СРБИЈА ИЗАБРАЛА ПРЕДСТАВНИКА ЗА „ПЕСМУ ЕВРОВИЗИЈЕ“

ПОБЕДИЛА ГРУПА „HURRICANE“

После три такмичарска дана на „Беовизији 2020.“, две полуфиналне и једне финалне вечери,  у студију Радио телевизије Србије у Београду  добијен је српски прдставник за следећи избор  65.“Песму Евровизије 2020“,  који ће се одржати у мају у холандском граду Ротердаму. Такмичење је одржано 28, 29. фебруара и 1. марта. У две полуфиналне вечери наступило је  двадесет и четири извођача, које је изабрао стручни жири РТС прошлог децембра. . Из свааке вечери у финале пласирале су се по шест нумера.

На основу гласова гледалца и слушалаца РТС и стручног жирија (однос гласова био је педесет према педесет, гласало се по евровизијском принципу)) прво место, међу дванаест финалиста,  припало је групи  “Hurricane”, која је темпераментно отпевала песму „Hasta la vista“ („Видимо се“).  Три атрактивне девојке представљаће Србију на евровизијском такмичењу у Ротердаму. Друго место  у финалу „Беовизије 2020“ заузела је група „Наива“ са песмом „Баш, баш“, док је треће место припало Игору Симићу, који је отпевао нумеру  „Плес за растанак“.

Даљи пласман песама и извођача: „Очи медузе“ (певао Андрија Јо), „Тајна“ (Ана Миленковић,  „Колачи“ (Марко Марковић), „ Бомба“ (Неда Украден),  „Цвет са Проклетија“ (Бане Мојићевић),  „Нити“ (Милана Бујаковића и Оливера Поповић), „Судњи дан“ (Теа Дивај),  „Само ми кажи“ (група „Лифт“), и „Траг“ (група ЕЈО).

Укупно на овогишњој „Беовизији 202.“ Учестовало је двадесет певача, певачица и група, а по шест из два полуфинала нашло се у финалном делу такмичења.

Жири финалне вечери „Беовизија 2020“ чинили су: прошлогодишња представница Србије на „Песми Евровизије“ Невена Божовић, па, композиторка Александра Милутиновић, вођа рок  групе„Неверних беба“ Милан Ђурђевић, кантауторка Александра Ковач и композитор и текстописац Драган Брајовић Браја

Водитељи „Беовизије 2020.“ били су. Драгана Косјерина и Јован Радомир, који су били  домаћини у полуфиналу и у финалу „Беовизије 2020“, а  Кристина Раденковић и Стефан Поповић јављалу су се из „Грин рума“, иза сцене. Занимљиво је да су оба водитеља дошла на „Беовизију“ из иностранства, Јован Радомир из Шведске, а Стефан Поповић чак из Аустралија. И обојица су  у иностранству веома популарни. А своје изванредне водитељске способности демонстрирали су и у Београду.

Радио телевизија Србије у оквиру хуманитарне камшање „Време је да их приметимо“ одрекла се свог дела  прихода од пристиглих СМС порука на „Беовизији 2020.“ и биће намемењен   за набавку неопходних медицинско-техничких помагала оболелима од ретких болести, највише деци.

У ревијалном делу, сва три дана  учествовали су бројни извођачи и групе, „Балканика“, Невена Божовић, која је прошле године представљала Србију на „Песми Европе“,  Хари Мата Хари, Тијана Дапчевић, Беби Дол, Eкстра Нена, Тијана Богићевић, Милан Станковић, Маја Сар … Одата је и пошта постхумно Новосађанки, Љиљани Петровић, која је представљала Југославију на „Песми Евровизије“ далеке 1961. године. Занимљиво је, да је Љиљана Петровић била прва певачица из такозваног „источног блока“ (мада СФРЈ није никада припадала ниједном блоку, ни на истоку ни на западу) и због тога је трпела критике од земаља „источног блока“, сада поносне чланице Европске Уније, Чешке, Бугарске, Румуније, Пољске … Али, таква су времена била. Увек је СФРЈ, због своје неутралне политике некоме сметала. Па, и у музици. Сада је то Србије! Екстра Нена је отпевала песму Љиљане Петровић, „Неке давне звезде“, коју је Новосађанка извела пре скоро шездест година на „Песми Евровизије“. Екстра Нена је  учесник  „Песме Евровизије“ 1992. године и била је последња певачица која је бранила боје Југославије, која је почетком деведесетих година била у грађанском рату и нестајала у „авнојевским“ границама .  Најзапаженији је имала наступ Марија Шерифовић, која је победила на „Песми Евровизије 2007.“ певајући нумеру „Молитва“ и тако у Београд довела годину дана касније „Песму Еровизије 2008.“.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст, Зоран Јакшић

Фотографије: РТС

Nedavne objave