih zarobljenika i civilima koji su prošli kroz pakao zloglasnih austrougarskih logora Jindrihovice i Broumov u današnjoj Češkoj prikazan je u nedelju u sali crkve Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu. Film je okupio ljude iz srpske zajednice koji su sa pažnjom ispratili projekciju.  Ovo filmsko ostvarenje u proteklih dve godine osvojilo je na desetine nagrada na značajnim svetskim festivalima. Režiser filma je Sanjin Marić.

Pre početka projekcije prisutnima su se obratili otac Aleksandar Petrović uvodnim rečima i moderator Antonije Kovačević sa kratkim predstavljanjem filma rečima:

“O sudbini 60 hiljada Srba, od kojih je njih 7.100 ostavilo kosti u mauzoleju u Jindrihovicama, što ga čini najvećom srpskom masovnom grobnicom uz solunski Zejtinlik, srpska je istorija ćutala više od 100 godina. Nije znala. Ili nije želela da zna. Ovaj film pokušava da ispravi tu nepravdu”.

Nakon projekcije filma održana je diskusija i razgovor o ključnim segmentima filma i delu srpske istorije koja je bila izgubljena ili sakrivena od javnosti.

 

 

Nedavne objave