СРБИЈА ЈЕ ЗЕМЉА КОШАРКЕ, НАШЕ КОШАРКАШИЦЕ ПРВАКИЊЕ ЕВРОПЕ

За Србију лепе вести стижу ових дана са спортских, боље рећи, са кошаркашких терена.  Одавно се зна да је да је Србија земља кошарке. Недавно је центар Никола Јокић (Денвер Нагетси) проглашен у најјачој кошаркашкој лиги на свету  НБА, за најкориснијег играча МВП (Most Winner Player), плеј Милош  Теодосић добио исто признање играјући за болоњски Виртус у Евро купу, а  Василије Мицић се званично окитио са три титуле. Најпре је по завршештку Евролиге и он проглашен за МВП, са својим тимом Ефесом освојио је Евролигу, на Фајнал фору освојио признање за најкориснијег играча!

Шлаг на торту ставиле су у недељу 27-ог јуна у Валенсији кошаркашице Србије, које су по други пут (први пут је било 2015-те године) постале првакиње Европе пошто су у финалу убедљиво савладале фаворизовану репрезентацију Француске са 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 15:14) .

Архитекта овог тријумфа је свакако селекторка Марина Маљковић, иначе, ћерка познатог тренера Божидара Маљковића, актуелног председника Олимпијског комитета Србије.

Репрезентацију дванаест српских лавица, које су у најбољој утакмици Европског шампионата победиле Француску сачињавале су: Соња Васић, Саша Чађо,  Невена Јовановић, Јелена Брукс, Дајана Бутулија, Александра Црвендакић, Ивина Андерсон, Ана Дабовић, Маја Шкорић, Маша Јанковић, Ангела Дугалић, Тина Крајишник.

Најефикаснија у финалу у репрезентацији Србије била је Американка са српским пасошем, Ивон Андерсон, која је постигла 18 поена, Даље најефикасије су биле, Брукс 15, Васић 12, Дабовић 9 (3 тројке), Јовановић, 3, док су по дв а поена постигле, Крајишник, Дугалић и Шкорић.

У репрезентацији Француске најефикаснија је била Српкиња са француским  пасошем (?!), Вукосављевић, која је постигла 15 поена. У екипи Француске играле су још: Чартеро 6, Џоунс 13, Мијем 2, Вилијамс 5, Душет, Епупа,  Груда 5, Сара Мајкл 6, Руперт, Чачуонг.

Српкиње су све време играле веома агресивно,  својом игром су изненадиле Францускиње, које су због тога често грешиле. У једном тренуитку Србије је водила чак са 18 поена разлике. Ипак на крају Францускиње су успеле да ублаже пораз јер су сусрет завршиле са минусом од девет кошева.

Пут до европског трона није био нимало лак. У предтакмичењу побеђена је прво Грчка са 86:81, а касније најпре је савладана Грчка са 85:51, и најзад Црна Гора са 77:61. У четврфиналу српске лавице су чекале Шпањолке, које су их до сада на званичним такмичењима чак пет пута победила а да притом Српкиње нису осетила сласт победе. После одличне игре пала је и та Шпанија, после продужетаака, са 71:64. У полифиналу наше кошаркашице су водиле жестоку борбу са одличним Белгијанкама. У узбудљивој завршници Српкиње су ипак имале више среће и знања и савладале Францускиње са 63:54. Са истом репрезентацијом Србија се састала пре шест година када су наше девојке освојиле прво злато .

У идеаланој петорци нашла се и Соња Васић, која је проглашена за МВП шампионата. Поред ње у првој петорци су још: Жули Елемон (Белгија), Ема Месеман (Белгија), Енден Мијем (Француска) и Џонкел Џонс (Босна и Херцеговина).

Све девојке су на крају утакмице награђене златним медаљама, а шампионски пехар је на свечаности примила капитен Јелена Брукс. Након тога девојкке су у сали приредиле велико славље.

Сусрет у финалу између Србије и Француске пратио је и г. Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије, који је победу и освајање шампионске титуле прославио заједно са српским лавицама.

Током лета, тачније на Летњим олимпијским играма у Јапану Србију очекује још једно искушење. Уколико буду играле као вечерас у Валенцији верујемо да могу освојити једну од медаља. Мислимо да ће им то успети јер многе девојке после Токија опростиће се од репрезентације. А бољи растанак не може бити ако се освоји медаља. На прошлој Олимпијади  у Рио де Женерију 2016-те године Србија је била трећа (бронза), а ове године може се догодити да буде пласирана који степеник више. Што да не? Ова репрезентација игра одлично,  зрело, девојке су самоуверене, на овогодишњем Европском шампионату, који је био никад јачи,   падале су најбоље европске репрезентације, па што се то не би десило и у Јапану.

Иначе, успех кошаркашица традиционално је обележио српски свет на трговима уз српске заставе и песме у бројним градовима у Србији. Републици Српској, Црној Гори и на Косову и Метохији у српским срединама.

Прослава шампионске титуле одржана је сутрадан, 28-ог јуна на велики српски празник – Видовдан. На празник победе. Српске краљице су са балкона Старог двора, данас Градска скупштина у Београду, са којег годинама уназад српски шампиони,  који проносе славу Србије и спорта широм света, враћајући се са медаљама и пехарима, поздравиле  своје обожаваце и навијаче уз националну химну „Боже правде“, али и уз песму „Видовдан“. Раздрагане наше спортске јунакиње певале су и друге песме, а весеље на балкону са публиком испред Старог двора трајало је дуго. За незаборав.

.

З Српску ТВ Чигаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, ФИБА

Nedavne objave