УДРУЖЕЊЕ „ПРЕЛА И ПОСЕЛА“ ЗА БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА 1915. Г.

ЊИХОВЕ ЖРТВЕ НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ

Већ шест година Удружење чувара српске традиције и обичаја ,,Прела и посела“, у склопу своје традиционалне манифестације „Путевима српске војске“ сваке године 7. Октобра одржава програм подсећањa на храбре браниоце Београда и  Отаџбине у Великом рату и команданта,  мајора  Драгутина П.  Гавриловића. Овог пута обележена је 105. годишњица одбране Београда, а програм се одвијао на простору Београдске тврђаве, код Спомен-костурнице, која се налази код Јакшићеве куле и цркве Ружице.

У 12 часова на отвореном простору црквениа звона огласили су почетак парастоса, који  је служио јереј Сава Милин, доцент Православног богословског факултета, Универзитета у Београду.

Венце на сомен-обележје су положили: пуковник у пензији Љубомир Марковић  председник Републичког одбора Савеза потомака ратникиа Србије 1912 -1920,  Драгиша Симић председник Удружења „Прела и посела“, главни и одговорни уредник часописа „Геополитика“ Слободан Еркић испред Друштва српских домаћина.

-Животе, које су положили  браниоци Београда на олтар Отаџбине не смемо никад заборавити. Оне служе као пример свим генерацијама, а посебно данашњим, млађим, да се слобода, коју уз правду и истину, највише цене Срби, може  очувати само уз велику храброст, јунааштво и пожртвовање. Србија је у Великом рату имала  највише жртава од свих земаља, које су учествовале ,у односу на број становника по попису од 1914. г.   То је бројка од 1.247.435 људи,  28 одсто популације, од тога 62 одсто је мушко радно становништво од 18 до 55 година! Водили смо ослободилачки и праведан рат, а народ који води таакав рат не може бити побеђен. После четири године тешких борби и ратовања Београд  ослобођен аустроугарскее и немачке окупације 1. новембра 1918. г. Тада је непријатељ побеђен, понижен, главом без обзира напустио наш главни град.  На Београдској тврђави, на овом месту где саада стојимо,  поново се завиорила српска слободарска, победничка, тробојка – истакао је Љубомир Марковић.

После пологања венаца химну“ Боже правде“ извела је певачка група „ Гледанице“ уз пратњу на хармоници Ратислава Благојевића Рате.  Докторка Маја Петровић Вићентијевић одржала је поздравни говор.

Одржан је и јавни историјски час, на којем су говорили историчар и књижевник Милосав Недић и пуковник у пензији Љубомир Марковић.

Културно-уметничког програма се одвијао на платоу испред цркве Ружице. Учесници у програму извели су неколико родољубивих  и патриотских песама, међу њима:“ Ово је Србија“,“ Тамо далеко“, „ Пукни зоро“ …  казивале су се беседе и песме пригодне за ову манифестацију, која   је посвеећена 105. годишњици   браниоцима Београда и Отаџбине.

Културно-уметничко друштво ,,Српска традиција“,  чији је оснивач и кореограф Маријана Миликић, одиграло  је „Краљево коло“ и коло „Српкиња“  .

Драгиша Симић је казивао чувене речи мајора Драгутина П. Гавриловића, које се налазе у свим војним белешкама широм света.

Све присутне задивио је најмлађи члан Удружења „Прела и посела“ Александар Вићентијевић, који има само 8 година. Он је казивао  песму „Србија се не проддаје“ из Збирке одабраних здравица, беседа и песама под називом „Здрав Србине мој поносу“.

Катарина Бранковић Гајић председник књижевног клуба „ Скадарлијска боемија“, казивала је своју ауторску песму „Пловиће невени острва Вида“, а своје  музичко умеће на гајдама показао је познати инструменталиста  Тома Ђурин из Зрењанина.

Учесницима обележавања 105.годишњице јунаачке одбране Београда у Великом рату представили су се и Културно-уметничко друштво „Весели Банаћани“ и женска певачка група „Филиграни“, која делује при Културном центру Зрењанин.

Тим, који је радио на организацији обележавања 105. годишњице  одбране Београда и Отаџбине у Великом рату сачињавали су чланови из Удружења „Прела и посела“: Дарко Јовановић, Милица Јанковић, Драган Милић, песникиње Петра Остојић и Весна Војиновић, уредник телевизије „ Тесла“ из Београда Горан Ђорђевић , као и  Владимир Несторовић  уредник ТВ емисије „Чутурица“.

Програм на Београдској тврђави  је одржан  уз подршку Министарства културе и информисања  Републике Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послаова Р. Србије, као и предузећа ”Србија-гас”

Самом обележавање 105. годишњице одбране Београда у Великом ратру присуствоваали су и бројни медији, међу њима и Српска ТВ Чикаго.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave